sklonowali Ripley wraz z Obcym w jej ciele? Logicznie rzecz biorąc kiedy byśmy pobrali komórki od kobiety w ciąży i byśmy ją sklonowali to była by ta sama kobieta ale juz nie z płodem. Pomysłowość scenarzystów nie zna granic jeżeli chodzi o reanimacje serii filmowych.
To było lepiej wyjaśnione w książce. Jak pamiętam to podczas zarażenia przez mordoklejkę z jajka nie tylko zarodek dostaje się do wnętrza organizmu ale także zmodyfikowane zostaje DNA nosiciela. Stąd Ripley miała cechy obcych. Inna rzecz że tak jak Ripley dostała cechy obcych tak królowa dostała od niej ludzki układ rozrodczy. Pokręcone i makabryczne ale jak dla mnie klasyka sf:)
Potem dr Gediman mówi do noworodka "jesteś pięknym motylem" a ten mu rozwala czaszkę...
dzięki za wyjaśnienie, a nawiasem mówiąc nie wiedziałem ze jest książka (o tym filmie? na podstawie tego filmu?)
Książkę do czwórki jest na podstawie filmu, w przeciwieństwie (moim zdaniem) do większości książek na podstawie filmów ta dodaje parę naprawdę "soczystych" i ciekawych fragmentów a do tego parę rzeczy wyjaśnia. Z tego co wiem w Stanach jest cała seria książek o Obcych, ponoć całkiem niezłych i to nie tylko na podstawie filmów ale nie mam pojęcia czy kiedykolwiek ukazały się w Polsce. A szkoda bo jako fanatyk serii z chęcią bym poczytał!!