PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82981
4,5 40 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

Mi film się bardzo podobał, pomysł na niego też, a wykonanie również całkiem całkiem. Po seansie oceniłem film na 6
potem zmieniłem ocenę na 7 a na końcu postawiłem temu filmowi 9. A dlaczego? Wstrząsnął mną, gdy pomyślałem
sobie jakby to mogło być gdyby było to prawdą. Gdyby na przykład 1 dzień w roku w Polsce można byłoby zabić kogoś i
nie zostać za to ukarany, ile byłoby ofiar, jaki strach działby się co roku. Film mną poruszył, a wręcz zafascynował.
Polecam, a porównanie do 'nieznajomych' niewłaściwe , to są zupełnie inne filmy.

ocenił(a) film na 6
Filip69x

Według mnie w Polsce w taka noc było by jedno wielkie plądrowanie , ludzie z rodzinami by się chowali po piwnicach albo zamykali w domach , ci odważniejsi ruszyli by kraść pozatym taka noc przyniosła by więcej strat niż zysków , niewyobrażam sobie żeby sąsiad zabił komuś na przyklad siostre a nastepnego dnia przechodziło obok brata ofiary jakby nic się nie stało. Troche absurdalny film

malowany

Ja lubię absurdalność :)

Filip69x

mi się film bardzo podoba. Bardzo ciekawa tematyka choć muszę przyznać od początku czekałam na akcje z sąsiadami. Zabrzmi to faszystowsko ale zgadzam sie z idee nocy oczyszczenia .Społeczeństwo miało by szanse na ujście złych emocji. Nie rozumiem tylko synalka po co on wpuszczał tego gościa do domu? wiedział co z noc jest . I na litość boska dlaczego później wszyscy tacy naiwni się zrobili chcieli go chronić ? Nie oszukujmy się normalny racjonalny człowiek wyrzucił by go z domu niech robią z nim co chcą byle ocalić rodzinę i swoje życie . Ogolnie film spoko tylko nie racjolnalne zachowani rodzinki mnie wkurzało oraz sąsiadeczki na końcu

ocenił(a) film na 6
kat8

Postaw sie w miejscu tego murzyna bezdomnego , czemu zakladasz ze to ty bys byl/a ta bogata rodzina, chlopak ma serce i sie zlitował postawa godna pochwaly.

malowany

postawa godna amerykańskiego filmie gdzie bogaci są fajni i w miarę uczciwi pomagaja innym nie myśląc o konsekwencjach. Ja bym się schowała gdzieś gdzie tylko ja mogę wejść i przesiedziała cichutko cala noc. Zresztą na pewno bym nie liczyła na pomoc innych szczególnie w taka noc .

ocenił(a) film na 6
kat8

widać że młoda jesteś i tylko o sobie myślisz , ale jak przyjdzie ci rodzina to zmienisz zdanie teraz ludzie maja znieczulice na wszystko więc ci sie nie dziwie, chlopak mial dobry odruch chcial pomoc , narazil coprawda rodzine ale to pokazuje ze ta noc nie jest dobrym roziwazaniem, jak by kazdy myslal o sobie to zostali by tylko bezuczuciowe zimne osoby nie wyobrazam sobie takiego swiata

malowany

taka noc nie była by zła ...pod pewnymi względami sie zgadzam z jej założeniami .Co ma do tego posiadanie dzieciak naraził cala rodzinę ja bym napewo nie otworzyła komuś w taka noc. Rozumiem co to znieczulica popieram pomaganie innym ale trzeba wiedzieć kiedy można sobie odpuścić- co innego jest zadzwonienie na policje gdy słyszę ze sąsiedzi są pijani i słyszę krzyki i płacz dziecka a co innego jest stawanie w obronie kogoś np na ulicy - to sie przeważnie kończy źle

ocenił(a) film na 6
kat8

A jakby Cię znaleźli w tej twojej kryjówce ale zdołałabyś uciec i znalazłabyś sie w takiej samej sytuacji jak ten facet , pewnie też byś sie modlia zeby ktos Ci pomógł. Taka noc nie jest dobra pod żadnymi względami to jest tylko film a co by się działo naprawde ciężko przewidzieć , komuś mogłoby się nudzić i uszkodzić elektrownie atomową to jest tylko przyklad ale jest mnóstwo możliwości.Stawanie w obronie kogoś na ulicy zle sie konczy , aha i wszystko jasne , jak bija slabego to wszystko wporzadku , lepiej olac i zostawic w koncu to nie mnie spotyka heh .

