PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Ciekawym dla mnie jest fakt, że sytuacja panująca we wsi wokół sprawy związanej z Żydami jest niemalże identyczna jak sytuacja panująca wokół samego filmu. Z jednej strony są ludzie którzy chcą mówić prawdę jakakolwiek by nie była (co może się później okazać bolesne dla samych Polaków), a z drugiej ci którzy najchętniej by wszystko wyciszyli, usprawiedliwili przerobili na wygodna prawdę (że to Niemcy zmusili, nasi by nic złego nie zrobili! Wszak Grunwald! Racławice! Odsiecz Wiedeńska! Polaki-Bohatery!...)
Dla mnie film świetny, chociaż bolesny.

ocenił(a) film na 1
CarrotOfDoom

Chcesz prawdę poczytaj na wikipedii a nie oglądaj durne filmy , albo poczytaj jakieś artykuły , 100% prawdy nie będzie bo całość śledztwa IPN opiera się na poszlakach , ale jeśli chodzi o Jedwabne na wiki jest sporo informacji , kto był inspiratorem kto pomagał i kto tam jeszcze był ... w filmie prawdy niestety brak wogóle to nie wiem o czym ten film właściwie jest ..

ocenił(a) film na 9
elendir

ale film nie jest bynajmniej o Jedwabnem. (tak to się odmienia?). Jest o jednej z wielu sytuacji jakie miały miejsce w Polsce w czasie wojny.

Tylko po co na siłę szukacie wymówek? Jak małe dzieci próbujecie usprawiedliwić coś złego. Że to nie tak, że to skomplikowane, że ja nic nie rozumiem i mnie tvn przekabacił. Takie zdarzenia miały miejsce i nie ma co ukrywać. Zachowanie większości "urażonych" przypomina mi /SPOILER!!!!!!!!/ zachowanie postaci granej przez Stuhra, gdy ten dowiedział się że jego ojciec także żydów palił /KONIEC SPOILERA/

Nikt w tej wojnie nie był święty

ocenił(a) film na 9
CarrotOfDoom

/przepraszam że nie edytuję ale coś mi opcja "edytuj" odmawia posłuszeństwa a rzadkim użytkownikiem filmwebowego forum jestem to nie wiem jak sobie z tym poradzić/

Co mam poczytać na wikipedii? Z wiki wynika to samo co i z filmu wynika

ocenił(a) film na 1
CarrotOfDoom

No na wiki jest napisane że całość zbrodni odbyła się z inspiracji niemieckiej plus pomagali im zdrajcy narodu typu goście z NKWD itp co chcieli się przypodobać Niemcom , reszta osób to było mięso które i tak nie wiele do gadania nie miało , jakby coś im nie pasowało to odszczelili by ich i ich rodziny .. tak ja to widzę , ja innych wypadków oficjalnie potwierdzony nie znam ...
nie usprawiedliwiam zbrodni bo zbrodnia to zbrodnia , tak jak byli volkdoicze którzy wydawali swoich rodaków polaków i żydów ,
ale tych z jednwamnem nie chce tych ludzi oceniać ani bronić bo .. sory co my wiemy o tamtych czasach o śmierci w strasznych warunkach w jakich ci ludzie musieli żyć i przeżyć nie mamy o tym pojęcia ani Stuhr , ani Pasikowski - siedzą sobie wygodnie w fotelu to co oni będą oceniać ? ocenia ich na górze tak jak nas wszystkich :)

Ogólnie te Jednebne to w skali całej wojny gdzie ludzi na wsiach rozstrzeliwali w lasach tysiącami gdzie ich mordowano z powodu kaprysu gdzie jedni drugich często zdradzali widać to na w wchodzie gdzie w 39 przyszli Rosjanie i cześć ludności zwłaszcza żydowska ochoczo ich witała i współpracowała załatwiając im zsyłkę na Sybir itp po przyjściu Niemców mogło nawet dochodzić do aktów zwyczajnej zemsty itp , a filmie nie ma nic o tych sprawach kompletnie , jest tylko jakiś kawałek prawdy plus stereotypy ..

ocenił(a) film na 9
elendir

ale kto wam dzieci powiedział że dzieło artystyczne ma mieć milionprocentowy realizm? Pewnie w Piratach z Karaibów też irytowało Cię postawienie stróżów prawa w tak złym świetle i nie pokazanie ich jakże szczytnych motywów działań?

Takie zdarzenia są faktem, tak? Tak. Reżyser uznał że jest to sprawa którą wielu chce przyciszyć i że warto ją pokazać, tak? tak. Jest to NATURALISTYCZNY OBRAZ PEWNEGO ZDARZENIA, tak? tak. Film o Hitlerze nie musi omawiać jego dzieciństwa i motywów działań. Odnieś sobie teraz do Pokłosia.

ocenił(a) film na 1
CarrotOfDoom

Ale nie motaj do tego piratów ch____ wie skąd. Też sobie porównanie znalazłeś, nie ma co ......

Jaką ty prawdę widzisz w tym filmie? To, że większość Polaków są jak dzikie bestie, którzy widłami małe dzieci zabijają i krzyżują innych ludzi tylko dla tego, że to Żydzi? Gratuluję. Szczerze gratuluję rozumu. Fakt, dochodziło do morderst Polaków na Żydach. Pokaż mi kraj w czasie wojny, w którym do takich rzeczy nie dochodziło. Problem polega na tym, że budujecie na kilku takich zdarzeniach piramidalną bzdurę o totalnym polskim antysemityzmie. Ludzie zwyczajnie się buntują przeciwko takiej sytuacji i w związku z tym zostają oskarżeni o ten wielki antysemityzm. Chore błędne koło, które napędzją do tego pieniążki ...

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

"To, że większość Polaków są jak dzikie bestie, " to dokładnie potwierdzają niektóre osobniki besztające film i chcące wieszać jego twórców. Ciekawe że widzowie po obejrzeniu tego filmu jakoś nie mają takich przemyśleń.
"Chore błędne koło" - dokładnie. Robić nagonkę na film fabularny bo źle (fałszywie) pokazuje Polaków tym samym udowadniając że pokazuje rzeczywistość. Taki trochę paradoks nie?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Niby kto ich chce wieszać ? może ukrzyżować - twórców chcą ?:P film ku mojemu zdziwieniu nie robi żadnej furory generalnie premiera była i minęła :P to chyba twórcy wymyślają już totalne farmazony żeby zrobić większy szum wokół własnej osoby :) filmem jakby ktoś wziął się za to z głowa można by pogodzić wielu ludzi ale coż ..
ja tam kontakty z żydami w izraelu bardzo miło wspominam :) tylko drożyzna u nich straszna - może takie parcie na kasę mają haha :)

Carton to nie są szczegóły sory to są bardzo istotne sprawy , to ty bierzesz sobie szczegół że gdzieś tam zapłonęła stodoła w skali tej wojny to był może 1% no ale już ktoś się tego tyka to niech bierze całość pod uwagę a nie wybiórczo - tak to traci sens i robi się z tego jadka bo ludzie czują że to nie jest wporzadku i mają prawo się tak czuć - chyba mają prawo wyrażać swoje zdanie tak?

ocenił(a) film na 9
elendir

Carrot.

ocenił(a) film na 8
elendir

Prawdziwych Polaków nie da się pogodzić z Żydami. Zapomnij.

