PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236405}

Ogród

The Garden
2006
5,1 852  oceny
5,1 10 1 852
Ogród
powrót do forum filmu Ogród

Bardzo udane. Wszystko dopracowane do perfekcji, muzyka, zdjęcia i znakomicie z nimi współgrający montaż. Ponadto znakomicie nawiązuje do klasyków (nie tylko horrorów) i jest jeszcze znakomite aktorstwo, zwłaszcza Adam Taylor Gordon w roli głównej i Lance Henriksen w roli Szatana. Sekwencja końcowa zaś (od momentu patrzenia przez okno)to mistrzostwo świata.

ocenił(a) film na 9
Shiloh

Pełna zgoda!!!!!!!! Zdecydowanie za niska średnia,jeden z lepszych horrorów,ale cóż,większość woli wszelkiego typu slashery i inne pełno krwiste piło-hostelo-krzyko-rzeżnie....

użytkownik usunięty
tomekongdelta

Nie znacie sie na horrorach i dobrych filmach. Tej szmirze daje 1/10

ocenił(a) film na 9

Taaaaa..........nie znamy się.....ty się znasz.....przepraszamy że się nie znamy....i że nie daliśmy maksymalnych not serialom dla małolatów jak ty,i horrorowi 'Room6',który oceniłaś także 10/10. Bez komentarza,nie mam prawa polemizowac z tymi 'dziełami'przecież się nie znam.....

ocenił(a) film na 10
tomekongdelta

Szmirze? Może wyjaśnij nam, co jest w tym filmie takiego szmirowatego?

użytkownik usunięty
Shiloh

Widzę każdy ma inne zdanie na temat tego filmu. Mnie osobiście "Ogród" się bardzo podobał i zdecydowanie 10/10 !! Warto obejrzeć, film wciąga od samego początku :)

ocenił(a) film na 5

5/10....sam pomysl na film super ale wykonanie zaprzepascilo troche ten film...

ocenił(a) film na 5
przemo1988

Jak dla mmnie to badziew

ocenił(a) film na 10
CichyMorderca

Uzasadnij.

ocenił(a) film na 5
Shiloh

A dlaczego kolega ma uzasadniać swoje odczucia względem tego obrazu? On przynajmniej nie zgrywa się tutaj na wielkiego krytyka, zaznaczając na samym wstępie swój subiektywizm. Czyli coś czego Tobie zabrakło. Wygłosiłeś swoją opinię w taki sposób, jakbyś stwierdzał fakty, a Twoje słowo było wyrocznią. Widzisz bowiem różnicę między stwierdzeniem "ten film jest kiepski" a opinią "moim zdaniem ten film jest kiepski"? Ot, taka mała uwaga na przyszłość.
Co do Twoich słów o perfekcyjnej stronie technicznej filmu, wspaniałym montażu i w ogóle "mistrzostwie świata" (których notabene także niczym nie uzasadniłeś..), kulminacyjna scena z tak zachwalanej przez Ciebie końcówki:
na wszelki wypadek zaznaczam wyraźnie - spoilery
http://w567.wrzuta.pl/film/9qdrsNYZBu2/ogrod
to jest ten kapitalny montaż i znakomite "aktorstwo" dzieciaka który nie wie nawet w jakim momencie buźkę wykrzywić? Nie wspominając już o tym, że raz sweter ma wyciągnięty, a sekundkę później włożony w spodnie.. Bo mam nadzieję, że oboje widzimy tutaj to samo. Dla pewności: chłopak podnosi miecz do góry, widok kamery z dołu, twarz wykrzywiona w złości:
http://img1.ressim.net/out.php/i5494094_o1-jpg
po czym operator stosuje tanie efekciarstwo robiąc ujęcie z przodu, lecz nawet w tak prostym zabiegu daje ciała, twarz chłopca bowiem:
http://img1.ressim.net/out.php/i5494095_o2-jpg
na tej samej wysokości miecza ma całkowicie inny wyraz. Pomijając znów, że jest zwrócona za bardzo w (nasze) prawo. Miecz zresztą także. No litości, ile błędów można zrobić w trzy sekundowej scenie?? Niechlujne zdjęcia, niechlujny montaż, zero dbania o szczegóły i traktowanie widza jak idioty.

Co do filmu zaś jako całości.. Jak dla mnie to bardziej obraz fantasy niż horror, ot taka infantylna bajeczka made in USA dla nieco starszych dzieci i wielbicieli ckliwego kina familijnego a'la "Uwolnić orkę":) Badziewiem sam bym go nie nazwał bo jednak dużo sporo gorszych obrazów widziałem, a klimat lat 80' który udało się w nim w miarę udanie odwzorować trzeba zaliczyć na plus. Ale to jedna z nielicznych jego zalet, a nota którą ma na Filmwebie 5,7 przy klasyce europejskiego horroru (patrz obrazy Fulciego, młodszego Bavy..) która na Fw nierzadko o takiej może tylko pomarzyć, wydaje się być sporo zawyżona. 4,6 jaką "Ogród" ma na IMDB jak dla mnie jest oceną idealną, szkoda że nie można tych połówek wystawiać..

ocenił(a) film na 6
Argento251

Dokładnie, infantylny ten film. Jako fantasy można obejrzeć. "Najlepsze" to zmarchwystanie Chevy Suburban'a. Szacunek dla mechaników. Nie wierzyłem tym reportażom, że można kupić na aukcji sprasowane auto za 1$ i sobie "wyklepać". Do tego wieźć przyczepę, z końmi, których których masa przekracza masę pojazdu. To jest Ameryka!

ocenił(a) film na 6
Shiloh

Polecasz ten film ciągle, więc obejrzę. A mam go na dvd już kilka lat :P