PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1168}
6,9 118 tys. ocen
6,9 10 1 118336
6,0 30 krytyków
Pieniądze to nie wszystko
powrót do forum filmu Pieniądze to nie wszystko

Komedia musi być dobra. To nie oznacza, że inny film nie musi. Ale komedia musi i już, bo sięgamy po nią gdy: jest nam smutno, jesteśmy chorzy, dostaliśmy pałę lub mamy wszystkiego dość.

A jeśli macie dość głupowatych filmów typu: "Ja, Irena i Ja" lub "Głupi i głupszy", to sięgnijcie po polską komedię Juliusza Machulskiego "Pieniądze to nie wszystko". To historia śmieszna i pouczająca. Film opowiada o Tomaszu (Marek Kondrat), który prowadzi wraz z żoną i szwagrem firmę produkującą napoje alkoholowe. Gdy dostają nagrodę "Firma roku" wydają się być najszczęśliwszymi ludźmi w Polsce. Ale pozory mylą. Nasz bohater przekona się o tym później. Jadąc z uroczystości rozdania nagród, trafiają na blokadę bezrobotnych. Żona i szwagier postanawiają wrócić do domu śmigłowcem, a Tomasz - samochodem. Pech chce, że w lesie ma wypadek.

W tym samym czasie rozgrywa się historia trzech bezrobotnych osób - kobiety i dwóch mężczyzn, których jedynym zajęciem jest popijanie alkoholu z wytwórni Tomasza i rozpoznawanie nazw pociągów przejeżdżających przez ich wieś. Właśnie ta trójka odnajduje rannego Tomasza i postanawia go porwać. Zakładają pończochy na głowy (można pęknąć ze śmiechu) i przewożą swojego zakładnika do mieszkania znajomej. Teraz i żona, i szwagier "zapominają" o biednym Tomaszu, a on zdany jest tylko na siebie. Musi przekonać "porywaczy" o tym, że powinni go wypuścić.

Uważam, że ta komedia jest jedną z lepszych, które w ostatnich latach powstały w Polsce. Można się porządnie pośmiać. Kontrast pomiędzy biednymi a bogatymi ludźmi jest porażający. Wyobrażacie sobie by nie umieć posługiwać się komórką, nie mówiąc już o komputerze? A jednak!

Wspaniała rola Stanisławy Celińskiej nagrodzona Orłem 2001 za rolę drugoplanową plus wiele innych gwiazd gwarantują dobrze spędzony czas. A do tego film pozwala zrozumieć, że pieniądze to nie wszystko.