Jak układa się wasza hierarchia trylogii zaczynając od najlepszej? U mnie to wygląda następująco:
1. Pani Zemsta
2. Pan Zemsta
3. Oldboy
1. Pani Zemsta
2. Oldboy
3. Pan Zemsta (wg mnie najcięższy w odbiorze z całej trylogii)
1.Pani Zemsta- świetny, oryginalny thriller. Może tylko początek trudny był do przyzwyczajenia, ale potem jest dużo lepiej i wciągająco.
2.Oldboy- równie dobry, chociaż nie oglądało mi się go tak dobrze jak Pani Z.
3.Pan Zemsta- bardzo dobry, surowy, pesymistyczny i wiarygodny. Na tle serii jednak wypada trochę gorzej, ponieważ, nie posiada tak oryginalnego klimatu, stylistyki.
Pani - świetnie dobrana muzyka i grafika/charakteryzacja (aureola, świecenie się, nawet sam makijaż głównej bohaterki) sprawiły, że uważam "Panią Zemstę" za najmocniejszą z części.
Old - całość fabuły i okrucieństwo na "+"
Pan - tutaj muszę się przyznać, że zacząłem trylogię od Oldboya i oglądając po nim "Pana Zemstę" przez godzinę filmu się nudziłem, na całe szczęście druga już była lepsza, ale czegoś mimo wszystko mi w niej brakowało. Także dla mnie chyba najgorsza z części. Jak stara szynka długa, ciągnąca się i ni to przegryźć, ni połknąć. :)
"Oldboy" jest poza wszelką konkurencją: zdecydowanie najlepszy film Parka (nie tylko z trylogii). Potem "Pani Zemsta" i na końcu "Pan Zemsta".
1. Pani Zemsta
2. Oldboy
3. Pan Zemsta
(ale wybór trudny, bo wszystkie filmy bardzo dobre - po prostu subiektywne wrażenie:))
@ Olaf - kolejne podsumowanie? :)
Nie jestem w stanie wskazać który z nich jest lepszy , dla mnie są jednakowo interesujące i wciągające . Natomiast polecam całkiem świeży film idealnie wprost pasujący do całości pt " H-wai a monster boy " , co prawda kto inny jest jego autorem , gdybym tego nie wyczytał w opisach , w ciemno powiedziałbym że to następna część trylogii ...
1. Oldboy
2. Pani Zemsta
3. Pan Zemsta
Ale dwa ostatnie równie dobrze mogłyby zamienić się miejscami.
Przecietne thrillery , sa setki lepszych w dodatku ta pseudo trylogia jest bardziej smieszna niż straszna, gdyby nie Oldboy zareklamowany przez Hollywood nikt by o tym reżyserze nie uslyszal po za Korea. A jak slysze trylogia, to od razu pachnie mi megalomania i naftalina. Wyslicie się i poszukajcie samemu perełek, nie sugerując się tym co wam wciskają media każdego dnia.
Od przeprosin wolalbym argumenty, dlaczego tak wysoka ocena i skad to nieszczęsne slowo trylogia.
Ocena jest tak wysoka, ponieważ film tak bardzo mi się podobał - głównie za oryginalną formę, genialne zdjęcia, świetne dialogi i bardzo ciekawe ujęcie tematu (zwłaszcza końcówka).
To oczywiście zupełnie subiektywna ocena.
Słowo trylogia wzięło się stąd, że są trzy filmy.
Mam nadzieję, że pomogłem.
1. Oldboy 7/10
2. Pani Zemsta 7/10
3. Pan Zemsta 5/10
trzecie miejsce bardzo pewne, pierwsze dwa na podobnym poziomie