"Niby kto ich chce wieszać ? może ukrzyżować - twórców chcą ?:P" nie wierzysz? To poczytaj starsze tematy. Gwarantuję ci że jest tu co najmniej jeden, w którym jakiś zakompleksiony człowieczek pisał że wszystkim, którzy brali udział w tym filmie należy się czapa. Sam w tym temacie się wypowiadałem i jak dobrze poszukasz to znajdziesz. A oszołomów co mu przyklasnęli było więcej.
To jest dowód na to że takie kanalie gdzieś na marginesie społeczeństwa są i spisują na straty ludzi wybitnych takich jak pani Szaflarska czy pan Zamachowski dlatego że ci zagrali w Pokłosiu.

Mnie to z jednej strony bawi bo wiem że to trolle co tylko tak potrafią się wyżyć ale z 2 strony to też znaczy że ten film jest bardzo Polski a antypolscy są ci co to piszą.

"...w skali tej wojny to był może 1% no ale już ktoś się tego tyka to niech bierze całość pod uwagę a nie wybiórczo - tak to traci sens i robi się z tego jadka bo ludzie czują że to nie jest wporzadku i mają prawo się tak czuć"
W skali wojny to pewnie był odosobniony przypadek i w związku z tym nie można o nim mówić?
Poza tym ten film nie jest właściwie o tym bo przecież nie dzieje się na wojnie i nie dzieje się w Jedwabnem i nie ma w nim ani jednego żyda (poza epilogiem). O czym więc my tu gadamy? O tym że mamy w kraju takie mendy jak niektórzy mieszkańcy tej wsi?
Mamy trochę takich ludzi. Odsyłam do komentarzy o których wspominałem.

"chyba mają prawo wyrażać swoje zdanie tak?" każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie w cywilizowany sposób i na temat a nie sącząc jad i dyktując TY PASIKOWSKI - NAKRĘĆ FILM JAK NAS ZABIJALI (i tu pada lista miejsc). Poza tym żeby o czymś mówić trzeba to widzieć na oczy a 1 są zawsze od tych co nie widzieli filmu.
Uważasz że ma sens dyskusja o filmie z kimś kto filmu nie widział?

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

pokazali małą wieś która jest zacofana - wieś sprawia wrażenie jakby wciąż był tam prl - i w tej wsi znalazła się dosyć duża grupa mend. Twój wniosek: sugerują że większość Polaków to dzikie bestie. Piłeś coś przed pisaniem komentarza? Nadinterpretacja.

A co do "antysemityzmu" w Polsce - mit Polaka-antysemity budują najbardziej Ci którzy się oburzają wiecznie o jego istnienie (i nomen omen obwiniają "żydów" za istnienie takowego mitu. Ironia, nie?)

ocenił(a) film na 1
CarrotOfDoom

Albo jesteś strasznie naiwny, albo piszesz to za pieniądze.
Tak, pokazali małą wieś i co? Polak jeżeli pójdzie do kina i to sobie obejrzy, to pomyśli - no patrz, co prawda to nie zdarzyło się na serio, ale jednak na pewno antysemici w tym kraju żyli i żyją. Ale ja nie jestem żadanym antysemitą, ja jestem super inteligentym gościem z dużego miasta i głosuję na super partię PO/SLD/RP. Więc na pewno nie jestem!!! To ten ciemnogród od Rydzyka i Kaczora. Tak, to oni.

To samo, gdy taki film zobaczy ktoś z zagranicy to tylko utwierdzi się w przekonaniu, że jednak ci Polacy to dzicz, rasiści i antysemici. Myślisz, że jakaś część ludzi, którzy to obejrzą za granicą chociaż wie gdzie leży Polska? Myślisz, że będą się zatnawiać czy tak było na prawdę? Nic ich to nie obchodzi. Ważne, że znaleźli sobie wymówkę, że jest ktoś gorszy od nich samych. Hhhmmmmmm nieprawda? Przecież tak działa większość ludzi ..... dla tych wielce tolerancyjnych polaków i dla tych z za granicy będzie to tak aprosta wymówka - TO NA PEWNO NIE MY! I Szlus załatwione. To ONI byli gorsi!

Co zaś się tyczy oburzania. Ja do tej pory, kiedy Gross wyskoczył z tymi swoimi rewelacjami z kosmosu o tym morderczym polskim narodzie miałem obojętny stosunek do Żydów. Po tym, jak coraz częściej próbuje się z nas zrobić wszelkimi sposobami odpowiedzilanymi za zbrodnie II WS mam do nich stosunek coraz bardziej ANTY. I tak, dzięki takim kłamstwom ludzie się radykalizują. Nie pozwolą sobie pluć w twarz. To wy przez takie kłamliwe zagrywki chodujecie to nastawienia antyżydowskie. Powiesz, że nie chcę przynać się do winy. Do czego mam się przyznawać? Do tego że nikogo nie ukrzyżowałem?

Ja tylko chciałbym zobaczyć, co byś zrobił jakby jakiś żydowski amerykaniec z ADL zarzucił ci, że skoro jesteś Polakiem to na pewno jesteś antysemitą. Pewnie byś się zapluł , że nie, że jak to, że ja przecież "Pokłosie" ogłądałem, to oni ...... :)

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

A co powiedzą ludzie za granicą jak zobaczą Dzień świra, Dom zły, Psy, Wesele, Wszyscy Jesteśmy Chrystusami?
Czemu nie negujesz tych filmów? Tam nie jest lepiej.
Jakiś powód poza tym że nie ma w tych filmach nic o żydach?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Dlaczego wy uparcie przyrównujecie komedie do filmu, który w jakiś sposób próbuje definiować polski antysemityzm? Przecież to jest całkiem inny kaliber. Komedie o komedie i tak są odbierane, a ten film wpływa i to dość konkretnie na postrzeganie naszego kraju. Ja już pomijam fakt, że w większości wymienionych przez ciebie filmów zrobione to było z jajem, śmiesznie i chyba pouczająco (Bo trochę w nich prawdy o nas, jako narodzie jest. Gdyby tak nie było, bylibyśmy bogatym, mądrze zarządzanym krajem. A co jest każdy widzi.). A tu, w tym udającym thriller, pseudohistorycznym gniocie co jest? Wbijanie na bezczela cepem do łbów, jakimi to jesteśmy antysemitami.

