PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=812540}
5,4 17 tys. ocen
5,4 10 1 17126
4,1 32 krytyków
Piłsudski
powrót do forum filmu Piłsudski

Cały film poświęcony losom marszałka? świetnie! Ciekawe czy twórcy skupią trochę uwagi na jego drodze kariery sprzed 1908 roku (żeby nie przywoływać tytułu książki Michała Wójcika). Może ukażą relację marszałka z wywiadem Austro-Węgier? Zastanawia mnie jak rozegrana zostanie kwestia konwersji religijnej, którą poczynił Piłsudski żeby pożegnać się z jedną Panią a przywitać z drugą. No i szczególnie zastanawiający jest dla mnie wątek wydarzeń majowych i zamachu na demokrację. O! Zapomniałbym, może z filmu w końcu dowiemy się jaki los spotkał generała Zagórskiego?

sadzik444

Niestety, to jest smutny, wręcz antyczny tragizm - kult Piłsudskiego - jedena z największych gnid i zdrajców w historii Polski, uchodzi za największego bohatera, naszego nieszczęsnego kraju. A tymczasem prawdziwy bohater, Wielki Polak, zasługujący na najwyższe uznania i zaszczyty - Generał Tadeusz Rozwadowski, jest zupełnie zapomniany.

ocenił(a) film na 7
Delphi87

Osoba która całe życie poświęciła na to by dane państwo w ogóle powstało jest gnidą i zdrajcą tego właśnie państwa. Aha.
Z pewnością tekstu tzn. bełkotu większego trola jakim jesteś nie było dane mi jeszcze czytać.

ocenił(a) film na 7
sadzik444

Zamach odpowiedzią na porozumienie Rosja-Niemcy i tak wyszło, a zdrajcą Piłsudski nie był nawet dla Piaseckiego "Wiktora", prędzej jacyś zawiedzeni ukraińcy.

Mariusz_Lejczyk

Mnie bardziej w jego złożonym życiorysie interesuje wątek terroryzmu.