"Pasja"
Polsat
14 kwietnia (poniedziałek)
20:10
Warto!
Zapowiedź:
http://www.youtube.com/watch?v=k0CuQ85fEk4
Mam nadzieję ,ze Polsat puści film z napisami. Z lektorem ten film straci na swoim atucie,czyli dialogi w starożytnych językach.
O ile mi wiadomo ten film nie ma oryginalnego lektora. Chyba że ktoś go przeczyta specjalnie dla Polsatu, chociaż ja też wolałbym napisy.
Ale ciekawe jest to, że film zacznie się o 20:10 a skończy o 22:20, więc czas trwania to 2 godziny 10 minut - dokładnie tyle ile trwa film.
Czyli co? Polsat po raz pierwszy puści film bez reklam?
Ja sobie nawet wyobrażałem wyskakujący jingiel reklamowy z napisem POLSAT w momencie niezwykle silnie mistycznym, a "Pasja" właściwie prawie tylko z takich się składa. No to by było coś zdecydowanie nie tak... Jak telewizja komercyjna bierze się za emisję takiego filmu, to niech bierze pod uwagę, że należą mu się specjalne względy. Ja uważam, że reklamy mogłyby stanowić swojego rodzaju profanację, tak srodze delikatna jest ta tematyka.
Swoją drogą gdzieś czytałem, że Mel Gibson zabronił dubbingować ten film i co za tym idzie stosować lektora i jedynie napisy były dozwolone; na pewno to kin ok. 10 lat temu dotyczyło. I dużo słuszności widzę w tej decyzji. A tu jak będzie? Pewności nie mam, lektora w zapowiedzi słychać...
Nie tak źle. Lektor był (w ogóle nie powinno tu żadnego być), ale oglądało się OK. I jedna przerwa reklamowa, ale w odpowiednim momencie.
Fakt, jak na Polsat to nie najgorzej. W sumie najbardziej przeszkadzał lektor, ale dało się oglądać.
Tego wieczoru Polsat był nie do poznania. Przeszli samych siebie. Tak jak zauważyliście - tylko jeden blok reklamowy, i to w momencie "nie wybijającym z rytmu":)
Ps. tak się zastanawiam, a może Ci co realizują emisję tak się przejęli (wzruszyli) filmem, że zapomnieli o reklamach:)