Takie proste (prostackie?) filmy to dla prostaków, którzy nie za bardzo lubią wysilać swoje rozumki. Podana do wierzenia "prawda" na tacy. Smacznego ....

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

lolz xD WESELE TO KOMEDIA
TAAAAAK.
albo Psy to też komedia! i Dom zły też!
Wszyscy Jesteśmy Chrystusami to też nie jest komedia właściwie.
Okay, powiedzmy że Dzień Świra to w jakimśtam stopniu komedia, chociaż też bez przesady.

a jak jest ta najtwojsza "prawda"? :3 że to nie my? no tak GRUNWALD, POWSTANIA, ODSIECZ WIEDEŃSKA - TO POLACY. Ale że Polacy źle? Palili ludzi? Piłsudski więźniów głodził? nieeeee, to nie nasi, to inni.

Na takich jak ty Ulissesie jest jedno określenie - tchórze!

ocenił(a) film na 1
CarrotOfDoom

Chciałbym, żeby w Polsce za polskie pieniądze ktoś nakręcił film o żydowskiej policji i żydowskich denuncjatorach w warszawskim gettcie. Albo o ciężkiej pracy żydowskiego kapo w obozie zagłady.
Też niewygodne tematy, prawda?
A może jakiś film o ciężkim życiu żydów z MBP w pocie czoła ścigających po 1945 bohaterów polskiego podziemia z AK i NSZ?
I wówczas poprosiłbym Sztura żeby w takim filmie zagrał.
Tak naprawdę mało mnie obchodzi los żydów kiedyś i obecnie bo jestem Polakiem, przedstawicielem narodu który stracił w tej samej wojnie tyle samo o ile nie więcej, ale polskie prawo do tej straty jest kwestionowane, bo podobno ktoś, w jakiejś wiosce coś tam komuś zrobił.
Smutne.

ocenił(a) film na 8
ottt

A ja chciałbym już nie widzieć takich komentarzy bo mnie na wymioty bierze jak czytam po raz setny te same jęczenia o czym to tacy jak ty by chcieli filmy oglądać.
I napiszę to samo co zwykle. Po raz tysięczny tak jak po raz tysięczny widzę ten denny komentarz.

Zamiast jojczyć nakręć sobie film o tym jak Polacy wygrywają wojnę, jak komunę obalają dwaj bracia udaremniając przy tym spisek pewnego elektryka, jak to w smoleńsku nasz TU zostaje zestrzelony z armaty przez putina.
Przecież nikt ci nie broni więc bierz się do roboty. Kręć filmy o " żydowskiej policji i żydowskich denuncjatorach w warszawskim gettcie. Albo o ciężkiej pracy żydowskiego kapo w obozie zagłady"
Ale dopóki siedzisz przed internetem i pierdzisz w stołek pisząc w temacie pod filmem Pokłosie może napisz kilka merytorycznych zdań dlaczego dałeś filmowi 1?

ocenił(a) film na 1
gacek776

W przeciwieństwie do słupa Pasikowskiego nie mamy takich oddanych "przyjaciół" jak Rosja, Słowacja czy TVP, które to tak z czystej miłości postanowiły zasopnsorować to KŁAMSTWO.

Co do komentarzy. Jak ich nie chcesz widzieć to tutaj nie wchodź. Proste. Te same jęczenia widać po twojej stronie. Powtarzasz je cały czas.

A filmy o takich sprawach powinny przedstawiać RÓŻNE strony. A nie robić świętych z jednej i morderców z drugiej.
Trzeba było wczoraj obejrzeć film o rodzinie Kowalskich. Tam też wystepują zdrajcy naszego narodu. I co mam się o to obrazić, że tak było? Liczą się tak na prawdę realne proporcje ukazane przez twórcę. W filmie Pasikowskiego praktycznie nie ma logicznie ujętych żadnych proporcji. Jest wyłącznie ostra jazda, jacy to Polacy sa antysemitami przeżartymi tym do szpiku kości i koniec.

Więc nie jęcz, że ludzi ciągnie tym razem na wymioty, jak im się podaje takie pseudohistoryczne umoralnijące fałszem gnioty.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

"A filmy o takich sprawach powinny przedstawiać RÓŻNE strony."
To powinny czy nie że ci to pokłosie tak w gardle stanęło?
Sam sobie przeczysz.

ocenił(a) film na 1
gacek776

Połose powwinni sobie kręcić żydzi za swoje pieniądze.
Denne komentarze sam generujesz i nawet nie będę próbował w tej konkurencji tobie dorównać, bo szkoda prądu.
Jakbym chciał zająć się produkcją filmową to musiałbym zaczać życie od nowa - za mało czasu. Mam nadzieję, że Polska dochowasię Polaka, który będzie to potrafił zrobić.
Rozumiem, że ty stoisz przed internetem pierdząc w pustkę, która napewno dominuje nie tylko w twoim otoczeniu. Skoro już tak sobie stoisz, to odejdź od kompa i dla odmiany zajmij się czymś pożytecznym.
Nie musisz odpowiadać, chyba, że chcesz koniecznie sobie ulżyć.

ocenił(a) film na 8
ottt

Uuuu uuu czyżby ktoś był sfrustrowany? Czyżby problemy w codziennym życiu? Kompleks małego Żyda? A może jakiś inny.....
Sorry ale staram się dostosować do poziomu dyskusji z tobą. Więcej robił tego nie będę bo nie masz nic do powiedzenia na temat filmu.
Też nie musisz odpowiadać (widzisz też potrafię cię zbesztać i napisać że nie musisz odpowiadać).

A tak poza tym to zapytam jak zwykle - brałeś rano leki?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Korci, żeby odpisywać?
:D
Ulżyło?
XD

ocenił(a) film na 1
gacek776

Ty chyba jesteś ograniczony. RÓŻNE odnosi się do tego, że w jednym filmie ukazujemy historię dwóch stron, a nie opowiedziną STRONNICZO i NIEPRAWDZIWIE TYLKO przez jedną, co widzimy w "pokłosiu". Jeżeli tego nie widzisz to bardzo mi przykro, ale na brak zdrowego rozsądku w twoim wydaniu nic nie poradzę!

