XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
hmm mam jedno pytanie w związku z filmem. Otóż z tego co zrozumiałem ta dziweczynka to był ten aniołek, którego Bog chronił przed tymi ludzmi zsyłając po kolei plagi.... Jeżeli dobrze myślę to czemu zginął ten ksiądz, z którym gadała przez telefon? On niby też mówił, że dziewczynkę trzeba zniszczyć, ale raczej nie mógł jej zaszkodzić!
W sumie to mógł przekonać główną bohaterkę, jako jej przyjaciel, do zabicia jej i tak też robił. Zatem jak najbardziej mógł zaszkodzić...
Ale gdyby na początku filmu nie ukazał mu się ten znak, to później nie zadzwonił by do głównej bohaterki z ostrzeżeniem, a ona później nie zadzwoniła by do niego, więc by jej nie namawiał. Też po obejrzeniu tego filmu stwierdziłem błąd w tym że ksiądz zginął.
Chociaż zagłębiając się w to bardziej ksiądz nie zginął od żadnej plagi lecz od ognia, więc narzędzia Szatana. Może jednak Ci szataniści mieli na tyle siły żeby go zabić.
hmm no właśnie. A co do tego ognia to ci sataniści to byli zwykli ludzie, tylko o innej wierze. Oni nie mieli nadprzyrodzonych zdolności, w filmie chodziło głównie o te plagi. Hmm trochę dziwne, ale i tak film należy zaliczyć do dobrych produkcji... Pozdro
Niby byli zwykłymi ludźmi, ale skoro Bóg zesłał anioła żeby ich powstrzymać to oznacza że mogli mieć jakąś moc.
Chociaż wydaje mi się ze twórcy po prostu się pomylili w tym wątku.
Poprostu przez iles tam lat zabijali niepierwo rdonych, az w koncu Bog sie wnerwil - czyniac z dziewczynki aniola. Faktycznie na pierwszy rzut oka, trudno stwierdzic czy to Bog czy szatan, wypalil ten symbol. Byc moze ksiadz mial cos na sumieniu, lub zwyczajnie byl manipulowany przez szatana. A ten bialas co ginie na koncu, to gdy pukal glowna bohaterke, to mial jakies konkretne plany czy tylko tak dla przyjemnosci ;] I te dziecko co ma sie urodzic, to normalne bedzie, czy jakies naznaczone i przeznaczone do likwidacji?
Wydaje mi sie, ze niestety nie do konca zrozumiales/aś film. Ksiadz mowiac o aniele mial na mysli glowna bohaterke, a wyslannikiem szatana miala okazac sie mala dziewczynka. Jak wiemy wyslannik szatana jest dopiero "w drodze" :) pozdrowienia.
Ksiądz nie miał nic na sumieniu i to nie wierni szatana go zabili tylko sam szatan chcąc obronić swoich wyznawców. Ksiądz się pomylił mówiąc
Katherine, że to w Loren ma wstąpić szatan. Dlatego głównej bohaterce nie pasowało to, bo z tego co mówił ksiądz (opis szatana w ciele człowieka) to Loren w ogóle nie pasowała do niego. Tak na marginesie to AnnaSophia Robb odegrała bardzo dobrą rolę w porównaniu do Hilary Swank. Pozdrawiam
A może chodzi tutaj o zakończenie, że chodziło głównie o dziecko które ona nosi w sobie. A ta dziewczynka nie pozwoli zabic go w następnej części o ile będzie. Ale nie wiem może to była pomyłka.
