PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32161}
7,7 9,9 tys. ocen
7,7 10 1 9867
8,2 27 krytyków
Pasażerka
powrót do forum filmu Pasażerka

A mnie sie ten film w ogole nie podobal. Obejrzalam go zachecona pozytywnymi opiniami, ale nie zachwycil mnie. Uwazam, ze nakrecono wiele innych bardziej poruszajacych filmow chociazby "Życie jest piękne". A ten cóż.... byc moze mialo byc wielkie dzielo i byc moze rezyser mial niezly pomysl, ale ktos inny dokonczyl film wedlug wlasnego uznania i powstala niespojna calosc. Mnie on nie wzruszyl a wlasnie tego oczekiwalam. Jednym slowem dla mnie porazka.

bejbe_2

Bardzo składna i logiczna wypowiedź, gratuluję. :P

ocenił(a) film na 8
bejbe_2

W pewnym sensie może masz rację, film rzeczywiście jest niespójny, ale...właśnie przez to ma nietypowy, niepowtarzalny charakter!
Druga sprawa, że w samej fabule może chodziło właśnie o to, żeby byłm niespójny? Żeby zadać pytania, zostawiając je bez odpowiedzi? Żeby widz sam zastanawiał się nad dokończeniem, pointą?

Niedokończenie no i ta masa niedopowiedzeń wynika z przedwczesnej smiercireżysera. GDYBY nie nastąpiła w trakcie realizacji filmu to może zobaczylibyśmy coś całkiem innego, obraz właśnie dokończony, dopowiedziane kwestie?
Drugi reżyser nie chciał i celowo nie brał pod uwagę dokończenia filmu wg swojego pomysłu, nie dokładał zakończenia.
Film jest "urwany"? Tak. Ale dla mnie to własnie jest plus!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
grezyl

bejbe_2 nie wydaje mi się by ten film w zamierzeniu autora miał wzruszać. Miał raczej jak napisano powyżej zmuszać do myslenia i zadawania pytań. Ostatecznie poprzez śmierć jego twórcy cel jego powstania stał się jeszcze bardziej tajemniczy.