malowany

ja kobieta 159 cm wzrostu pogonie 1 lub więcej rosłych chłopów :)) już to widzę ładnie poproszę i przestana albo użyje swojej tajnej broni - smoczycy która zawsze zabieram jak wychodzę z domu "))

ocenił(a) film na 6
kat8

To się wzywa pomocy kogoś prosi może zareaguje zależy od sytuacji , biegnie po pomoc ale nie ucieka i zostawia samemu sobie tamta osobe :D

malowany

pobiegnę po pomoc a ta proszona osoba odpowie mi spie....aj tak odpowie 80 % przypadkowych ludzi nie oszukujemy sie

ocenił(a) film na 6
kat8

dobre i 20 % lepiej spróbować zawsze :d Ale ja Ciebie rozumiem takie czasy oO

malowany

czasy szlachetnych zachowań i rycerskości skończyły się wraz z upadkiem powstania warszawskiego tamte pokolenie miało klasę i honor

ocenił(a) film na 6
kat8

Tak ale nie załamuj się koleżanko xD trzeba się rozmnażać i dobrze wychowywać dzieci :D i może nie będzie tak źle

malowany

nie planuje mieć dzieci w takim świecie nie jestem aż tak egoistyczna mimo ze jestem jedynaczka

kat8

Według mnie ten film jest zbyt absurdalny, żeby mógłby być kiedykolwiek prawdziwy.

ocenił(a) film na 7
malowany

To jest bardziej prawdopodobne niż się wydaje. Poczytaj trochę Orwell'a albo Bradbury'ego.

ocenił(a) film na 6
sdybowski

Taka noc jest małoprawdopodbna bo by po niej już nic nie wróciło do normy , jak juz to dlugo trwałe zamieszki albo jakiś bunt społecznościowy bo jedna noc ? i co morderstwa gwalty pladrowanie i godzina 7 nadchodzi i sobie wszyscy daja spokoj ? :D

ocenił(a) film na 5
malowany

no właśnie jeśli ludzią się wydaje że taka noc mogła by kiedyś zaistnieć to się mylą bo po pierwsze jakim trzeba być potworem żeby mordować swoich sąsiadów aby ,,oczyścić kraj'' normalnie ostro trzeba mieć psyche zjaraną żeby sobie wziąć spluwe i mordować sąsiada bo mi podpadł,gdzie są jakiekolwiek zasady dobroci w tym filmie ja się pytam ??? poza tym naciągany ten film bo tak jak mówiłeś/aś to ktoś się mógł bawić w elektrowni jądrowej albo robić coś podobnego i skutki tego były by wiele bardziej tragiczne a sporo mordujący sąsiedzi w tym filmie są możliwi to dlaczego nie wariaci chcący wysadzić kraj w powietrze ?

ocenił(a) film na 7
Kalenz

Tu nie chodzi o to, czy przedstawiona wizja jest "dobra" czy "zła". Obozy koncentracyjne też nie były realne? Łagry? Mordowanie tysięcy ludzi na krucjatach? Podbijanie obu Ameryk? Całe narody szły za ideami nienawiści, zręczna polityka potrafiła obudzić w ludziach najgorsze instynkty.

Filip69x

Film beznadziejny. Temat nie wnosi nic nowego a i gra aktorska poniżej możliwości tych aktorów. Ale film nakręcili, aktorzy zarobili i parę innych osób po drodze. Chyba coraz częściej stawia się przede wszystkim na takie cele. Nie polecam filmu zdecydowanie!!!