PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433222}

Piosenki o miłości

Les chansons d'amour
2007
6,9 2,5 tys. ocen
6,9 10 1 2457
5,5 4 krytyków
Piosenki o miłości
powrót do forum filmu Piosenki o miłości

Chodzi mi tutaj o wątek homoseksualny, który wprawdzie był bardzo, bardzo, bardzo delikatnie ukazany. No ale jednak.

Mnie to osobiście nie przeszkadzało... a film, istne cudo :D

Klimat świetny, Paryż piękny, fabuła - interesująca, piosenki wpadające w ucho... Garrel - takie ciach, że aż brak słów !!

Szkoda, że w Polsce jest tak mało znany i tak ciężko go dostać. Bo szczerze to nie mam pojęcia jak go zdobyć...

ocenił(a) film na 7
Taladriele

film będzie wyświetlany w kinie muranów 10 i 14 kwietnia w ramach przeglądu kina francuskiego.

ocenił(a) film na 8
Taladriele

To nie Paryż a Quebec, tak mi się wydaje.

ocenił(a) film na 7
hadden_crane

Źle Ci się wydaje. Jedna z piosenek chociażby nazywa się "La Bastille", czyli Bastylia. Wystarczy przypomnieć sobie o rewolucji francuskiej i wiadomo, że to Paryż ;)
(Poza tym, Quebec to nie miasto, a prowincja...)

ocenił(a) film na 7
hadden_crane

może się nie znam na zabytkach i architekturze, ale od kiedy w Quebecu jest łuk triumfalny?
Ps. a miast Quebec też jest

ocenił(a) film na 7
astrid_broxx

nie chodzi nawet o to, że w filmie jest piosenka o Bastylii, ale miejsce akcji to bez wątpienia Paryż, rodzice dziewczyny Ismaela mieszkają przy Place de la Bastille, wielokrotnie pokazywana jest stojąca tam tzw. Kolumna Lipcowa z Geniuszem Wolności na szczycie, tak samo stacje metra i ich okolice wskazują niezaprzeczalnie na Paryż;

co do samego filmu, który obejrzałam właśnie przed chwilą, powiedziałabym, że jest bardzo przyjemny, momentami nawet wzruszający - wątek homoseksualny jest tu pokazany naprawdę subtelnie i pięknie; niestety trochę nie przemawiają do mnie te piosenki, oprócz 2-3, które mają dobry tekst reszta jest raczej mdła, zbyt słodka, a i aktorzy niestety talentem wokalnym nie powalają, ale historia warta bliższego poznania

ocenił(a) film na 7
Taladriele

Jeżeli wątek Ci nie przeszkadzał to po co go w ogóle wspominasz i piszesz "a jednak". Bez sensu. Ile można czytać w komentarzach filmów o jakichś "ostrzeżeniach" przed takimi wątkami, jakby miało to być w jakiś sposób powodem, aby filmu nie obejrzeć.