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Ale w "Pokłosiu" nie ma tylko jednej strony. Jest wiele stron: są Kalinowie (dwie strony), jest wieś (trzecia strona), stary Sum (czwarta strona), syn Suma (piąta strona), córka Suma (szósta strona), Malinowski (siódma strona)... itd.

ocenił(a) film na 1
Kuba_61

Z "Rodziny Kowalskich" zapadła mi w pamięci jedna kwestia: "A ty Abram, naraziłbyś swoje dzieci na śmierć, żeby goja ratować"?
Oto kwestia, której pewnie większość żydów pohukujących na postawę ówczesnych Polaków wogóle nie rozważa.

ocenił(a) film na 1
ulisses_prime

"Do czego mam się przyznawać? Do tego że nikogo nie ukrzyżowałem?"
No co ty przecież każdy Polak ma jakiegoś na liczniku :) przynajmniej ci na wsi bo mają stodoły :P w mieście to w miejskich partkach :] /taki żart sorry za czarny humor:)

ocenił(a) film na 3
elendir

wikipedii ;D ?

elendir

Wikipedia prawdę Ci powie, a edytować każdy może.

ocenił(a) film na 9
TheNaturat_2

bez przesady, oni to sprawdzają na tyle aby większość informacji była tam prawdziwa, potwierdzona i tak dalej

CarrotOfDoom

Ok, to była zamierzona hiperbola.

ocenił(a) film na 8
CarrotOfDoom

Trafiles w sedno. To jest ten sam mechanizm. Pytanie tylko jakich srodowisk dotyczy i jaka jest skala tego problemu.

ocenił(a) film na 8
CarrotOfDoom

Pewnie o to chodziło Pasikowskiemu. Odpowiedzi są dokładnym echem tego filmu.
A co najlepsze to nawet nie dzieje się podczas II wojny a tu jak mantra ciągle te same zarzuty ludzi którzy filmu nie oglądali.
Po obejrzeniu filmu pomyślałem - mocny film ale celowo przerysowany. Po tych wszystkich głosach o paleniu, wieszaniu aktorów o linczu na Pasikowskim jednak stwierdzam TO JEST PRAWDA. W społeczeństwie są takie mendy.
Na szczęście jest ich mało tylko głośno krzyczą i zakładają po 12 tematów.

gacek776

Potwierdzeniem antysemityzmu Polaków jest chęć zlinczowania Pasikowskiego i Stuhra - zabawne :)

ocenił(a) film na 8
ElComandante

Pewnie że zabawne. Tylko kto tak powiedział?

gacek776

Można to wywnioskować z powyższych wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 8
ElComandante

Aha. I co jeszcze możesz wywnioskować że jeżdżę tramwajem bez biletu?

Po co piszesz te swoje wnioski skoro nie wnoszą nic do tematu?

gacek776

Zapewne Ty możesz wywnioskować, że masz jedynie słuszność i rację. Twoja racja jest Twojszejsza i Najtwojszejsza.
Twoje wnioski wnoszą natomiast mnóstwo do tematu, aż płoną argumentacją, a nie jedynie wydumanymi opiniami.

ocenił(a) film na 8
ElComandante

I tyle?
Masz coś do powiedzenia na temat filmu poza takimi chrząknięciami bez ładu i składu? Masz w ogóle coś do powiedzenia czy starasz się zwrócić na siebie uwagę ludzi , którzy dyskutują?

gacek776

I tyle dwa motyle.
A TY masz coś do powiedzenia na temat filmu, czy chrząkać będziesz jedynie o swoich opiniach o Polakach, które to bez składu i ładu chrząknięcia budujesz na uogólnieniach?
A Ty masz coś do powiedzenia, czy jedynie chcesz zwrócić na siebie uwagę ludzi, którzy głównie tutaj podają swoje różnej wartości racje?
Widzę, ze już kolą w oczy nieautocenzuralne wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 8
ElComandante

Ogarnij się. Tyle mam do powiedzenia. Bo na temat filmu nie zauważyłem żebyś rozmawiał. Obejrzałeś go w ogóle?
Ja już swoje powiedziałem i wysiliłem się trochę bardziej niż Ty.
http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Moim+zdaniem%C2% A0,2054313

gacek776

Również się ogarnij!!! :)
Widzę, że dla pewnych ludzi, każdy kto wypowiada się o tym filmie jest ćwierćinteligentam, który na pewno nie oglądał filmu. Kolejna autocenzuralna sztuczka, że złe opinie o tym filmie mają jedynie Ci co nie oglądali.
Dla Twojej przyjemności Ma spowiedź niewierny Tomaszu:
Jestem kinomaniakiem i nie przepuściłbym takiego filmu. Oglądałem w kinie Etiuda, ale nie wymagaj wymieniania miasta - bilet złotych 16.
Teraz o filmie:
Pomijam nieprawdę w scenariuszu o prawdziwych losach bohaterów. Sztuka filmowa, jak i każda inna, ma do tego prawo.
Film niby jest thrillerem, choć w postmodernistycznym świecie trudno selekcjonować gatunki.
Gdy oglądałem film starałem się wyłączyć kwestię Żydów, ale obejrzeć ten film, jako film o ludziach, bo to była konkretna historia o ludziach. Jedni marodują innych i ukrywają ten fakt, dla swoich partykularnych potrzeb.
Jako film o szukaniu prawdy, ukrytej przez innych, film jest przeciętny. Doszukałem się szukania klimatu słynnej "Obławy", ale w porównaniu do tamtego filmu postacie są jednowymiarowe i nieprzekonująco zarysowane. Gdzież tym postaciom do wieloznacznych boagetrów "Psów".
Kocham muzykę filmową, więc rażąco odbierałem wredne budowanie napięcia, przez muzykę, niczym z gwiezdnych wojen ala Williams. Widać nie stać było producentów na innego kompozytora. Gdzie do takich nowatorów, jak Komeda.
Film w takich scenach, jak ta w strugach deszczu kieruje się w strone amerykańskich thrillerów klasy B.
Aktorstwo już w kolejnym filmie pikuje w dół, ale to już prolbem szerszy całej polskiej kinematografii, acz to temat na inną dyskusję. Nie wiem, bowiem czy to aktorzy nie udźwignęli dramaturgii, czy nie dał im na to szans scenariusz.
Jeśli na kimś robią wrażenie bestliastwa, czy szuka klimatu nienawiści i wojennej pożogi, która gnoi człowieczeństwo - to scenariusz "Pokłosia", ale rownież realizacja, staje się zabawna przy takim filmie, jak "Idź i Patrz".
Pomijam również nieprawdziwość przedstawienia hitortii w samym scenariuszu, ale to wiedziałem już po obejrzeniu filmu, więc nie podlegało to mojej ocenie samego filmu.
Sam piszesz o "Róży" Smarzowskiego, którą również oceniam, jako film przeciętny, tego cenionego, jak i Pasikowski, przeze mnie reżysera. Gdzie "Róży" do "Wesela", jakby nowego spojrzenia w polskość ala Wyspiański. Jak daleko "Róży" do "Małżowiny", a nawet "Domu Złego".
Teraz już się uzewnętrzniłem, prawie.
Dodam jeszcze, że noszę rozmiar buta numer 43. Jestem zdeklarowanym socjalistą, odrzucam konserwatyzm, tradycjonalizm, wszelkie religie.
Co, nie zmienia postaci rzeczy, że jestem sceptycznym racjonalistą.
Uważam, że nieprawdą jest budowanie opinii na podstawie takich filmów, co wielu tu i nie tylko tu czyni, o charakterze relacji polsko-żydowskich, przed wojną, w czasie wojnie i obecnie oraz o rzekomym antysemityzmie Polaków.
Czy w Twym autocenzuralnym świecie, nabrałem już prawa do posiadania własnych opinii, wyrażania argumnetów uznawanych, jak widzę za nieprawomyślne, w świetle jedynie prawomyślnego sposobu myślenia autocenzury społecznej.

