PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=114999}
6,6 28 tys. ocen
6,6 10 1 28196
5,9 17 krytyków
Oliver Twist
powrót do forum filmu Oliver Twist

ze względu na stronę plastyczna: inscenizacja, scenografia, kostiumy, "klimat" epoki. Ale jeśli to miałyby być pochwały pod adresem reżysera, uważanego przez wielu za jednego z największych twórców kina...brzmią dość skromnie. Ten film sprawia problem, bo Polański nijak nie chce kusić widza, a miałby pole do popisu, jeśli pozwoliłby wybrzmieć sentymentalnym scenom, albo podrasowałby sekwencje dramatyczne. Ale nic z tego. Polański za nic ma te wabiki. Film kroczy zbożnie i pomału, bez prób uwiedzenia odbiorców, którzy nie mogąc w pełni "wejść" w tą historie, moga z czasem popaść w irytację. Reżyser świadomie zminimalizował swoją rolę, zdystansował i usunął sie w cień, za nic nie pragnął odcisnąć swego osobistego piętna (stylu) na obrazie. Powstała wierna , w stosunku do literatury, inscenizacja, ale mogąca też budzić opory, ze względu na swą dosłowną formułę. Ogląda sie dobrze, ale miałem wrażenie zbyt wielkiej odtwórczości i "chłodu" filmu.

użytkownik usunięty
hauser

ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ ZPASOWAŁO BY GO JESZCZE TROSZECZKE PODRASOWAĆ ALE I TAK FILM JEST PIĘKNY A KLIMAT SUPER.

ocenił(a) film na 6
hauser

Hauser, zupelnie jakbys mi czytal w myslach;) To samo wrazenie mam n.t. tej jakze wiernej, ale pozbawionej emocjonalnosci ekranizacji. Polanski najwyrazniej nie porzucil chlodnego stylu z "Pianisty" i tak samo prowadzil aktorow w "Twiscie", aby nie wyrazali wielkich emocji. W zwiazku z tym dostalismy zbyt chlodna, poprawnie nakrecona ilustracje ksiazki. A moglo byc kolejne arcydzielo.

ocenił(a) film na 6
Thommy

No proszę, jakie zdolności telepatyczne... ;)

ocenił(a) film na 8
hauser

Mnie jedynie przeszkadzał polski dubbing. Uważam, że został on marnie wykonany a Pszoniak w roli Fagina całkowicie popsuł tą rolę. Zdecydowanie lepiej wypadłyby tu napisy a aktorzy o brytyjskim akcencie jedynie dodaliby smaku całej produkcji. Ale mimo to film bardzo dobry, polecam jego oglądniecie każdemu.

użytkownik usunięty
lordart

e no dokłądnie! ja zawsze oglądam bez dubbingu, to jest dla mnie okropne!

ocenił(a) film na 8

dokladnie ! ja ckodzilem do kina od mlodych lat , terazmam 30 , uczylem
sie czytac na filmach . polski dubing to spluniecie w widza nawet tego
najmlodszego

ocenił(a) film na 6
Ralph_S_

Pytanie tylko: czy w ogóle zrezygnowac z dubbingu, czy tylko z tego marnej jakości?
Osobiscie, z reguły napisy mi nie przeszkadzaja, ale dubbing często robi sztuczne wrażenie.