PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95204}

Noc komety

Night of the Comet
1984
5,4 1,5 tys. ocen
5,4 10 1 1474
6,5 4 krytyków
Noc komety
powrót do forum filmu Noc komety

Jestem z pokolenie lat 90 więc dobrze wiem jakim klimatem emanuje ten film. Znam ten styl jaskrawo neonowych klimatów amerykańskich przedmieść o których marzyłem jako dziecko oglądają amerykańskie filmy i kreskówki przeważanie z lat 60, 70, 80 i 90. Tęsknię do tych czasów, tej mody, Mimo, że moja wypowiedź nie za za dużo wspólnego z oceną filmu w ten sposób składam mu hołd i tym czasom, których nie znana następne smartfoniarskie pokolenie.

ocenił(a) film na 4
LuisBarnavelt

Ja się urodziłem rok po powstaniu tego filmu, wychowałem się na kinie lat 80-tych, rożnież na tym filmie. Oglądałem go w wieku 10 lat, oglądałem go również przed chwilą. Kiedyś uważałem za calkiemf ajne kino, teraz za taką wyższej jakości kiszkę. Ale jednak kiszkę."Dycha" to jednak przesada, a Tobie, jeśli nie widziałeś, polecam "Czarne Róże" z 1988r. - klimat podobny, a tak jakby nieco lepiej.

ocenił(a) film na 4
grimfather

Klimat w sensie "kicz, kicz, kicz i lata osiemdziesiąte, ale dobre pod piwko".

ocenił(a) film na 6
LuisBarnavelt

Ja go oglądałem z dwa razy, w latach 90-tych, najpierw "pirata" , potem oficjalne wydanie.
I mimo tych 20 lat, wciąż go dobrze pamiętam, fajny film, lekkie sf z dreszczykiem , doprawione humorem.
Ciekawie pokazane opuszczone miasto, czuć tę pustkę i to bez milionów na efekty, jak choćby w "Jestem Legedą".
Chętnie go znów obejrzę, mam gdzieś kasetę...
Tylko magnetowid "martwy", trza go ożywić i znów powrócić do lat 80-tych, właśnie dzięki takim filmom, jak Noc komety.
Jak ktoś nie zna, polecam jak najszybciej naprawić to zaniedbanie i go obejrzeć...

LuisBarnavelt

Klimat pierwsza klasa <3

LuisBarnavelt

"o których marzyłem jako dziecko oglądają amerykańskie filmy i kreskówki przeważanie z lat 60, 70, 80 i 90. Tęsknię do tych czasów, tej mody, Mimo, że moja wypowiedź nie za za dużo wspólnego z oceną filmu w ten sposób składam mu hołd i tym czasom, których nie znana następne smartfoniarskie pokolenie".Aż muszę obejrzeć ten film ,a ogólnie to urodziłem się przed powstaniem tego filmu i mam ogromny sentyment do tych czasów i klimatu jak był z tym związany ...

Tibn

hahahahah w końcu dostałem ten film do obejrzenia i nawet zapomniałem że pisałem tu komentarz ... Film ma fajny klimat ale tylko to ... doszukiwałbym się zaczerpnięcia z tego filmu do jestem legenda z will smithem ...

Tibn

jak to? "doszukiwałbym się zaczerpnięcia z tego filmu do jestem legenda z will smithem"???? "jestem legendą" ze smithem to ekranizacja książki richarda mathesona z lat 50-tych... jest to zresztą jedna z trzech ekranizacji i to najsłabsza. są jeszcze "last man on erath" z vincentem pricem z 1964 i "the omega man" z 1971 gra tam charlton heston. jak lubisz takie post apokaliptyczne miejskie klimaty to polecam. a w ogóle to wydaje mi się że "noc komety" właśnie jest takim komicznym podejściem do tematu z "the omega man" np, te okulary przeciwsłoneczne......

kgibas666

przykro mi ze nie bardzo rozumiesz tego co miałem na myśli, jestem legendą jest na podstawie książki ale nie jest kopia książki jak i inne produkcje które powstały na bazie tej książki i jeżeli myślisz że oni wszystko kopiują słowo w słowo z książki / książek i nie czerpią pomysłów z innych filmów to jesteś w błędzie

Tibn

ale ja ani przez chwile nie sugerowałem że ekranizacje są dokładnymi kopiami książek i doskonale zdaję sobie sprawę że artyści czerpią od innych artystów :) sugerowałem za to pewnego rodzaju błędne koło które się tu wytworzyło. tobie "jestem legendą" skojarzyło się z "nocą komety". mi natomiast "noc komety" mocno nasuwa skojarzenia z "the omega man". generalnie chodziło mi o to że podstawą jest tu książka mathesona która do tego stopnia jest już dziś kanoniczną klasyką że posiada aż 3 ekranizacje + komediowe opracowania w stylu "noc komety" właśnie. ale zdecydowanie nie jest tak że "jestem legendą" było zainspirowane "nocą komety", a tak właśnie zrozumiałem twój poprzedni wpis... być może błędnie. jeśli tak to przepraszam.

LuisBarnavelt

To kochaliśmy właśnie i z tym Amerykańskie filmy się nam kojarzą

LuisBarnavelt

co ty pieprzysz u nas i w usa lata 90 wygladały inaczej. poza tym to film z lat 80