PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134}

Obcy: Przebudzenie

Alien: Resurrection
1997
7,0 104 tys. ocen
7,0 10 1 103774
5,9 31 krytyków
Obcy: Przebudzenie
powrót do forum filmu Obcy: Przebudzenie

*najlepsza obsada,
*dużo akcji (akcja pod wodą wymiata),
*mocne zakończenie - może to się wydawać głupie ale muszę przyzna że szkoda mi się zrobiło tego Obcego na końcu
*efekty specjalne, montaż, dźwięk na wysokim poziomie
* ogólnie to udane zakończenie sagi

Szkoda istoty, która swoim spojrzeniem prosiła o zrozumienie. Siedzi to we mnie podobnie jak ostatnia scena z Muchy. I tu i tu nie pozostało już nic innego jak tylko zabić monstrum, które jest nadspodziewanie świadome i bądź co bądź do nas podobne.

ocenił(a) film na 7
sloncek

I mi żal było tego stworzenia, bo wyglądało na takie bezbronne i nieświadome dlaczego ktoś go zabija. A masz na myślę Muchę 2 i tego psa mutanta?

poland7

Muchę z Goldbulmem, czyli jedynka

ocenił(a) film na 7
sloncek

Rozumiem. Jednak mi bardziej ta scena z obcego po której szkoda Ci się zrobiło istoty która spojrzeniem prosiła o zrozumienie bardziej przypominała nadmienioną przeze mnie scenę z Muchy 2, bo jak w ostatniej scenie w jedynce "Brandlomucha" nie wzbudziła we mnie jakichkolwiek emocji w stylu poruszenie czy wzruszenie jako stwór który nie niósł ze sobą jakichkolwiek pozytywnych przesłań), tak był na Mucha 2 pies który poddany eksperymentowi stał się mutantem i dokładnie jak napisałeś, bezbronny i nieświadomy dlaczego ktoś robi mu krzywdę (scena która chwyciła mnie za serce jak nigdy).

ocenił(a) film na 8

niezła ale nie miała ta część tej atmosfery niepewności i strachu.. do tego nie potrzebny przesyt wyjątkowo brutalnych scen. Ale było ok. Technicznie wiadomo że najlepiej zrobione bo to w końcu najnowsza część

ocenił(a) film na 7
Rockman92

Zgadzam się, świetna część. Mi podobała się też scena , gdy wchodzili po drabinie do góry :
a) zastrzelenie Call.
b) Odpięcie się Christiego.

ocenił(a) film na 7

Odstaje klimatem od pierwszej części ale to tak jak reszta a co do obsady to na tego pana co grał Johnera to się nie da patrzyć...

użytkownik usunięty
YourMind

Miałem na myśli obecność w tym filmie Winony Ryder. A ten pan co zagrał Johnera był znakomity

ocenił(a) film na 8

Przecież on zagrał Hellboya!Lubię tego aktora.Charakterystyczna facjata:)

użytkownik usunięty
guzo83

też go lubię tyle że jak zwykle tamtemu coś nie pasuje

ocenił(a) film na 9

W moim przekonaniu Obcy: Przebudzenie to cześć tylko nieco słabsza od fenomenalnej i bezkonkurencyjnej dwójki. Przede wszystkim świetna obsada - to nie ulega wątpliwościom. Widać, że się wyróżnia, jak każda z czterech części, jest zupełnie inna. I to mi się w tym filmie podoba. Rzeczywiście, dla mnie akcja pod wodą też rewelacyjna. A ta krzyżówka Obcego z samego końca... w przeciwieństwie do oryginalnego Xenomorpha, cóż, obrzydzała mnie najzwyczajniej mówiąc. Winona Ryder w moim mniemaniu świetnie zagrała androida, zresztą nigdy nie czepiałem się ról w sadze Obcego.

Vantag3

weźcie pedały dajcie se już siana z uwielbieniem dla Camerona, 2 to najgorsza część preludium to avatara;]

użytkownik usunięty
Private_Witt

Co Ty tam wiesz. ;) Aliens miażdży system (dźwięk wykrywacza ruchu, teksty Vasquez, rozerwanie Bishopa, walka Ripley w ładowarce-mechu z królową obcych, świetny soundtrack).

ocenił(a) film na 8

8/10 jak dla mnie. odświeżenie seri . fajna sprawa w konflikcie ripley-obcy wszystko wymieszalo sie i stracilo wyrazistość. pojawienie sie tego bialego obcego jest na pewno pewnym prezentem od czworki dla tego uniwersum. dalszy etap ewolucji obcego. szkoda, że nie ma następnych czesci. uniwersum znam tylko z tych filmow, a pewnie setki komiskow i ksiazek dalej to rozbudowuje.

ocenił(a) film na 7

No jaja se robisz. Zgadzać się można z faktem, że tu wypracowano scenerię i organizację życia ludzi w świecie tego filmu w stopniu choć nieco zbliżonym do obcego 1,2 ale jednak sam film kuleje. Postaci są jakby powyciągane z komisku, a nie realne gdzie tu do klimatu genialnego obcego 1 czy 2. Po za tym tu są niepotrzebne sceny zbyt makabryczne. Bardzo psują klimat filmu tak jak komiksowe postaci główne. Najważniejsza wada ten film jest poprowadzony na siłę. Zakończenie było w obcym 3 a nie tutaj. Jako fan obcego mogę dać 0/10 jako film ogólnie 5/10 niszczą tu wszystko te makabryczne sceny, które w 1,2 były oszczędzone i miały jakiś cel tutaj są dla szokowania i nie pasują do klimatu filmu. Wielką wadą jest zmutowane dziecko z obcym co za bezsens i ripley matka obcych. Przegieli...W odniesieniu do pierwszych trzech części te rzeczy są bez sensu.

ocenił(a) film na 10
Movie_Crash_Man

W moim przekonaniu robisz jeden dosyć istotny błąd oceniając czwórkę. Mianowicie zbyt usilnie porównujesz ten film do trzech poprzednich części. Prawda jest taka iż każda cześć z serii Alien jest...Inna. I chwała za to ludziom którzy tak to sobie zorganizowali. Dzięki temu filmy są oryginalne i nie ma się uczucia monotonii, odgrzewania kotletów jak to często się zdarza przy większych seriach. Nie zrobisz z tego filmu jedynki czy dwójki itd...Każdy z tych filmów jest oryginalny, niepowtarzalny i myślę, że o to właśnie chodziło. Tak samo choćby z trójki nie zrobisz dwójki czy czwórki. Taka jest prawda.