niestety, ale sprawdza się moja teoria iż polskie kino ostatnich lat to całkowita beznadzieja. noe, są też filmy dobre, ale ile ich jest. . . . nasza kinematografia stacza się na dno, tworząc to coraz głupsze i banalniejsze filmy. a jeszcze niedawno polskie kino liczyło się w europie.
dziś kręci się dochodowe eposy narodowe albo komedie, zamiast dać pieniądze młodym niezależnym artystom. dziś kino to kasa, nie sztuka. ludzie, pieniądze to nie wszystko
taki swiat ...
tak zgadzam sie z toba ogolnie ale ...
po pierwsze kino niezalezne, awangaedowe stanowi mniejszosc, nie moze stanowic o caloksztalcie produkcji filmowej, bo wtedy nie byloby juz soba tylko komercha. Wiec ciesz sie ze woguoe jest i nie narzekaj ze malo ...
po drugie w dzisiejszym swiecie "pieniadze to wszystko" , niestety takie jest glowne zalozenie kapitalizmu i wolnego rynku i tego nie zmienisz
po trzecie film ten nie byl za taka klapa, ujdzie w tloku, bylo kilka ciekawych "momentow" ( choćby cytuje " tak to wielki czlowiek, nie przymierzajac jak sam Gierek " ;') )
Mam wrażenie, że wszyscy negatywnie komentujący ten film, to zgorzkniali komuniści, którzy czekają z wystawionymi rękami aż państwo coś im da..
Film daje oprócz ogromnej dawki świetnego humoru (co jest standardem w filmach Machulskiego) jeszcze większą dawkę do działania od podstaw na swój rachunek. Pokazuje, że można z niczego zbudować coś pięknego- co więcej pokazuje, że można to zbudować ku chwale kapitalizmu.
10 którą dałem to oczywiście obiektywnie patrząc zbyt wysoka ocena, ale za powiew wolnorynkowej energii, bardzo chętnie dorzucę kilka oczek w górę.
Więcej takich filmów!- jak najbardziej polecam tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności go obejrzeć- ja już to zrobiłem kilkakrotnie za każdym razem chętnie do niego wracając.
Pozdrawiam