PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8299}
7,4 3,7 tys. ocen
7,4 10 1 3656
5,6 5 krytyków
Ogniomistrz Kaleń
powrót do forum filmu Ogniomistrz Kaleń

To już drugi film małżeństwa Petelskich, jaki miałem przyjemność obejrzeć na własne oczy - wcześniej była odrobinę bardziej udana "Baza ludzi umarłych" z Tadeuszem Łomnickim i Leonem Niemczykiem w rolach głównych. Coś Ci państwo lubią te Bieszczady, skoro akcja tak udanych ich produkcji rozgrywa się w tej górskiej krainie graniczącej z Ukrainą (gdzie obecnie toczy się wojna od 24 lutego 2022 roku). Wiesław Gołas zagrał wprost niesamowicie, żeby nie napisać fenomenalnie! Dla mnie najlepsza jego rola ex aequo z Marianem Szygułłą z serialu "Droga". Zakłamaniami nie do końca się przejmuję, bo reszta w mniejszym lub większym stopniu jest pokazem pietyzmu. Reszta obsady na czele z Leonem Niemczykiem i Januszem Kłosińskim też spisała się absolutnie. Jak to było, że w starych filmach nawet rola drugoplanowa była odgrywana w taki sposób, że widzowi na zawsze pozostawała w pamięci.

P.S.: Bardzo ciekawi mnie, jak została nakręcona scena, gdzie jeden z pułkowników zjada szklankę? Czy był ją w stanie przełknąć, nie miał w buzi bolących miejsc lub jakiegoś uszczerbku na żołądku?