PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49286
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Powiem tak, gdybym zasugerował się opiniami na filmweb, "Nieznajomych" zapewne nigdy bym nie obejrzał. Postanowiłem jednak to zrobić. Moi drodzy, filmu który tak długo trzymał mnie w napięciu, to już za bardzo nie pamiętam... może "Piła 1". Zaznaczam od razu, że film nie jest żadnym horrorem i ktoś kto nastawił się na tego typu kino, mógł się poczuć rozczarowany. Z drugiej strony dreszczowiec, czy horror... jedno nie odbiega zbyt daleko od drugiego. Co do samych "Nieznajomych", poza wspomnianym napięciem, klimat, pracę kamery, aurę tajemniczości oceniam bardzo wysoko. Dodatkowym atutem jest niemal perfekcyjne zakończenie - nieznajoma w pogadance z chłopcami z oazy ;) i opuszczenie miejsca zbrodni niczym powrót z wypoczynku na wsi (wielki minus dla akcji z główną bohaterką wrzeszczącą po dotyku jednego z chłopców). Moja ocena - mocne 8/10. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Jaret

Zgadzam się całkowicie. Mnie tak samo dawno żaden film tak długo nie trzymał w napięciu. Schiza przez cały film, w końcu coś innego od tych wszystkich horrorów robionych na jedno kopyto,które nie przerażają wcale mimo zjaw,stworów,zmutowanych ludzi... tutaj sa tylko maski... .Polecam. Jak dla mnie tez mocne 8/10