Moim zdaniem i chyba takie jest najbardziej odpowiadajace filmowi to to ze jest walka boga z szatanem. Padlo pytanie po co ksiadz dzwonil? czemu ksiadza zginol? Otoz bog w swej najwiekszej chwili zsyla szatana by zniszczyc kult. Ale szatan moze zniszczyc aniola tylko poprzez osobe swiecka a ktora wyzekla sie boga. U nich wszyscy od wiekow wyparli sie boga wiec musieli szukac poza swoim miasteczkiem. I tak padl wybor szatana na glowna bohaterke. Ale aby ja do tego przekonac i naklonic musialy byc niezbite dowody na to wszystko wiec ksiadz (bardzo zaufany i jak sama funkcja mowi oddany bogu) ginie podajac instrukcje dotyczace jak zgladzic szatana wtedy jest jasne ze glowna bohaterka bierze falsz i manipulacje za prawde i chce ja zabic. Ale to szatan wypalil twarz na zdieciach i zabil ksiedza tak by wygladalo ze ta sytuacja i dziewczynka to jedno i to samo. Zrecznie i cwaniacko i uwazam to za bardzo duzy plus filmu.
Heh. Film dobry , oglada sie go przyjemnie choć czasem staje sie nieco przewidywalny. Plagi przerażają, ale chyba najbardziej poruszył mnie widok ruin starego kościoła.
Heh. Tylko ci sataniści jakos smieszni byli xD moze jeszcze koty na cmenatzru ze skóry obdzierali? Trzeba było jeszcze cos o nich dopowiedziec. Do tego scena końcowa - oni wyglądali na zombii , sztywne martwe zombii;/ Troche zabrakło im dynamiczności. Dziewczynka była najlepsza aktorka bo swank szczerze tak sobie.., Najlepsze były jej schizy :D nic tylko wzory zbierac.
Film oczywiście ma plusy : akcja trzyma sie kupy, dialogi sa w miare inteligentne, zwroty akcji nawet nawet , a zakończenie w samochodzie mnie -szczerze-nieco zaskoczyło.
heh
Dziewczynka, Loren, była Aniołem, który miał przywrócić w miasteczku Haven porządek i wiarę w Boga.
Ksiądz zginął, ponieważ namawiał gł. bohaterkę do zabicia dziewczynki. Został w ten sposób ukarany, moim zdaniem, przez Boga.
Ciekawe jest tylko czemu akurat jemu ukazał się wypalony sierp. Chyba żeby pasowało do scenariusza ;)
Wydaję mi się, że ksiądz jednak nie został ukarany przez Boga. To chyba by była zbyt brutalna kara :P (sam do końca nie wiem).
no nie ma tu specjalnie nic do rozmyslania tak jak zonaty pisal,wszystko pod koniec w filmie zostalo powiedziane. Mowi jej ze szukali swieckiej co sie wyrzekla Boga a ze ci ludzie nawiedzeni wszyscy to tak jakby szatan przez nich przemawial. Mala byla anilem plagi ja chronily. A ksiadz zostal nawiedzony przez szatana i przekazal wole szatna Swank i po wykonaniu zadania zostal przez Szatana usuniety i tyle
Moim zdaniem to ten sierp wypalił Bóg, żeby ksiądz ostrzegł tę kobietę bo powiedział jej że jest w niebezpieczeństwie. Ona jednak go olała i pojechała do miasteczka. Później niestety popieprzyło się księdzu wszystko i przekonał prawie ją do zabicia dziewczynki - mnie też by sie wydawało że to ona jest zła. Wtedy kiedy ksiądz wprowadził ją w błąd szatan go zabił - po prostu niedomówienie roku. Ona była przekonana że dziewczynka jest zła a ksiądz nie mógł już badać tej sprawy i się dowiedzieć prawdy. Fajny koniec, choć wydaje mi się, że to właśnie nie Bóg a szatan zesłał te plagi bo Bóg nie jest okrutny i tak by ich nie ukarał. Szatan tego dokonał, babka przyjechała, ma dziecko z tym facetem, a miasto nie jest potrzebne bo dziecko które ona nosi będzie szatanem - chronionym przez anioła i spłodzonym z krwi uświęconej. Fajny temat na kolejną część. Jak dla mnie film super i macie racje ze dziewczynka została super odegrana.