PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112761}

Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285642
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Oglądałam 2 wersje Narnii.Mini serial zrealizowany przez BBC z 1989 i właśnie wersję Disneya.
Uwielbiam obie wersje.Serial lubię za Aslana (do tej pory budzi we mnie jakiś respekt) i za Białą Czarownicę (Barbara Kellerman naprawdę spisała się w roli Jadis) no i za profesora.Nowszą wersję kocham za bobrów (pani bobrowa czepiająca się męża :D) i za bitwę (świetnie ją pokazali i nie,nie chodzi o efekty specjalne.).Bardzo lubię Narnię mimo,iż ostatnio dostałam manii na punkcie Harry'ego.Nie lbędę porównywać serii o HP do książek Lewisa (czyt.Serii o Narnii) bo uważam,że są to dwie zupełnie różne filmy,książki.
Nowa wersja: 9/10
Mini serial BBC: 9/10.

Obie wersje oglądałam wczoraj.

ocenił(a) film na 10
TheDiamentowa

he he to tak samo jak ja w sensie że z Narniią I Harrym ;)

ocenił(a) film na 6
iwona002

hah.Ja kocham i Narnię i Harry'ego :P

ocenił(a) film na 10
TheDiamentowa

Ja też, ale teraz trochę bardziej wolę Harry'ego

TheDiamentowa

Wiesz gdzie można "dostac" ten mini serial. jak bylem maly kiedys go ogladalem i wrucily mi migawki z dziecinstwa i sama nazwa podczas ogladania tego filmu z 2005 roku. bardzo chcialbym go obejzec jeszcze raz. proszę chociaz o dokladna nazwe jak nie posiadasz(cie) linku . Z góry bardzo dziękuję :)

ocenił(a) film na 10
mpa1986

ja to chyba widziałam w empiku, z tego BBC, 3 pierwsze części w komplecie, tylko nie wiem czy to to, ale chyba to;)

ocenił(a) film na 6
iwona002

a za ile? (pozwolę się wtrącić :P). Z chęcią bym obejrzała 2 pozostałe ekranizacje "Narnii" wyprodukowane przez BBC bo mam tylko "Lwa Czarownicę i Starą Szafę".

ocenił(a) film na 6
mpa1986

Ja kupiłam kilka lat temu. Była dodatkiem do Gazety Wyborczej :). Poszukaj może na Allegro :P

ocenił(a) film na 10
TheDiamentowa

Nie jestem pewna ale chyna coś ok. 70zł. ;/

ocenił(a) film na 6
iwona002

Trochę drogo :/
Ale dzięki za odpowiedź ;)

ocenił(a) film na 10
TheDiamentowa

Dla mnie w serialu BBC najlepsza była Barbara Kellermann w roli Jadis (nie ujmując Tildzie Swinton). Po prostu brytyjska Biała Czarownica była jakoś bardziej porażająca niż ta z filmu Disney'a. Chociaż w wersji Adamsona padam nisko na kolana przed dubbingiem Bobrów (cudownie się kłóciły) i za piękny, głęboki głos Piotra Machalicy.

Serial: 8,5/10
Film 9/10