ocenił(a) film na 8
ElComandante

Wreszcie zaczynasz gadać jak człowiek. I tak trzymać.

"Widzę, że dla pewnych ludzi, każdy kto wypowiada się o tym filmie jest ćwierćinteligentam, który na pewno nie oglądał filmu."
Każdy kto wypowiada się o filmie jest mile widziany jeżeli go wcześniej obejrzał (bez względu na to czy jest ćwierćinteligentem), szkoda że większość ludzi nie wypowiada się o filmie tylko o tym co Pasikowski powinien nakręcić i jaka jest "prawda".

"Kolejna autocenzuralna sztuczka, że złe opinie o tym filmie mają jedynie Ci co nie oglądali."
A znajdź mi kogoś kto oglądał i dał 1. Kilka osób ostro krytykujących było ale dali filmowi inne oceny (nie 1 i nie 2).
Każdy kto daje 1 dla mnie jest półgłówkiem i powinien oglądać Ciacho albo Kac wawe bo nie potrafi w filmie zobaczyć sztuki tylko szuka propagandy, która pokrywa się z interesami jego guru.

"Doszukałem się szukania klimatu słynnej "Obławy"" słynnej Obławy nie oglądałem ale jak Pokłosie było już napisane Obława raczej nie była nawet w planach.

"postacie są jednowymiarowe i nieprzekonująco zarysowane. Gdzież tym postaciom do wieloznacznych boagetrów "Psów"."
Może zaraz powiesz że w ojcu chrzestnym też są mało przekonująco zarysowane?
Obawiam się że albo robisz sobie jaja albo poprostu wziąłeś mój temat i tam gdzie było napisane "dobre aktorstwo" ty dodałeś NIE. Czego jak czego ale aktorstwa w tym filmie bronić nie trzeba - broni się doskonale samo.

"Kocham muzykę filmową, więc rażąco odbierałem wredne budowanie napięcia, przez muzykę, niczym z gwiezdnych wojen ala Williams. Widać nie stać było producentów na innego kompozytora. Gdzie do takich nowatorów, jak Komeda. "
A od czego jest muzyka w filmie? Ma nie budować napięcia? Ponownie mam obawy czy ty mówisz poważnie. A może miałeś słuchawki na uszach bo ja tu żadnych Gwiezdnych wojen nie słyszałem (odrazu uprzedzam że jak napiszesz że muzyka niczym z ostatniej płyty Iron maiden też się nie zgodzę)
Nie chce cię martwić ale Komeda zmarł w 1969 roku. A idąc tym tokiem rozumowania twórcom muzyki daleko też do takich nowatorów jak Pink floyd.

"Film w takich scenach, jak ta w strugach deszczu kieruje się w strone amerykańskich thrillerów klasy B." I dobrze. W czym problem? Różne konwencje przewijają się w tym filmie i myślę że o to chodziło Pasikowskiemu. Ktoś nawet widział w tym western (w sumie jest trochę dziko).

"Jeśli na kimś robią wrażenie bestliastwa, czy szuka klimatu nienawiści i wojennej pożogi, która gnoi człowieczeństwo - to scenariusz "Pokłosia", ale rownież realizacja, staje się zabawna przy takim filmie, jak "Idź i Patrz"."
Yyyy przepraszam a gdzie tu masz jakiś film wojenny?
Tobie się chyba grubo coś popierniczyło.

"Pomijam również nieprawdziwość przedstawienia hitortii w samym scenariuszu"
Jakiej historii? Tej że kiedyś gdzieś Polacy spalili Żydów? Bo reszta zupełnie nie ma nic wspólnego z historią i raczej nic wspólnego nie miała mieć.

Uważam że Róża tak samo jak Pokłosie w mistrzowski sposób przedstawia ludzkie charaktery i ludzką mentalność. Nie wiem czego oczekujesz od filmu ale ja lubię takie kino.
Mocne, ciężkie i prawdziwe. Prawdziwe bo dokładnie oddające mentalność i charaktery ludzi żyjących w społeczeństwie.
Masz prawo do swojego zdania i dobrze że wreszcie takowe wyraziłeś bo to świadczy o tym że masz coś do powiedzenia.... chociaż uważam że miejscami bredzisz nie mając się czego złapać (Komeda, jednowymiarowe postacie, muzyka).

"Uważam, że nieprawdą jest budowanie opinii na podstawie takich filmów, " ja też tak uważam bo to film fabularny, nieprawdą jest też budowanie opinii na podstawie Skazani na Shawshank czy Milczenie owiec.
Jak chcesz budować opinie to oglądnij rzetelny film dokumentalny nie zrobiony na zlecenia oszołomów z lewa czy z prawa.

gacek776

Jeśli porównujesz "Pokłosie" w jakimkolwiek wymiarze do "Ojca Chrzestnego" - nawet nieudanej 3 części - to albo masz spłaszczoną ocenę filmów, albo jesteś wyznawcą kina polskiego - ostatnio coraz bardziej popularnej religii.
Ostatnio jest jakaś moda na mówienie o ożywieniu polskiego kina :) Jest to dla mnie jakiś karkołomny żart biorąc pod uwagę, że w Polsce powstaje jeden - tak zwany duży, czyli odpowiednio sfinansowany - przyzwoity film rocznie (pomijam ciekawe filmy twórców uznawanych za alternatywnych, bo nie mają kasy większej), a reszta to jedynie PR-owe ględzenie, które ma zapewnić lepszy wizerunek produktu i sprzedaż.
Niestety w PR uczestniczą dziennikarze na szeroką skalę, więc coraz trudniej dojść, co ktoś mówi od siebie, a co jest jedynie promocją.

