Obcy przebudzenie!
3 razy tak jedziesz do lizbony, chciałoby się rzec. Niestety. Film jest katastrofą, chciałbym
teraz zmienić na potrzeby swojej wypowiedzi tytuł tego filmu - przynajmniej w tej części
wypowiedzi. Film "The beast mother" jest poplątany, niespójny i bez sensu, babka
pokochała kosmite jak swoje dziecko! jednak poświęciła je żeby uratować ludzkość, jej
ból w scenie gdy piękny alien zostaje wchłonięty przez okienko w statku jest iście epicka!
Tu nic nie trzyma się kupy, a mimo wszystko udało się uzyskać dużą kupę.
Dobra a teraz po moich gorzkich żalach przejdźmy do filmu Obcy PRZEBUDZENIE, jako
wierny fan serii o potworkach z kosmosu, po zachwytach nad 2 pierwszym częściami
(nawet 3 była znośna) przyszedł czas na tego gniota. W pierwszej części jeszcze można
by ratować ten film bo nazywał się "the beast mother" ale pod szyldem "Obcy" zostałem
oszukany jako konsument, uznaje swój czas za stracony oraz żądam aby ten film został
usunięty z jakiejkolwiek bazy filmowej...Oczywiście o ile od strony technicznej/efekty
specjalne film sprawuje się dobrze tak jak juz napisałem reszta nawet nie kuleje, po
prostu nie ma nóg. Więc jeśli będziemy patrzeć przez pryzmat dzieła scotta na tenże film
pójdziemy sobie najprawdopodobniej walnąć baranka w kaloryfer, natomiast jeśli
będziemy patrzeć przez pryzmat matki bestii to wszystko fajnie do czasu fascynacji
swoim dzieckiem! hihihi
ocena "mother beast" 5/10
ocena Aliena "2/10" bo jednak alieny dalej robią wrażenie:)
Patrząc przez pryzmat wszystkich filmów o Alienie i tak dochodzę do wniosku, że ten najbardziej mi się podobał.
alien 4 nie był zły... problem z tym że to odgrzewany kotlet po raz 2...
1 byla wspaniala, nadala tor, horror
2. byla wspanialsza, akcja, dużo akcji
3. odgrzewany kotlet, 1 pomieszany z 2, jeszcze do przełknięcia
4. ujdzie jednak tu kotlet robi się już nie świeży, a widz po dobrym jedzeniu wpada do toalety ...
Lepszy niż 2 czy 3 część. W końcu pokazano Obcego jako inteligentne monstrum uczące się, a nie samą strzelankę. 8/10
tylko że w drugiej części "obce same wyłączyły światło... jak to możliwe, przecież to zwierzęta?" czy to jedno zdanie nie pokazuje że obce to inteligentne stworzenia? Podobnie jak scena w gnieździe obcych w 2 części. Głowna bohaterka wpada do gniazda i trafia na królowa matkę... ona jednym kiwnięciem głowy odwołuje strażników. To też oznaka inteligencji i rozumności tych stworzeń
Albo jak xenomorphy w dwójce zakradły się do żołnierzy pod sufitem zabijając ich swoją własną bronią (wykrywacz ruchu).
pięknie powiedziane tzn napisane. Już nie ma tak dobrych filmów, nawet z podobnym klimatem:) Cała seria była arcydziełem horroru s-fi! Oczywiście nie zaliczam do serii: Alien Vs Predator czy Prometeusz itd,, nie wolno tych filmów łączyć z serią "Alien".
Pełna zgoda, z jednym wyjątkiem - trzecia część była równie beznadziejna; kompletnym nieporozumieniem było niszczenie pięknej dylogii. Osobiście nie zaliczam Obcego III i IV do serii, ona powinna skończyć się na dwójce.