PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49286
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

7/10

ocenił(a) film na 6

A mnie się podobał!nawet 2 razy się przestraszyłam :)

ocenił(a) film na 6
karymnata

mi sie tez podobal i rowniez jak ty przestraszylem sie pare razy:):):)

karymnata

Podobał Ci się horror gdzie aż 2 razy się przestraszyłeś!!!
Wow, to naprawdę super argument, który na pewno zachęci innych ludzi do pójścia do kina na ten film. Ja myślałam, że film grozy ma za zadanie trzymać w napięciu od początku do końca. Dlatego twoja wypowiedź raczej sugeruj, że film ten to strata czasu, gdyż w ciągu 90 minut "akcji" możesz poczuć dreszcz na plecach wyłącznie dwa razy - ja dla takiego filmu daję 1/10 a nie aż siedem gwiazdek.

ocenił(a) film na 8
Aya

Ty Pani madra to moze polecisz film/horror ktory straszy wiecej niz dwa razy i na ktorym mozna sie naprawde przestraszyc,bo moze cos przeoczylem.

arielos

Nasunęło mi takie małe pytanie: A czy można przestraszyć się na niby?

A teraz powracając do dyskusji:
Nie mówię, że horror jest gatunkiem prostym, czy też banalnym. Wręcz przeciwnie! Ale to nie znaczy, że nie ma filmów, które straszą i posiadają jakąś fabułę/akcję. Proponuję byś poszedł na "Lustra" w reżyserii Alexandre Aja - obejrzysz, to poczujesz różnicę (a gwarantuję, że jest ona gigantyczna).

ocenił(a) film na 7
Aya

Moim zdaniem "Lustra" nie są tu dobrym przykszładem, bo tej różnicy gigantycznej nie widziałem. Mam zamiar zobaczyć oryginalną kitajską wersję luster gdzie klimat pewnie jest oddany lepiej niż w nowej wersji. A co do Nieznajomych to bardzo bardzo podobał mi się sam klimat tego filmu, bo pomyślałęm, że (np) gdybym oglądał go sam z dziewczyną na działce to klimat osiągnął by apogeum. Z drugiej strony nasówa mi się pytanie: Mordercy w całym domu zostawili 14136450956 odcisków palców, więc coś mi tu nie gra?;/

Co do luster jeszcze to i tak mają duży plus, że po seansie poszedłem do toalety i miałem bardzo dziwne uczucie patrząc w lustro....

Gelu_247

Nie mogę się z Tobą zgodzić co do braku różnic między tymi dwoma filmami...
Ja w "Nieznajomych" nie znalazłam żadnej fabuły - widziałam jedynie grę w "kotka i myszkę". Klimat nie był budowany, ani przez muzykę, ani przez zdjęcia (wyłącznie jedne kadr utkwił mi w pamięci, ale tylko ze względu na dobrą grę świateł), nawet maski (czyli atrybuty anonimowych sprawców) nie pomogły...
Za to w "Lustrach" mamy wstęp, rozwiniecie fabuły oraz jej zakończenie. Dodatkowo w tym filmie napięcie rośnie, a nie zatrzymuje się w miejscu jak w "Nieznajomych".
Nie chcę się za bardzo powtarzać (http://www.filmweb.pl/topic/1003878/Bezsensowna+gra+w+%22kotka+i+myszk%C4%99%22 .html), ale wzrastającego napięcie w "Nieznajomych" niestety, ale nie ma!

ocenił(a) film na 5
Aya

niezly pomysl z tymi maskami...nekaniem ofiary..do złapania mi sie nawet podobal...a póżniej to juz spaprali koncowke filmu;/Na piatke zasluzyl..ale na nic wiecej;)