ElComandante

Natomiast, co do nieprawdy zawartej w scenariuszu to zrozum, że nie piszę o wydarzeniach wojennych w Jedwabnym, ale o wydarzeniach powojennych o opisanych w filmie. Scenarzysta przyjął jedynie wizję jednego ze świadków, bo zapewne tak mu było wygodnie.
Oczywiście miał do tego prawo, co nie zmienia faktu, że zarzut można mu czynić.
Jeśli natomiast twierdzisz, że nie można budować opinii na podstawie takich filmów o faktach historycznych, to na jakiej podstawie w recenzjach, czy wypowiedziach tutaj pojawiają się opinie wynikające z tego filmu o relacjach polsko-żydowskich przed wojną i w czasie wojny, o antysemityzmie współczesnego i ówczesnego społeczeństwa polskiego.
Takie wypowiedzi budowane są nawet przez pseudointelektualistów z elit, którzy zapewne nie przeczytali, ani jednej publikacji o relacjach polsko-żydowskich na przestrzeni wieków.
W ten sposób powstaje PROPAGANDOWY przekaz filmu.

ElComandante

Najzabawniejsze jest to, że sam film nic nie mówi o kwestii żydowskiej. Pokazuje ludzi, którzy nie chcą ujawnienia prawdy o złych czynach przodków, które pojawiły się w ich wsi.
Równie dobrze można, by taki sam film zrobić o wiosce w jakiej mieszkali Ukraińcy i mordowali Polaków lub o Polakach, co mordowali Ukraińców. Na ziemiach polskich i ruskich w XX wieku możesz wstawić każdą nację i będzie pasować.
Innymi słowy twierdzi się nieprawdziwie, że gdyby w tym filmie zamiast nacji żydowskiej scenarzysta umieścił inną wioskę i nację ukraińską, czy rosyjską to nie byłoby takich, a nie innych reakcji.
Takie reakcje natomiast byłyby, co pokazuje film "1612" wokół, którego zrobiła się nie mniejsza burza, choć może trochę mniej podsycana medialnie.
Na podstawie złych przesłanek buduje się całe teorie i dodatkowo tworzy się burzę, gdy ktoś ma inne, uargumentowane zdanie w tym temacie.

ocenił(a) film na 8
ElComandante

"Jeśli porównujesz "Pokłosie" w jakimkolwiek wymiarze do "Ojca Chrzestnego""
Czytamy ze zrozumieniem drogi panie, jak się nie udaje to jeszcze raz :)
Poprostu twierdzę że pewnych rzeczy nie zanegujesz, możesz to robić ale nie będziesz wyglądał z tym poważnie.

A Polskie kino nie jest takie złe. Naprawdę w ostatnich latach postało trochę dobrych i bardzo dobrych filmów. Nie ma szału ale nie jest tak źle jakby tego wieczni malkontenci chcieli.

" ale o wydarzeniach powojennych o opisanych w filmie. Scenarzysta przyjął jedynie wizję jednego ze świadków, bo zapewne tak mu było wygodnie. "
Jakich wydarzeniach i jakich świadków?
Czy Ty napewno oglądałeś Pokłosie?
To jest bardzo trafna i słuszna diagnoza dotycząca kondycji ludzkości ale nie mająca w historią nic wspólnego. Nic poza tym co już wspominałem. Że kiedyś w stodole spalono Żydów i byli za to odpwiedzialni nasi rodacy. Na tej podstawie Pasikowski sobie wymyślił cały ten film. Pytam gdzie tu jakieś wydarzenia, jakaś historia?
Poprostu go to zainspirowało do zrobienia mocnego filmu.

"na jakiej podstawie w recenzjach, czy wypowiedziach tutaj pojawiają się opinie wynikające z tego filmu o relacjach polsko-żydowskich przed wojną i w czasie wojny, o antysemityzmie współczesnego i ówczesnego społeczeństwa polskiego" to się właśnie kurna pytam jak na podstawie tego filmu można coś wnioskować skoro to fikcja.
Ale już na podstawie komentarzy nawołujących do linczu na aktorach, na Pasikowskim, na pluciu jadem na wszystkich dookoła i ciągłym obwinianiu Żydów za wszystko łącznie z efektem cieplarnianym można wyciągnąć wnioski że część narodu jest chora i ma kompleks małego Żyda.
I to jest właśnie paradoksalna sytuacja, zwykły film pokazujący mechanizmy ludzkiego działania spowodował że u niektórych kompleksy nabrzmiały do niewyobrażanych rozmiarów. Co większe oszołomy już nawet walczą żeby film wycofać z kin (bo przecież mieszkamy w wolnym kraju a wolny człowiek w wolnym kraju musi oglądać telewizje trwam ale nie może Pokłosia).
I jestem niemal pewien że Pasikowski specjalnie to zrobił. Przecież w stodole mogli by spłonąć Polacy albo Niemcy i byłoby to zupełnie wszystkim obojętne.... ale tam byli Żydzi i dlatego ten film jest plugawy i antypolski. To wpisuje się przecież w Żydowski spisek, który ogarnia cały świat :)

"Najzabawniejsze jest to, że sam film nic nie mówi o kwestii żydowskiej. Pokazuje ludzi, którzy nie chcą ujawnienia prawdy o złych czynach przodków, które pojawiły się w ich wsi." Dokładnie tak. Chociaż gdzieś tam temat się przewija np w rozmowach braci o życiu w stanach i o tym co tam robią "Żydki".

Tylko że Ty to wiesz i ja to wiem ale ktoś kto filmu nie oglądał nie da sobie przetłumaczyć że w tym filmie przez 1,5 godziny nie mówi się o krzywdach Żydów i nie pokazuje się płonącej stodoły bo to się dzieje we współczesnych czasach i dotyczy zupełnie innych spraw.

gacek776

Jakich rzeczy nie zaneguję :O
Nie zaneguję platikowych, jednowymiarowych postaci w filmie, gdzie większość boahterów wygląda i zachowuje się, jak tłuszcza kanibali. Rozumiem, że Ty twierdzisz, iż są to postacie o głębokim rysie psychologicznym.
Ponadto porównanie filmu Pasikowskiego, do filmu z wybitnymi rolami takich aktorów, jak Brando, czy Duvall jest mniej, więcej takim samym opisem rzeczywisotści, jak słowa pewnego krytyka, który stwierdził, że Monroe miała długie nogi, co wyśmiał Kałużyński.

