Film na faktach, czy też nie? Jedni mówią, tak, drudzy inaczej. Niby w trailerze, wszędzie gdzie się da jest wyraźnie napisane, że produkcja przedstawia autentyczne wydarzenia, ale tak jak mówię, nie znalazłem żadnych informacji na temat tych zbrodni, być może po prostu wydałem złe polecenie wujkowi gugl. Jeżeli ktoś ma jakiś link do informacji o rzekomych wydarzeniach, które przedstawiono w filmie, byłbym wdzięczny.
nie jest na faktach ,miało to służyć jedynie promocji tak jak w "Blair Witch Project".
Wg Bryana Bertino główną inspiracją dla filmu były zbrodnie Charlsa Mansona.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Charles_Manson
"W końcu lat 60. założył i przewodził sekcie Rodzina (ang. The Family).
Po namowie Mansona kilkoro członków Rodziny: Charles "Tex" Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins i Linda Kasabian wdarło się nocą 8 sierpnia 1969 do willi wynajętej przez Polańskich w Beverly Hills w Kalifornii przy Cielo Drive. Sekta zamordowała wtedy żonę Romana Polańskiego Sharon Tate, będącą w ósmym miesiącu ciąży, oraz jej trzech gości przebywających w domu: Wojciecha Frykowskiego, Abigail Folger oraz stylistę z Hollywood, Jaya Sebringa. "
Z tego co wyczytałam reżyser inspirował się swoim wydarzeniem z dzieciństwa, gdzie mieszkał na odludziu i pewnego dnia został w domu sam z rodzeństwem. Do drzwi zapukała grupa ludzi i pytali o osobę która wcale tam nie mieszkała, jak się okazało jeżeli nikt nie odpowiadał włamywali się do domu i okradali go. "Helter skelter" i zbrodnie ekipy Mansona też miały jakiś wpływ na ostateczną formę scenariusza.
Czyli tak jak zawsze... W 100% oparte na faktach :)