PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33141}

Podróż na Księżyc

Le voyage dans la lune
1902
7,7 20 tys. ocen
7,7 10 1 19686
7,8 30 krytyków
Podróż na Księżyc
powrót do forum filmu Podróż na Księżyc

Dziękuję Scorsese!

użytkownik usunięty

Gdyby nie rewelacyjny "Hugo i jego wynalazek" prawdopodobnie nigdy nie zainteresowałbym się tym filmem na tyle poważnie, żeby go naprawdę obejrzeć. Nie żałuję ani minuty z tych czternastu poświęconych na dzieło Mélièsa ;) . Rewelacyjny kawał świetnej roboty, gdy wziąć pod uwagę, że powstał w 1902 roku. Prawdziwie prekursorski film. Swoją drogą, to taki "Avatar" swoich czasów - niewiele ponad zaprezentowaniem pełni możliwości technicznych, ale i tak oceniam "Podróż" wyżej od filmu Camerona. Weźmy pod uwagę, że to film z początku XX wieku, podkreślam raz jeszcze - absolutnie nowatorski, przecierający ścieżki.

ocenił(a) film na 10

Masz racje. Przed seansem z najnowszym obrazem Martina Scorsese moja przygoda z kinem niemym zaczynała się od " Nosferatu- Symfonii grozy", " Golema" po twórczość Charliego Chaplina, a obraz Mélièsa kojarzyłem tylko z fotosu przedstawiającego rakietę w " oczodole" naszego naturalnego satelity. Dopiero " Hugo i jego wynalazek" otworzył mi oczy na twórczość i zasługi francuskiego wizjonera bez którego wizji i pokonywania pierwotnych ograniczeń technicznych obecne kino byłoby o wiele uboższe.

ocenił(a) film na 10
Skandal

Tworząc film dla najmłodszej córki reżyser " Taksówkarza" oddał hołd wielkiemu człowiekowi, a zarazem przypomniał światu o jego istnieniu.

użytkownik usunięty

Pomyśleć że to z przed 110 lat

błagam, tylko nie Avatar. Film Camerona to nic wiecej jak genialne dzielo marketingu a nie sztuki filmowej. Mily i przyjemny film bez wiekszego sensu.
A jesli chodzi Podroz na księzyc to zdecydowanie sie zgadzam. Jeden z pierwszych filmów, ktore pokazaly, ze dzieki kinu mozna marzyc.