PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8254}

Obroża

Wedlock
1991
6,5 5,5 tys. ocen
6,5 10 1 5451
5,6 5 krytyków
Obroża
powrót do forum filmu Obroża

Tak, jestem tego pewien. Oglądałem już wiele filmów z Rutgerem Hauerem ale "Obroża" jest chyba najlepszym filmem w jego filmografii. Głównie dlatego, że filmie jest nieustająca i film nie zwalnia ani na chwilę. W ogóle pomysł z tymi obrożami chyba podpatrzony z filmu "Uciekinier" ze Schwarzeneggerem, gdzie na początku filmu również była scena w więzieniu, gdzie więźniowie mieli takie wybuchające obroże na swoich szyjach. Tutaj podpatrzyli pomysł, ale rozwinęli go na cały, 1,5-godzinny film.
Poza niezłą akcją w filmie było kilku aktorów z innych znanych filmów. Oprócz Hauera zobaczyć można tu było na przykład Joan Chen - znaną z "Miasteczka Twin Peaks", Jamesa Remara znanego chociażby z "The Quest" albo "Mortal Kombat 2", czy również Grand L. Bush znany chociażby z 1-szego odcinka serialu "Renegat" i wielu innych filmów. Epizod zagrał także Danny Trejo - tego aktora to aż miło widzieć w epizodach w TAK WIELU filmach.
Ogólnie "Wedlock" oceniam na 8/10. To solidna dawka akcji i rozrywki.

Axel

Wole te kreacje - Nocny jastrząb 1981 / Łowca androidów 1982 / Autostopowicz 1986

Sam_Worthington

W Nocnym Jastrzębiu Rutger zagrał lepiej niż Sylwek.

ocenił(a) film na 7
akron

To chyba oczywiste.

ocenił(a) film na 7
Sam_Worthington

Fakt, te 3 to absolutny TOP, ale w tym filmie też był dobry

Sam_Worthington

dokładnie

Axel

Mi się wydaje, że najlepszym filmem, w którym grał Hauer (i jednocześnie jego najlepszą kreacją aktorską) jest Blade Runner z 1982 :) Obroża super, no ale do Blade Runnera się nie umywa :P

ocenił(a) film na 8
yemeth1

Można powiedzieć, że Blade Runner był najgłośniejszym filmem z Hauerem, ale moim zdaniem zagrał tam słabo. Widziałem już lepsze jego role.

Axel

Fajnie też zagrał w Mgnieniu oka 1992

returner

Choć Mgnienie Oka był dla mnie przeciętnym filmem, to muszę przyznać że faktycznie Hauer zagrał tam wyśmienicie. Może nawet bym określił to na jego najlepszą kreację. Jako rola w najlepszym filmie to oczywiście tutaj Łowca Androidów, ale nie za wiele się w nim popisał grą, bo nie mógł, przecież grał androida.

yemeth1

Inny gatunek, Science-fiction-sensacja i i sensacja to nie to samo.

Axel

Zgadzam się z Tobą i cieszę że kupiłem ten film zupełnie przypadkiem z gazeta na DVD.

Axel

Ten film można było kupić w Tesco w dziale z gazetami na DVD. Miałem to szczęście i kupiłem, film jest z lektorem oraz w wersji oryginalnej jak to na DVD bywa :). Bardzo ładna okładka.

Axel

Tja jasne... Autostopowicz i Krew Bohaterów. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 1
Axel

"Obroża" to nieporozumienie. Klimat osaczenia psuły głupawe miny i żarty Rutgera. Nie wiem czyj to był zamysł, żeby główny bohater był taki głupkowaty, trochę, ale to psuło całe napięcie filmu; zdecydowanie jego najsłabszy występ - z tych co widziałem.

ocenił(a) film na 7
Axel

mój ulubiony z nim "ślepa furia" znaczy taki sentyment