PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=643609}

Noc oczyszczenia

The Purge
2013
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82981
4,5 40 krytyków
Noc oczyszczenia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia

OMG!!!

ocenił(a) film na 6

Niesamowicie dobry materiał do nakręcenia filmu o braku tolerancji i debilizmowi społecznemu. Oby nie zmarnowali tego co mogą nakręcić.

ocenił(a) film na 7
TCWolf82

http://www.youtube.com/watch?v=K0LLaybEuzA

ocenił(a) film na 6
Jimi89

No i chyba zmarnowali robiąc z tego horrorek. :(

TCWolf82

A ja myślę, że tak czy siak będzie do na prawdę fajny film :D

ocenił(a) film na 4
Jimi89

Jeśli w trailerze pokazali tzw. wszystko, to, mówiąc delikatnie, zepsuli film. Już sam pomysł ma duży potencjał, ale te maski? Nie, nie pasuje.

ocenił(a) film na 7
metaxxa

Jak dla mnie pomysł bardzo ciekawy, dzień wolnego od prawa? Tego jeszcze chyba nie było. Ale znowu dom jako azyl. Dużo już było takich filmów... Azyl, Anatomia strachu. Ale poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Jimi89

Mam mieszane uczucia. Myślałem o jakiejś globalnej dziczy i pokazanie uprzedzeń , ułomności, głupocie. I tego że za amerykańskim ok. gnieździ się zło nietolerancji.

ocenił(a) film na 4
Jimi89

Mi też podoba się pomysł z tym dniem czystki, ale mam wrażenie, że nie wykorzystają tego potencjału w pełni i zniszczą film, który może być świetny. Właśnie m.in. przez te maski (bezsensowne nawiazanie do The Strangers) i pokazanie domu jako azylu, który przestaje być bezpiecznym miejscem, bo dzieciak-idiota wpuścił obcą osobę do środka (oglądając trailer, wiedziałam, że ten bachor go wpuści jak tylko facet zaczął się drzeć), tracę nadzieję na dobre kino w tym przypadku. Czekam na ten film i na pewno go obejrzę z zaciekawieniem, ale tak jak wspomniałam, jeśli się okaże, że najlepsze sceny filmu zostały już umieszczone w trailerze, a dzieje się to ostatnio w przypadku wielu produkcji, to niestety się zawiodę.

metaxxa

Może nie będzie tak źle. Co Wam nie pasuje w maskach? Sam fakt, że są, czy ich styl? Ja myślę, że one są tu bardzo na miejscu. To co, że przez 12 godzin morderstwa są legalne. Każdy mógłby zapamiętać twarz oprawcy. Ja tam jakbym miał zamiar zamordować kogoś w taką noc czystki to pierwsze co bym zrobił to ukrył swoją twarz. Dom jako azyl też jest bardzo logiczny, każdy kto może 3 razy do roku próbuje chronić i siebie i swój dobytek. Fakt, że jest to motyw powtarzalny nie powinien być do końca minusem. Gdzie według was powinni się chronić tacy ludzie? Wyjechać z kraju? Jasne, tylko wtedy nie byłoby filmu. Chronić się w zbiorowych schronach? A jeśli zabójca będzie wśród nas? Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie podchodzę zwykle do filmów z negatywnym nastawieniem, zawsze próbuję znaleźć jakieś "za". Jeśli fabuła i pomysły będą średnie, szukam ratunku w grze aktorskiego, pracy kamery czy w muzyce. Jednym słowem - zobaczymy. Wtedy wydamy wyrok :)

ocenił(a) film na 4
ukasz_to

Wg mnie te maski nie pasują zupełnie do filmu, zbyt duże i wyraźne nawiązanie do The Strangers. Zakrycie twarzy moża było wymyślić na kilka innych sposobów, chociażby kominiarki, pasuje to tematyki filmu, a tak to robią z tego jakiś horrorek, jak to już ktoś wyżej określił. Dom jako azyl jest spoko, logiczne, że ludzie ukrywają się w swoich domach, ale powtarza się to w tylu filmach, że nie robi już wrażenia, że dzieciak wpuszcza do domu obcych no i dom staję się pułapką, jednak nie zakładam z góry, że będzie nudne, jestem ciekawa jak to wymyślili, bo oczywiście w trailerze pokazane są tylko szczątkowe sceny.
Nie skreślam tego filmu na starcie, mam nadzieję, że wykorzystają drzemiący w tym pomyśle potencjał i nie będzie to zmarnowany czas.

metaxxa

Mhm, czyli chodzi Ci o styl maski. Właśnie to chciałem wyjaśnić. No jeśli chodzi o styl to już kwestia gustu i tego co już się widziało. The Strangers nie widziałem, ale patrząc na kadry z filmu to nawiązanie jest według mnie dosyć luźne. Czy pasują do fimu? Może masz rację, że nie. Na pewno przemycają do niego klimat horroru, a zdecydowanie wolałbym obejrzeć mocny thriller niż horrorowy straszak. A gdyby dzieciak nie wpuścił ich do domu to nie mielibyśmy filmu :D Także generalnie zgadzam się z Tobą, moje pytania miały uściślić pewne rzeczy. Tak czy owak: tematyka wygląda bardzo dobrze. Z wykonaniem może być już gorzej. Pierwsza część trailera (mniej więcej do czasu aż mordercy przychodzą pod dom i dzwonią do drzwi łącznie z tymi scenami) jest naprawdę dobra. Podejrzewam jednak, że może to być film jakich wiele.