herosów kina akcji?Ja sprawdzałem.Wygląda to tak:
1.Stallone
2.Schwarzenegger
3.Lundgren
4.Seagal
5.Chan
6.Van Damme
7.Norris
8.Willis
9.Gibson
10.Bronson
Moim zdaniem niektóre pozycje są troszkę niesprawiedliwe.
A dziś 16:40 na Tvn 7 leci "W krzywym zwierciadle - strzelając śmiechem" Świetnie tam sparodiowali scenę gdy Rigss wyciągnął broń w komisariacie!
Van Damme oprócz wielu klasyków klasyków kina akcji (m.in wymieniony wyżej Uniwersalny Żołnierz) stworzył taki film jak "Krwawy sport" który obok Wejścia smoka jest wizytówką kina sztuk walk/akcji i to wystarczy żeby być przed Gibsonem!
Aha ,czyli według ciebie ,,Krwawy Sport ,, jest lepszy i bardziej kultowy niż ,,Zabójcza Broń ,, ???? Znasz może historie powstawania ,,Krawego Sportu ,, i jakie problemy były z nim przy wkreceniu do dystrybucji kinowej ? A tu masz clip jak dziś oceniany jest z perspektywy ,,Krwawy Sport ,, : http://www.youtube.com/watch?v=0BZv9wgpkgE
Nie napisałem, że bardziej kultowy! Bo to czy lepszy to KWESTIA GUSTU! Gibson jednym tytułem nie będzie rządził cały czas. Wpakowanie tego filmu z tamtymi do jednego wora to jest śmiech na sali... Po za tym kiedyś już dyskutowaliśmy o tym i mieliśmy podobne zdanie. Prawda jest taka, że Van Damme w kinie akcji jest na pewno wyżej niż Gibson!
Ok , Tak szczerze to ja bardziej wole ,,Krwawy Sport ,, od ,,Zabójczej Broni ,, Wiencej akcji ,wiencej kopaniny .Ale ,,Zabójcza Broń ,, też świetna .
Ja również tak uważam, ale ostatnim razem gdy oglądałem "Zabójczą broń" na TCM to na prawdę lepiej wspominałem ten film. Ja myślę, że to wszystko przez ten lektor co czytał film - słaby był. Obejrzę sobie go jeszcze na pewno, ale już nie na TCM! I myślę że na pewno spodoba mi się bardziej.
Pewnie,że wyżej.W kinie akcji to na 100 procent jest wyżej.Bo on jest już kultowym aktorem kina akcji.Takim typowym od kina akcji.Gibson niby też,ale nie tak jak Van Damme.
W sumie Gibson i Wills to bardziej uniwersalni aktorzy niż takie typowe action heroes .Kiedyś w Tele Tygodniu przeczytałem że Van Damme należy obok Schwarzeneggera ,Stallona i Seagala do najlepszych aktorów kina akcji .I trudno się z tym nie zgodzić .Być może masz racje ze jednak sama ,,Zabójcza Broń ,, to trochę za malo żeby być przed Van Damme .Szczególnie że Gibson po za ,,Zabójcza Bronią ,, nie grał w wielu akcyjniakach .
Właśnie o tym mówię oni są zdecydowanie bardziej uniwersalny aktorami tak jak Travolta czy Cage a nie Herosami Kina Akcji! Jak są jakieś rankingi gwiazd kina akcji w gazetach to Van Damme klasyfikuje się najczęściej na 3 miejscu z pierwszym to jest różnie bo raz pamiętam był Stallone raz Schwarzenegger a raz nawet Statham (i w sumie nawet się w tedy nie zdziwiłem bo jak wiem on jest teraz z nich najbardziej aktywny w kinie) ale zauważyłem że nie dają za często Bruca willisa jak my ale to właśnie pewnie z tego powodu że on jest aktorem zdecydowanie bardziej uniwersalnym.
