PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49283
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Zachowanie głównych bohaterów było żenujące. Jeszcze rozumiem że kobieta była w szoku itp. ale jej facet miał 100% okazje do zabicia przynajmniej jednego napastnika której nie wykorzystał. Napięcie? na początku myślałem że takowe będzie od pierwszych minut... potem okazało się że musiałem przewijać film by główna bohaterka zdążyła przejść z jednego pokoju do drugiego - jak już robi się sceny napięcia to coś powinno niepokoić, podczas gdy tu po prostu te sceny się przedłużały. Napastnicy? poruszali się z prędkością światła - przez pewien czas myślałem że to jakieś pozaziemskie istoty xD... naprawdę. Zdaję sobie sprawę że było ich trzech - pewnie tym chcieli usprawiedliwić te przyspieszenia, ale mimo to wyraźnie widać gdy jedna i ta sama osoba jest w jednym miejscu, ułamek sekundy później gdzie indziej, albo znika! Zakończenie? spodziewałem się że chociaż tutaj się zaskoczę - bez powodzenia. W pewnym momencie gdy napastnicy zdejmowali maski myślałem że np. okaże się że to młoda para na których to weselu była ta dwójka zakochanych... no i z nimi np. druchna ale nie... twarzy nie pokazali, nic się nie wyjaśniło... do tego główna bohaterka okazała się być nad wyraz nie podatna na rany cięte noża. Film po prostu straszny. Odradzam!

ocenił(a) film na 8
Mati86

Po kiego grzyba ci widzieć twarz? Jesteś amerykańskim zjadaczem popcornu, żeby ci podać wszystko na talerzu?
Czy trzeba mieć motyw by zabijać? Może byli chorzy psychicznie, może ich matka zmarła bo nikt nie udzielił jej pomocy w przeszłości, a może zżerała ich nienawiść do każdego kto zaznał nieco szczęścia? Przecież to nieważne. Robili to w przeszłości i ruszyli znów by to zrobić. To była gra, w którą wielokrotnie i doprowadzili do perfekcji (znikanie), by wpierw napawać się strachem ofiary. Polecam jeszcze raz wczuć się w film, niż wypisywać banialuki.

ocenił(a) film na 4
eternal_champion

Wczuć? w tym filmie nie ma się w co wczuwać :) To film "na raz" który się spodoba, albo też nie... Tobie się podoba, mnie nie i koniec xD

ocenił(a) film na 1
Mati86

Całkowicie popieram. Miałem identyczne odczucia i nadzieje podczas oglądania. Wszystko jakos toczyło się bez składu ani ładu choć "toczyło" to może niezbyt odpowiednie słowo, wlokło już zdecydowanie bardziej pasuje. Chwilami myslalem, że napastnicy byli wynajęci ze Star Treka to tłumaczyłoby poniekąd teleportowanie się z miejsca na miejsce ;] Ogólnie obraz nudny i straszny tak jak to ująłes.

ocenił(a) film na 3
eternal_champion

Zgadzam się z Tobą odnoście głównych bohaterów, aczkolwiek jeżeli chodzi o film - nie ma się w co wczuwać. Film pokazuje jak nie należy się zachowywać w niebezpieczeństwie - czasami aż robi się z tego irytująca komedia...
Już bardziej polecam http://www.filmweb.pl/film/Oni-2006-327449 (chociaż tez nie powala na kolana;) )