Jeśli chodzi o polskie kino, choć to temat na inną dyskusję, to powiedzmy, że jest na poziomie dokonań takich kinematografii, jak czeska, czy niemiecka.
Innymi słowy nie ma, co się chwalić, ale nie ma co również rozdzierać szat.

"Jakich wydarzeniach i jakich świadków?"

Wreszcie zadajesz celne pytanie. Wiele osób niestety nie wie, że film opowiada o wydarzeniach związanych z dochodzeniem do prawdy o pewnych mordach, choćby w Brańsku.
Postać grana przez Stuhra wzorowana jest na historyku Romaniuku, który takie macewy wykopywał, zbierał, czyścił i stawiał przed domem. W filmie uczestniczył również świadek wydarzeń w Jedbwanym, który funkcjonował, jako ekspert na planie.
Oto wypowiedź samego Romaniuka:
"Widziałem ten film i rzeczywiście dostrzegam sceny, które scenarzysta odwzorował z mego życia. Dotyczy to odtwarzania cmentarza żydowskiego z wykorzystaniem nagrobków, którymi Niemcy polecili wyłożenie sąsiedztwa ich urzędów. Jedna z dróżek prowadziła do ubikacji. Drugi zaczerpnięty element to odczytywanie nagrobków. Kolejny motyw: nagrobki na terenie kościelnym, gdzie w czasie wojny część nieruchomości zajętej przez niemieckiego amtskomisarza wyłożono macewami. Malowanie gwiazd Dawida i napisów koło drzwi wejściowych (za odnawianie cmentarza w l. 1988-1991). I jeszcze kilka innych scen."
Innymi słowy scenarzysta wybrał kilkanaście wątków z wydarzeń mających miejsce w polskich wsiach po wojnie, a gdzie w różnych okolicznościach, czyli i przy udziale i bez udziału Poalaków mordowano Żydów. Połączył je w jedną historię, plus podkręcił wydarzenia takimi scenami, jak krzyżowanie postaci Stuhra.
W związku z tym większość recenzetów i ludzi na tym forum pisząc autetyczna historia mówi o wydarzeniu w Jedwabnym, a JA mówiąc autentyczna historia mówię między innymi o tym, co powyżej. Jeśli cię to interesuje mogą dorzucić wiele innych zapożyczeń, bo kwestiami żydowsko - polskimi zajmuję się, stąd znam wiele publikacji z jakich czerpano informacje.
Innymi słowy sceanriusz jest oparty na wielu autentycznych, choć przerobionych wydarzeniach z powojennej polski.

W sprawie ataków na Pasikowskiego, czy Stuhra mylisz fakty i pojęcia. Nie ma to nic wspólnego z antysemityzmem. Wielu Polaków to głupia tłuszcza, i w każdym społeczeństwie taka tłuszcza istnieje. Na niemoderowanych portalach, jak wp, onet, pudelek i tym podobne mogą oni pisać, co im ślina na język przyniesie, tak jak mówią takie rzeczy na codzień. Argumnety w jakiejkolwiek sprawie są im bardzo dalekie, ale nie dalekie są im bluzgi.
Tacy ludzie atakują Żeborwskiego, bo zagrał Polaka w rosyjskim filmie - jak widzisz to nie antysemityzm. Zaatakowaliby każdego aktora, który zagrałby w ukraińskim filmie o Wołyniu. Ci z prawicy atakaują artystów, jacy w swym dziele przygniotą papieża meteorem. Ci z lewicy atakują każde dzieło, gdzie pojawia się zły, chamski i wredny gej.
Nie jest to w żadnym razie, wystąpująca w polskim społeczeństwie, kwestia związana z antysemityzmem.
Mam na ten temat swoje przemyślenia, z czego taka postawa wynika, ale to temat na inną historię.
W odniesieniu do kompleksu małego żyda; mamy i kompleks małego ruskiego, mieliśmy małego niemca, mamy małego ukraińca i małego cyagana.
Natomiast, gdyby tam spłonęli Rosjanie, Ukraińcy, czy Niemcy, a Polacy byliby w większości bezmyślną tłuszczą w takim filmie - miałbyś taką samą reakcję, zapewniam Cię i idę o zakład, umieść tam Ukraińca z czasów polskich działań wojennych na Ukrainie, Rosjanina z tamtych czasów na Białorusi, a już nie mówiąc o niemieckim wysiedleńcu.
Bo Rosjanie to komuniści i nam jedynie źle robili, bo Ukraińcy morodwali na Wołyniu, a my ich przecież lubliśmy, bo Niemcy tyle nam złego zrobili, to co tu mówić o jakiś wysiedleńcach.

Właśnie ten temat nic nie mówi o kwestii żydowskiej. Liże ten temat, gdzieś dzwoni, ale niewiadomo w jakim kościele.
Jednak polskie elyty oraz media, jak recenzencie, a także mnóstwo ludzi na tym forum pisze, że jest to film o polskim antysemityzmie, relacjach polsko - żydowskich.
Nikt nie pisze, że jest to film o złych i dobrych ludziach.
Czyżby piszący takie rzeczy nie oglądali filmu :)

"Tylko że Ty to wiesz i ja to wiem ale ktoś kto filmu nie oglądał nie da sobie przetłumaczyć że w tym filmie przez 1,5 godziny nie mówi się o krzywdach Żydów"

Dokładnie tylko te słowa musisz kierować do obu stron. Zarówno oszołomów atakujących Stuhra, ale również do poprawnych polityczne, bo:
Po pierwsze mówią o tym producenci filmu oraz twórcy i aktorzy - czyżby mieli w tym jakiś cel, by podbijać temat relacji polsko - żydowskich.
Po drugie piszą o tym recenzenci.
Po trzecie trąbią o tym dziennikarze w mass-mediach, gdzie mówi się, że film wreszcie porusza trudne tematy w sprawach żydowskich na polskich ziemiach.
Czyżby te tematy były jakoś zagłuszane w ostatnim 20 - leciu. W życiu, jest od groma naukowych badań, publikacji, ale specjalistycznych, ale jakich gawiedź nie czyta.

