PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49283
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

To może małe uzasadnienie:
1.Film jest w prawie każdym momencie przewidywalny,nie ma momentu zaskoczenia.
2.Praktycznie żadnych zwrotów akcji.
3.Scena w której koleś w masce idzie "uśmiechnięty" z siekierą za tym facetem co do nich przyjechał,a w tle gra taka skoczna,wesoła muzyczka to nadaję się bardziej do komedii.Ja w kinie po prostu skręcałem się ze śmiechu :P
4.Brak konsekwencji:Najpierw napastnicy są pokazani jako duchy,którzy znikają i pojawiają się a potem jako zwykli ludzie,którzy biegają z nożami i wracają do domu Jeepem jak jakaś wesoła rodzinka.
5.To tyle,daje 3/10

ocenił(a) film na 9
prezesolo

1. Większość horrorów jest przewidywalna - a i tak lubimy się bać
2. W tym filmie jest tylko jedna akcja, gdyby był zwrot akcji, to by się uratowali.
3. Wesoła muzyczka - hm... Tu nie wiem co powiedzić, mi się podobało.
4. Nie są pokazani jako duchy, oni się po prostu chowają.
5. Dałem zdecydowanie więcej.

I REC tez jest fajny :)

prezesolo

Faktycznie film, jego akcja i reakcje bohaterów nie są zaskakujące. W pewnym momencie, tak na skraju rozpaczy myślałam sobie, nie on tego nie zrobi albo że ona to zrobi, spodziewałam się za każdym razem innej reakcji - nie tej o której myślałam. Irytacja towarzyszyła. Ale fakt że ta historia zdarzyła się w świecie realnym i została przedstawiona widzowi, jest to dowód że horrory mogą zacząć się zmieniać.

ocenił(a) film na 5
perlle

to, że Kristen na końcu odżyje to najbardziej przewidywalny moment wtym filmie. Jak ten dzieciak do niej podchodził to juz było wiadomo, że coś się wydarzy no i oczywiście Kristen się wydarła, no bo co innego mogła zrobić? większość horrorów tak się kończy

ocenił(a) film na 3
prezesolo

Zgadzam się z prezesolo. Film jest do bólu przewidywalny. Nie ma w nim żadnych zawrotów akcji, a jedynie ciągłe, powtarzające się gonitwy, ataki z nożem czy siekierą. Dość dobrze jednak dobrano obsadę - Liv Tyler czy Scott Speedman ładnie odegrali przerażenie i niepokój. Jednak nie uratuje to wszystkiego - zwłaszcza tej totalnej przewidywalności.

4/10

AlphaMWO

taki w kit ten film. tyle tylko, że na faktach...

ocenił(a) film na 3
prezesolo

Ja też się zgadzam. Żenada straszna, tym bardziej, że oczekiwałam czegoś naprawdę fajnego, chyba po tych maskach na plakatach (creepy), no i może dlatego, że lubię Liv... Zgadzam się z większą częścią uzasadnienia i też daję 3. Bo w filmie były według mnie tylko 3 fajne sceny. Reszta nudna jak flaki z olejem.

ocenił(a) film na 1
scarabka

HMMM SKORO GłóWNA PARA ZGINELA Z RAK 2 PAń W MASCE I PANA W WORKU DO ODKURZACZA PONIEWAż "BYLI W DOMU" UWAżAM ZE MORAł Z TEGO TAKI : NIE SIEDZ W DOMU!!! :p

prezesolo

Motyw z muzyką akurat jest w sam raz ;) Twórcy chyba zgapili trochę klimatu od "Wzgórza mają oczy", pierwszej części. Ja akurat Wzgórza widziałem w Wiśle, w bardzo małym i klimatycznym kinie :D Bałem się jak cholera, a najbardziej w pamięci utkwił mi właśnie motyw muzyki granej z radia we Wzgórzach, a tutaj z gramofonu ; )