10/10.To film z przesłaniem,coś więcej niż horror żeby się pobać.Obraz pokazuje przemianę religijną kobiety ,która straciła wiarę po śmierci córeczki.Pokazuje jej trudną drogę w poszukiwaniu prawdy,która może być nawet wbrew wszystkim.Jednak klimat dzieła zbliżony jest do filmów grozy co przy takiej fabule nie musiało być koniecznością .Gdyż film pewnie byłby dostępniejszy dużo szerszej widowni,a nie tylko wielbicielom horrorów.Jednak jest to film najlepszy w swoim rodzaju i nie warto go porównywać z innymi horrorami.
No tak, w tym filmie chodzi też o przemianę głównej bohaterki, jej powrót do Boga. Przez cały czas winiła Boga za śmierć swojej córki, dopiero na końcu zrozumiała, że to ludzie, sami są sobie winni, przez swoje złe czyny zsyłają na siebie nieszczęścia.''Mylisz się. Bóg nie zabrał mi córki, tylko słaby bezbożnik pełen lęku i nienawiści, taki jak ty.'' Mocne słowa, moja ulubiona scena.
Ja bym powiedziała, że ''Plaga'' to bardziej thriller, raczej trzymał w napięciu niż przerażał (choć takie momenty też były) i cała ta tajemnica wokół legendy - super!