PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=693}

Pogrzeb

The Funeral
1996
6,7 2,6 tys. ocen
6,7 10 1 2636
7,0 6 krytyków
Pogrzeb
powrót do forum filmu Pogrzeb

Nie tylko dla samej obsady, ale też i dla gry aktorskiej. Bo nie dość, że w filmie jest tyle
znanych twarzy, to jeszcze cała obsada, włącznie z mniej znanymi aktorami, spisała się
genialnie. To przede wszystkim. Po za tym dla klimatu, pewnego autentyzmu. Ferrara nie
opowiada tu niesamowitej historii, nie serwuje masy akcji, ale tworzy świetny klimat i
dysponując genialną obsadą przekonuje mnie do tej historii. Film, pomimo, iż jest powolny i
stonowany, oglądałem z niesłabnącym zainteresowaniem. Muszę też przyznać, że pewne
wątki dawały do myślenia odnośnie oceny moralnej pewnych ludzkich poczynań i pobudek
takich a nie innych działań. Dramat gangsterski w świetnym wydaniu.

ocenił(a) film na 9
kangur_msc_CM

Zgadzam się, reżyser nie pokazuje tylko aktu zemsty, jatki dokonanej na mordercach brata głównych bohaterów, wywleka raczej na światło dzienne kwestie natury moralnej i etycznej, skłaniając nas do refleksji nad naszymi własnymi sumieniami, poczuciem sprawiedliwości, a nawet zwykłą, ludzką uczciwością. Widać, że historia jest całkiem sprawnie opowiedziana, ale wg mnie film był za krótki. Chcę też napisać kilka słów o obsadzie i grze aktorskiej, która moim zdaniem jest genialna. Chris Penn jako Chez jest rewelacyjny, co do tego nie ma wątpliwości. Obejrzałam "The Funeral" ze względu na Benicio Del Toro i się nie zawiodłam, jako łajdak Gaspare popisał się pomimo krótkiej, acz znaczącej roli. Jednak ze zdziwieniem obserwuję, że to jeden z wielu filmów w jego dorobku, w którym bardzo szybko jego postać zostaje uśmiercona.
Za kreacje tych dwóch panów, zachowany klimat i autentyczność daję 9/10. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
karmik14

Tez tak uwazam, ze film byl nieco za krotki, mozna to bylo jeszcze rozwinac. Niemniej jednak rowniez daje 9 za kilku swietnych aktorow :) w tym za Benicio Del Toro :). Rowniez ogladnelam film ze wzgl na niego i jak zawsze zagral swietnie. Jest mega przekonujacy w kazdej roli jaka ma... Ja bym od niego kupila nawet zuzyta gume do zucia :D hehe :P. Niestety wlasnie to juz ktorys film z jego udzialem, gdzie grana przez Benicio postac szybko ginie, a szkoda, bo on ma wielki potencjal i mysle, ze jeszcze nie pokazal nam na co tak naprawde go stac. Mam nadzieje, ze nadchodzacy film z Benicio w roli glownej "Jimmy Picard" pokaze jego talent. W koncu jesli sie jest glowna postacia, to juz raczej gra sie do konca. Przynajmniej mam nadzieje, ze tak bedzie tym razem. Nie moge sie doczekac premiery w PL. Swoja droga, tak jeszcze w temacie filmu, troche sie zakrecilam z tym jak w koncu Ray jednak kazal zabic Gaspare'a, najpierw stwierdzil, ze to nie on a pozniej kazal go sprzatnac, to w koncu ke?

ocenił(a) film na 3
karmik14

jasne stan przed lustrem i powtorz, poczujesz sie mocny

ocenił(a) film na 9
theart

Napisz po prostu, co Ci nie pasuje w moim poście i przestań trollować. Dla mnie film jest dobry, wg Ciebie niezbyt no i w porządku, koniec dyskusji.

ocenił(a) film na 8
kangur_msc_CM

Skąd wiecie że autentyczne?
jesteście gangsterami?

ocenił(a) film na 8
Chris_Sharma

Nie, ale jesteśmy ludźmi.

ocenił(a) film na 8
kangur_msc_CM

Zła odpowiedź, gangsterzy to też ludzie.
Żeby wypowiadać się o autentyzmie nie wystarczy oglądniecie paru filmów o gangsterach.

ocenił(a) film na 8
Chris_Sharma

"gangsterzy to też ludzie."

Właśnie o to mi chodziło. Nie muszę znać osobiście amerykańskich gangsterów, żeby ocenić realizm relacji międzyludzkich. Ja nie twierdzę, że film jest oparty na faktach. Ja po prostu to wszystko "kupuję".

ocenił(a) film na 8
kangur_msc_CM

Uffff,
to trzeba było tak od razu,
ja też kupiłem konwencję, ale słowo autentyzm wyjątkowo mi nie pasuje do tego filmu.

ocenił(a) film na 3
kangur_msc_CM

Film slabiutki raczej nie warto oglądac.