PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49286
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Największa radocha jaka wynika z horroru to uczucie grozy i napięcia. Pod tym względem filmek zdał egzamin. Mimo że owe napięcie straciło na mocy gdy zaczęło się już dużo dziać to jednak w dalszym ciągu było to na poziomie.
A co najlepsze - w wielu horrorach o chodzących zombie i strachach na wróble autorzy na siłę instalują na początku jakąś głupią baśń o duchach bądź demonach. Na koniec z kolei na siłę próbują wykrzesać z tego jakieś przesłanie w stylu "jak to dobrze że dobro wygrywa".
A tutaj - żadnych baśni, żadnego przesłania, żadnej filozofii życia - jedynie strach i o to właśnie chodzi. Ten filmek to bardzo miła odmiana dla ludzi chwiowo umęczonych takimi filmami jak "Ring" bądź "Silent Hill".
Właśnie taki rodzaj filmu od dawna miałem ochotę oglądnąć.
8/10

ocenił(a) film na 5
Meteooo

w sumie. zgadzam się z Tobą. Film trzyma w napięciu. Jest niezle nakręcony. bałam sie do ostatniej sekundy(jeju jak ta Liv potrafi sie wydrzeć xD) Ciekawa jestem tylko 2. Po jaka cholere ja kręcić. Tego nie rozumiem.

a i drogi kolego... nie pisze sie filmek.Tylko filmik ;)
pozdro

ocenił(a) film na 5
Meteooo

Właściwie to film podobał mi się od momentu, gdy te świry stali nad związanymi Kristen i Jamesem. Wcześniej to wywoływanie napięcia jakoś do mnie nie przemówiło. Według mnie film nie był wystarczająco straszny. Ale to tylko moja subiektywna ocena.

ocenił(a) film na 8
Katariina6

No to widzę że w porę film zaczął Ci się podobać ale jak to mówią lepiej późno niż wcale :)
A swoją drogą zdziwiło mnie przez moment że kamera nie pokazała twarzy oprawców, ale z drugiej strony to po co? Nic by to przecież nie wniosło.
Myślę że chodziło tylko o to, że gdy zbrodniarz ściąga maskę wyrok śmierci staje się nieodwołalny.

ocenił(a) film na 5
Meteooo

Masz rację. Jak ściągnęli maski to już koniec. Ja na ich miejscu wciąż miałabym jakąś nadzieję, ale w chwili grozy i świadomości, że zaraz cię zadźgają to raczej zamknęłabym oczy i nie wiem - modliłabym się? Chociaż religijna nie jestem, to przecież i tak za jakąś chwilę miałabym się znaleźć martwa i co potem? Dobrze, że Kristen nie była sama.
Nie, w ogóle końcówka filmu naprawdę mną wstrząsnęła.