PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82981
4,5 40 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Ogólnie pomysł na film bardzo ciekawy i nietuzinkowy. Rzadko spotykany motyw. I wszystko byłoby nieźle, gdyby to jeszcze sprawnie zrobić.

Już wiele o tym filmie zostało powiedziane, także pewnie się tylko powtórzę, ale najbardziej irytujące rzeczy dla mnie, to:

Aktorstwo. Naprawdę słabo zagrane role, a w szczególnie dzieciaków. O ile jeszcze w wypadku córki jest na czym oko zawiesić ;), o tyle chłopak gra cały czas z jedną miną i jest naprawdę wkur... denerwujący.

Głupota bohaterów. Chłopaczek jeżdżący przerażającą lalką z kamerką po domu, wpuszcza sobie obcego do domu, pomaga mu się schować, itp.
Wszyscy latają po domu bez ładu, bez składu (a co, samemu raźniej!). Po tym, gdy "gość" chciał zabić córkę, to i tak nie chcą go oddać na śmierć, bo życie nieznajomego jest znacznie ważniejsze od życia całej rodziny.
I jeszcze ten chłopak dziewczyny, który chciał zabić jej ojca... Czy tam ktoś ma mózg?

Minusów można by wymieniać jeszcze całe mnóstwo, ale skupię się na czymś innym.
Otóż uważam, że totalnie zmarnowano potencjał tej historii. Film według mnie zyskałby, gdyby nie odbywał się na otwartej przestrzeni (a w każdym bądź razie nie w jednym domu) i przede wszystkim, gdyby poprowadzić logiczniej fabułę.

I jeszcze na koniec taka drobna analiza samego "oczyszczenia". Czytałem wiele komentarzy, niektórzy pochwalają takie coś, inni uważają, że jest to niemożliwe do spełnienia.
Pomysł może się wydawać ciekawy (w sensie do zastanowienia nad nim), ale według mnie nie miałoby prawa to się udać. Zmniejszenie przestępczości może i by nastąpiło, ale w krótkim okresie czasu. W długim okresie takie zjawisko miałoby wręcz opłakane skutki. Skoro jednego dnia, ktoś może legalnie zabijać, to "wejdzie mu to w krew", społeczność po prostu zacznie dążyć do samodestrukcji.

I jeszcze pytanie. Skoro na te kilka godzin policja, straż i szpitale były nieczynne, to co się działo na porodówkach i co z ludźmi, którzy leżeli na salach szpitalnych, itp?

ocenił(a) film na 9
Polasios

1. Wszyscy mają tam mózg tyle, że w takich sytuacjach przeważnie się go nie używa...
2. Takiego pytania jeszcze nikt nie zadał, brawo za kreatywność. Być może porodówka jest 'czynna' albo kobiety same rodzą po prostu...

Ogólnie to film jest ciekawy mimo kilku niespójności, kompletnie nowa fabuła której jeszcze nikt się nie podjął, coś nowego... poczekamy zobaczymy jak to będzie jeszcze z 2 częścią Oczyszczenia. Także ogólnie jest na plus. Ważne że coś nowego się ukazało, a nie robić np. kolejną beznadziejną, nieśmieszną komedię opowiadającą o życiu nastolatków i ich wkraczaniu w 'dorosłość'.

Polasios

Kwestia obniżenia przestępczości jest taka, że oni założyli, iż cała przestępczość jest wśród najbiedniejszych, bo tylko ich tam zabijali.
A mnie zastanawia sprawa tego, jak oni później obok siebie mieszkali?

ocenił(a) film na 5
BananUst

No właśnie założyli, że najbiedniejsi się pozabijają, a w filmie mamy kilka(naście) trupów i wszyscy byli z tej "zamożnej" części.

Polasios

Zapomniałeś, że zamożni też zabijali - ich celem byli biedni. A, że trupy są z zamożnej części, to kwestia tego, że biedak schował się na ich terenie. Myślę, że gdyby nie to, to bogacze by się nie wyżynali. Przecież ci sąsiedzi skorzystali z okazji, że ich ktoś napadł - najpier wyrżnęli tych, co zaatakowali, a później sami się wzięli za rodzinkę Ciekawie się zapowiada druga część - na trailerze widać, jak biedni się szykują do Nocy Oczyszczenia.

ocenił(a) film na 4
Polasios

Całkowiecie się zgadzam koncertowo zrypany potencjał. Wielka szkoda można było poprawić fabułę. Dodać trochę wątków filozoficznych i był, by znakomity film.

ocenił(a) film na 4
Polasios

Bardzo często spotykany motyw. Może nie w filmach, ale w literaturze s-f/fantasy to jest motyw stary jak świat.