Niby nie nastawiałem się na nic super hiper ale jednak spodziewałem się w miarę solidnego kina. Przez pierwsze 30 minut absolutnie nic się nie dzieje. Potem akcja toczy się jak krew z nosa. Niby coś tam się dzieje ale to nic takiego naprawdę intrygującego. Na cały film z 3 razy naprawdę można się przestraszyć. Jedna sytuacja jest naprawdę spektakularna, przyznam nawet, że w jednym momencie spuściłem odruchowo wzrok. Tylko ostatnie 25 minut to już kwintesencja grozy. Mankamentem według mnie jest zapewne to , że zabrakło już takiego realizmu, poczucia iż to dzieje się naprawdę ( w jedynce takie odczucie miałem ) co świadczy niestety już o pewnym zużyciu pomysłu na horror. Miałem raczej wrażenie że oglądam bajkę i to nie do końca zrobioną tak jak należy. Aktorstwo było ledwo przyzwoite. Mam nadzieję, że trzecia części się nie pojawi bo to już byłaby profanacja i chamskie zbijanie kasy na dobrej pierwszej części. Myślę , że zachłanność producentów już mnie nie zdziwi.
Gwoli podsumowania: nie żałuję że poszedłem na ten horror ale rozsądnym jest w tym przypadku zastosowanie jakiejś zniżki ( nie będę robił kryptoreklamy pewnej firmie ) . Na pewno nie dałbym za niego ponad 20 zł.