PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49286
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Po przecztaniu wielu opinii na FW na temat tego filmu spodziewałem się naprawdę wielkiej porażki, ale miło się rozczarowałem. Nie mówie że to arcydzieło ale 7/10 mogę dać. Film ma nam pokazać bezsensowność zbrodni. 'Bo byliście w domu' - odp jednego z oprawców najlepiej pokazuje, że zbrodnia nie musi być umotywowana.

Kolejna rzecz. Wiele osób wyśmiewało fakt, że wszyscy biegali w te i wewte krzycząc, czy że próba nastraszenia bohaterów pukaniem w szyby czy gaszeniem światła i ogólny bezsens całej tej sytuacji. Mam pytanie. Jak Wy byście zachowywali się na miejscu głównych bohaterów? Gdybyście byli na ich miejscu to zwykłe uderzenie w szybe sprawiało by, że padlibyście z przerażenia przed psychopatami. Reakcje bardzo naturalne. Nawet chyba sobie większość w was nie zdaje sprawę jak strach może spaczyć ludzką psychikę.

użytkownik usunięty
Fearman

Na pewno byłoby to niesamowicie traumatyczne przeżycie, gdyby tylko tamten wieczór wyglądał tak dramatycznie jak przedstawiono go w filmie. Już na samym początku po informacji, że film oparty jest na faktach okazuje się, że twórcy nie mają pojęcia jak dokładnie wyglądały tamte zdarzenia.
I ten film nie pokazuje bezsensowności zbrodni, w bezsensowny sposób pokazuje zbrodnię.

ocenił(a) film na 5
Fearman

Po części się zgadam.
5/10

Film nie jest wysokich lotów, ale mnie momentami przekonywał...
Dało się oglądać, a ludzkiego strachu nie przekażesz dokładnie przez film...