Ok ,fajnie że dośliśmy w końcu do porozumienia .A Vin Diesel według ciebie jest bardziej herosem kina akcji czy uniwersalnym aktorem ?
Bardziej się skłaniam ku nowemu herosowi kina akcji. Bo w sumie przecież on zazwyczaj gra dużych twardzieli w takich filmach akcji jak np. "xXx" seria "Szybcy i wściekli" seria "Riddick". Ogólnie z tych filmów jest najbardziej znany.
Ok ,dzięki .Bardzo lubię Vina ,wczoraj oglądałem z nim Babylon A.D .Fajne takie cyber -punkowe kino akcji ,film dobry ale szału nie ma .Dałem 7 .
Też bardziej mi się kojarzy jako typowy heros głównie przez te filmy co wymieniłeś i przez ten jego świetny ,charakterystyczny wygląd oraz charyzmę twardziela .Ogladałeś najnowszą cześć ,,Szybcy i wściekli ,, ?
Trudno dać taki obiektywny ranking bo było wielu świetnych aktorów kina akcji i zagrało w wielu fantastycznych akcyjniakach .Chana dałem na ostatnie miejsce co nie oznacza że tak musi być ,po prostu za mało filmów z nim widziałem ale ogólnie Ok .Lundgren z kolei miał mało na końcie kinówek ale w tych co grał to były piekielnie mocne akcyjniaki !!! Wystarczy wymienić takie tytuły jak ,,Uniwersalny Żołnierz , Starcie w japońskiej dzielnicy , The Punisher ,Mroczny Anioł czy ,,Czerwony Skorpion ,, Dolph -Zuch Chłopak ,poszedł na jakość a nie ilość !!! http://www.youtube.com/watch?v=e_h0GNXcr18
Ale ja ułożyłem ranking z nazwisk które dał użytkownik aza ! Ale masz racje ,Statham to dziś wielka i prominetna gwiazda kina akcji .Ale są jeszcze inni np Snipes ,Eastwood ,Cage ,Travolta itp
Snipes i Eastwood ok? ale Travolta i Cage? Fakt nakręcili kilka świetnych filmów akcji i stworzyli kilka świetnych postaci, ale żeby od razy robić z nich Herosów Kina akcji ?
Tak ,fajnie zagrał w Twierdzy ,na początku był takim zwykłym naukowcem -biurokratą a potem przy Seanie stał się twardym sk*urw*iele*m .Ta jego metamorfoza w tym filmie była świetna ! Zresztą wielu aktorów świetnie wypadło w roli Action Heroes np Butler w ,,Olimp w ogniu ,, czy Wahlberg w ,,Strzelcu ,, .
A kogo bardziej lubisz Diesela czy Stathama ? Ja chyba Diesela ,bo wydaje mi się lepszym aktorem i ma wiencej w sobie charyzmy .
Tu masz fajny też ranking najlepszych aktorów kina akcji ,może kolejność trochę dziwna ale za to wszyscy najważniejsi są !!! : http://www.amog.com/entertainment/156326-21-greatest-action-stars-alltime/
Nesson zagrał w kilku przyzwoitych akcyjniakach np ,,Uprowadzona 1,2 ,Tożsamość ,Drużyna A ,Prawo Krwi itp Wiec dziwi mnie to że nie akceptujesz jako Action Hero .
A co bohater kina akcji nie może mieć wiencej niż 60 lat ? Cóż to za problem ? Obejrzyj sobię ten film i zobacz jak jeden emeryt -fighter wymiatał !!! : http://www.youtube.com/watch?v=agyuMM09yAE
Jego wina, że takie sobie role twardzieli wybiera.
http://www.filmweb.pl/film/Non-Stop-2014-651443
Akurat Bale to nie tylko Batman, ale i Terminator, a wcześniej Władcy ognia, Equilibrium, Wrogowie publiczni, czy też Ciężkie czasy. Dla mnie jede z lepszych aktorów kina akcji ostatnich nastu lat, taki powiew świeżości hehe.