PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49283
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

.. uciekająca po schodach na poddasze kiedy goni ją serial killer ;) Tak infantylnego zachowaniu już dawno nie widziałem w żadnym z filmów w którym i tak chodzi o to żeby idiotyzm bohaterów prowokował dużą częstotliwość ich umierań ;) Myślę, że każdy zachowałby się tak jak oni w domu do którego w odwiedziny przychodzą ludzie z papierową torbą na głowie.. główny bohater idzie spacerkiem po telefon, kiedy jego mega odważna dziewczyna widząc/słysząc wcześniej, że ktoś wchodził do mieszkania przystaje na to i czeka drżąca przy kominku, czy w sytuacji kiedy ktoś taranuje ich samochód, wcześniej wybijając w nim szyby najrozsądniejszym z pomysłów jest.. znowu opuszczenie go i ucieczka do domu ;) Przewaga z posiadania shootguna sprowadza się do wciśnięcia się w najciemniejszy zakamarek pokoju i oczekiwaniu na dalszy przebieg zdarzeń ;) 51 minut.. i wolę ciupnąć jeszcze w literaki zanim pójdę spać niż kiwać głową z politowaniem przez kolejne 30 mniut :)

Ps. Nie wspomnę o wspaniałym wątku nieprzyjętych oświadczyn.. i ogólnie kulawej sytuacji związanej ze wspólnym pobytem pod jednym dachem, kiedy to po 15-stu minutach cudna Liv nadal ze spuchniętymi oczami od płaczu (łączy się w bólu z niedoszłym mężem) brzydko mówiąc "rozkłada nogi" i pragnie "odrzuconego" jak nigdy dotąd.. ;) "Cuuudny film" 5/10

ocenił(a) film na 7
cnnzpolskifromdebile

To już nie pierwszy film, w którym bohaterowie zachowują się nieracjonalnie lub mało racjonalnie. Hmm, albo to kwestia tego, że rzeczywiście człowiek zaczyna się tak zachowywać pod wpływem strachu, albo scenarzyści robią nam to specjalnie aby nas dowartościować, abyśmy mogli poczuć, że my wiemy, że bohaterowie są głupkami. Nie zapominajmy jednak, że ostatecznie to jednak mordercy mieli wygrać, więc ofiary wcześniej czy później musiały okazać się słabsze, a że film miał trwać ponad 10 minut, to było trzeba coś wymyślić ;)

ocenił(a) film na 5
Night

Tak no niby rację masz i takie zapewne było założenie twórców, szkoda tylko że nikt nie może się nigdy wysilić (z reżyserów, scenarzystów itd) i spróbować opowiedzieć nam historię w której pomimo sprytu i inteligencji bohaterów/ofiar również trup zasiewa gęsto ekran i w momencie kiedy oglądając film sobie myślimy "No wreszcie pomyśleli, dobrze dobrze uciekajcie tam", czy "Nooo proste weźcie kluczyki od samochodu i szybko spadajcie stąd" otrzymujemy solidną porcję "rozczarowania" że guzik prawda prześladowcy już dawno wykombinowali dla nas coś co powstrzyma nas od ucieczki :)

Ps. Dzisiaj dokończyłem oglądanie i nic mi się nie zmieniło w kategorii jego oceny :) Pojechał cały film równym tempem ani to zwyżkowym, czy jakoś szczególnie dołującym, więc 5/10 :) Pozdrawiam.