Jak widać rzeczywistośc jest wielobarwna, ale nie tylko w filmie (który ma do tego prawo), ale również na codzień znacznie łatwiej jest przyjmować czarno - biały obraz.
My dobrzy - Wy źli.

ocenił(a) film na 8
ElComandante

"Nie zaneguję platikowych, jednowymiarowych postaci w filmie, gdzie większość boahterów wygląda i zachowuje się, jak tłuszcza kanibali" Kaliny, Proboszcz, Justyna, Sierżant, Zielarka, Sklepowa, Posterunkowy, Barmanka, Archiwista,
Palka to jest ta większość, która zachowuje się jak dzika tłuszcza?
Co Ty gadasz? :)
To są postacie o głębokim rysie. Przyjrzyj się im a nie tłumowi przed bramą. Tłum to tylko tło.

"Jeśli chodzi o polskie kino....
Innymi słowy nie ma, co się chwalić, ale nie ma co również rozdzierać szat."
Cały czas o tym piszę. Nie jest dobrze ale też bez przesady z narzekaniami.

Wiem że sporo tych rzeczy w filmie ma odniesienie do rzeczywistości ale nie wiem w czym problem mają, niektórzy widzowie (ci co filmu nie widzieli).
Pasikowski zebrał sobie te rzeczy w jedną całość i ułożył sobie w głowie film taki jak jemu pasował. Każdy ma jakieś inspiracje, jednego inspiruje branie koksu a innego taka czy inna historia, którą gdzieś przeczytał.
Ile filmów, ile muzycznych dzieł powstało z takich inspiracji. Jakoś nikt z tego nie robi cyrku.

"W odniesieniu do kompleksu małego żyda; mamy i kompleks małego ruskiego, mieliśmy małego niemca, mamy małego ukraińca i małego cyagana" Niestety. Do tego mamy też kompleks uciemiężonego Polaka.

"Właśnie ten temat nic nie mówi o kwestii żydowskiej. Liże ten temat, gdzieś dzwoni, ale niewiadomo w jakim kościele.
Jednak polskie elyty oraz media, jak recenzencie, a także mnóstwo ludzi na tym forum pisze, że jest to film o polskim antysemityzmie, relacjach polsko - żydowskich."
I pełna zgoda. Ale paradoks tego filmu polega na tym że on sam w sobie "liże" tylko ten temat ale jest zrobiony tak, że tym z kompleksami pojawia się piana na pysku.
To takie trochę sprawdzenie czy w narodzie jest uśpiony antysemityzm czy nie. Okazuje się że nagle w części (głośniej i bezczelnej ale na szczęście nie wielkiej) jest. Pasikowski sprawdza kondycje Polaków.
Jak ktoś jest normalny to się normalnie nie zgadza albo normalnie mu się podoba. Ale jak ktoś jest nienormalny to - jak widać... Czapa dla aktorów, Pasikowski to rosyjski pachołek, Stuhrowi pejsy wyleciały spod czapki, nakręć pan panie film o tym jak nas mordowali, przecież to my jesteśmy ofiarami itd itp.

"Nikt nie pisze, że jest to film o złych i dobrych ludziach." każdy kto ten film oglądał o tym pisze ale jakoś mało kogo to przekonuje.
To poprostu film o nas wszystkich.

Media o nim klepią bo to nośny temat jak każdy inny. Niestety to nie służy sztuce. Bo o ile Stuhr w Kocham kino mówił dość ciekawie i paradoksalnie u Wojewódzkiego wprowadził na chwilę jakąś sensowną dyskusję to w innych wywiadach widać że jest zmęczony i często gada dziwne rzeczy.

"Jak widać rzeczywistośc jest wielobarwna, ale nie tylko w filmie (który ma do tego prawo), ale również na codzień znacznie łatwiej jest przyjmować czarno - biały obraz."
Nic dodać nic ująć.

Dobrze że są ludzie, z którymi można podyskutować o filmie a nie tylko obrzucać się łajnem w kwestiach ideologicznych. Może nie do końca się miejscami zgadzam ale staram się rozumieć Twoje argumenty.

PS. "Ponadto porównanie filmu Pasikowskiego, do filmu z wybitnymi rolami takich aktorów, jak Brando, czy Duvall jest mniej "
NIE PORÓWNUJĘ! Te filmy nie mają ze sobą nic wspólnego. Poprostu uważam że pisanie o niedoborach aktorskich w Pokłosiu jest dla mnie tak nie trafne jak negowanie obsady w np Ojcu chrzestnym.
Nie porównuję poziomu tylko piszę że Pokłosie jako całokształt to pod względem aktorstwa świetny film (może gdzieś tam miejscami poza Maćkiem) i nie widzę możliwości żeby akurat co do tego aspektu można było mieć inne zdanie.
Cała reszta może nie być dla kogoś ok ale dobór aktorów jest w moim mniemaniu rzeczą bezdyskusyjną.

ocenił(a) film na 8
CarrotOfDoom

My Polacy mamy niestety ten problem, że nie możemy na różne historie, które mogą, nie muszą być powiązane z prawdziwymi wydarzeniami z przeszłości popatrzeć z dystansem. Od razu emocje, wyzwiska, apele, kłótnie, etc. Popatrzmy na to jak na "Valkirię", "Szeregowca Ryana", "Kompanię Braci", itp Każdy ocenia film pod względem estetycznym, czy fabuła i realizacja aktorsko-rezyserska trzyma się kupy, efekty specjalne, itp.

ocenił(a) film na 8
marvelus

Przepraszam, ale nie moge sie z tym uogolnieniem zgodzic. Ktorzy Polacy? Jacy Polacy? Nie jestesmy jednolitym swiatopogladowo i kulturowo narodem. Miedzy nam sa istotne roznice i podzialy. Czesc Polakow to antysemici, ale czy wiekszosc? Czy naprawde wiekszosc nie umie na spokojnie reagowac na rozne informacje dotyczace naszej historii? Nie sadze. Antysemityzm dotyka najgupszych sposrod nas, najbardziej sfrustrowanych, czesto tez uposledzonych lub chorych psychicznie. Wiekszosci nie da sie w ten sposob opisac. Po prostu wiekszosc nie jest tak halasliwa, wiekszosc nie jest ogarnieta nienawiscia do Zydow, Rosjan, Niemcow, Ukraincow, Litwinow, Romow, Murzynow, Arabow, muzulmanow i kogo tam jeszcze. Halasliwa mniejszosc natomiast musi nienawidzic, tak jest skonstruowana, tak jest zaprogramowana. Szuka winnych swoich problemow i nieszczesc. Odczuwa nieufnosc do obcych. Ale powtorze: to nie jest wiekszosc, zatem nie ma takiego sformulowania jak "my, Polacy mamy ten problem". Tylko czesc z nas ma.