PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300636}

Obcy kontra Predator 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
2007
5,2 47 tys. ocen
5,2 10 1 46522
3,3 20 krytyków
Obcy kontra Predator 2
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator 2

Obcy kontra Predator nie był filmem wybitnym, ale oglądało mi się go bardzo dobrze. Wszystko jako tako trzymało się tam kupy. W drugiej części już tego nie ma. Nie czepiam się fabuły, bo w takich filmach nie ma zbyt dużego znaczenia, ale realizacja jest beznadziejna. 1/2 filmu to czarny obraz z jakimiś niewielkimi przebłyskami. Za cholerę nie wiedziałem co się w niektórych momentach dzieje. Gra aktorska? Krótko mówiąc: nie ma jej.
Ogólnie 4/10 przez sentyment do pierwszej części AvP. Wolę oglądnąć raz jeszcze "jedynkę" niż męczyć oczy przy "dwójce".

ocenił(a) film na 2
markus_89

Jedna uwaga...
Fabuła bez znaczenia ? Przecież fabuła jest wszystkim, nie ma nic ważniejszego. Chociaż ostatnimi czasy rzeczywiście wygląda na to że filmowcy podzielają Twoje zdanie... Skupiają się raczej na tym żeby widza oszołomić. Mniejsza z samą historią. Głośność na ful, efekty na max itd Wychodzisz z kina z leksza przygłuchawy i z mętlikiem w głowie. Po godzinie słuch odzyskasz, myśli uporządkujesz i... o filmie nie wiesz nic. Poza tym że na nim byłeś, rzecz jasna.

ocenił(a) film na 4
Gregg

To kino science-fiction. Nie można się spodziewać niczego porywającego. Takie jest przynajmniej moje zdanie. Film powinien dostarczyć rozrywkę (bo na horror mi to nie wygląda), ale niestety nie spełnia swojego zadania.

ocenił(a) film na 2
markus_89

Markus, nie ma absolutnie znaczenia czy to kino SF, komedia czy melodramat. To czy film jest czysto rozrywkowy czy spod znaku "moralnego niepokoju" nie ma znaczenia również. Fabuła to jest absolutna podstawa. Powiem inaczej: jeśli fabuła jest OK to można wybaczyć inne nawet poważne potknięcia - typu szwankujące aktorstwo, nędzne efekty, czy pojedyncze głupie sceny. Jeśli zaś fabuła/scenariusz jako całość szwankuje, wtedy filmu nie uratuje nic.

Blade Runner, Alien, A Space Odyssey to też są filmy SF - i do dzisiaj robią kolosalne wrażenie.