1. Wygląda na to, że Julia wiedziała o romansie męża. Na cmentarzu powiedziała: "Wybaczyłam i jej i Tobie" natomiast później miało być to dla niej zaskoczeniem.
2. Po co matka udawała niewidomą skoro jej mąż zmarł a syn odszedł 10 lat temu?!
3. Poza tym reżyser prześlizgnął się po paru innych tematach, które zaczął: kim był dziadek z hotelu skoro tyle wiedział o Angelu? romans Sary i Isaaca kompletnie nie wpływał na bieg wydarzeń? i o co chodziło z tym przeszczepem rogówki? przecież on tam wisiał kilka dni i nagle stał się dawcą dla własnej żony?
1. Może Isaac już wcześniej zdradzał Julię, stąd to "..i Tobie"
2. Może być dużo przyczyn, od głupich: by po prostu się usprawiedliwić przy nieobecności na pogrzebie, po inne: choroba psychiczna, rozdwojenie jaźni
3. A czy wszystkie wątki muszą być skończone, może będzie 2ga część? Jak jest za mało wątków, to ludzie narzekają, że fabuła zbyt prosta. Dobrze było :)
A dziadek w detektywa się pobawić nie może?:) Pewnie popytał, podpatrzał, podowiadywał się, być może "niewidzialny Ivan" zorientował się co jest grane i go zastraszał, stąd dziadek nie powiedział Julii wszystkiego. Jak to nie wpływał, przecież była wściekła, wahała się, co do jej miłości do niego - ściągała i zakładała obrączkę, a Isaac jako dowód miłości, zgłosił się na dawcę, może nawet przed śmiercią, kto wie?
Zastanawiają mnie też okoliczności śmierci Sary, nie zdziwiłbym się, gdyby to Isaac ją zabił [gdy weszli do domu Sary, on od razu wiedział, że ma iść do piwnicy], z miłości do Julii, rozpędził się, nie mógł tego naprawić, chciał ratować swoje małżeństwo i zabił Sarę. Nie bezpośrednio, bo przecież był daleko od domu Sary, ale mógł kogoś wynająć. To jest takie gdybanie, zapewne błędne, ale czym byłby film, gdyby pod koniec było wszystko wiadomo? Filmem, o którym by się zapomniało po 5 minutach, po wyjściu z kina.
Sorry mcahunter ale Twoje rozumowanie jak dla mnie jest bez sensu i mało inteligentne.Moim zdaniem Julia powiedziała tak (pkt.1) bo może uważała że był on niejako współodpowiedzialny za jej brak kontaktu z siostrą,mógł ją zmotywować,może uznała że ją od niej odciągał.
pkt2.Kobieta udawała ślepotę żeby zatrzymać przy sobie syna.pkt.3 a co do tego wszystkiego miał ich romans,był romans,''Ivan''ją zabił,tyle.Dziadek pewnie został wprowadzony jako dodatkowa ''tajemnicza'' postać żeby było ''ciekawie''aż tak wiele to on znowu o tym mężczyźnie nie wiedział.Co do przeszczepu nie będę się wypowiadać bo się na tym nie znam.Nie ma się co rozwodzić.Sam film jak dla mnie nudny a suspensy jak z telenoweli.