PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Pasikowski nakręca film o zapijaczonych polskich antysemitach, nawiązując do twórczości polakożercy Grossa. Państwowa dotacja 3,5 mln zł - tak wygląda przeciwdziałanie "polskim obozom śmierci".
W mediach głównego nurtu opinie na temat potrzeby rozliczenia się z "demonami przeszłości" i bicia się w nasze polskie antysemickie piersi.

SLD i Ruch Palikota, ideowi spadkobiercy bolszewików strzelających polskim oficerom w potylicę domagają się delegalizacji polskich organizacji patriotycznych MW i ONR, nazywając ich faszystami.
W mediach głównego nurtu powszechny aplauz, Marszałek Sejmu RP z uznaniem przychyliła się do wniosku lewicy.

Rząd Platformy Obywatelskiej wspólnie z lewicą planuje postawienie szefa głównej partii opozycyjnej przed Trybunałem Stanu. Ten sam Rząd, który zaniedbaniami i walką z urzędującym Prezydentem pośrednio doprowadził do bezprecedensowej katastrofy, w której giną Prezydent i najwyższe dowództwo Wojska Polskiego. Ten sam Rząd, który oddaje całe śledztwo w ręce Rosjan a J. Kaczyńskiego nazywa oszołomem, szkodnikiem i zdrajcą.
W mediach głównego nurtu powszechne oburzenie wypowiedziami Kaczyńskiego, zgodnie z " moralnymi autorytetetami" ostrzegają przed podpalaniem Polski i chorym z nienawiści psychopatą.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
maciej2801

A przed 1918 rokiem była wolna Polska? Może mi podasz miejsce gdzie ona była.

ocenił(a) film na 10
rafib1975

czytać nie umiesz pisze może przed rozbiorami

ocenił(a) film na 7
maciej2801

Czyli uważasz że ludzie którzy ustanowili "veto" byli patryiotami? I nie sprzedali Polski?

rafib1975

Masz na myśli que Liberum veto?

cuboy

Mimo wszystko chcę wierzyć, że to czysty przypadek, że wyniki wyborów w Polsce liczone były przez serwery w Rosji. W takim wypadku za to kto jest w sejmie winę ponoszą Polacy. Oczywiście postmagdalenkowe media utrudniają dokonanie dobrego wyboru, ale nie jest to niemożliwe. Innymi słowy - Polacy dostają to na co zasłużyli.

ocenił(a) film na 8
RobertLee

Widzę że zaroiło się tutaj od "prawdziwych polaków", którzy prawdziwie po katolicku zieją jadem. A tym co uważają ze nie żyją w wolnym kraju i jednocześnie wypisują różne bzdury, oskarżając i opluwając kogo popadnie wiedząc że nic im za to nie grozi po prostu współczuje, bo to ludzie bardzo zakompleksieni którzy w ten sposób chcą się dowartościować. Gdybyśmy naprawdę nie żyli w wolnym kraju to tacy chojracy netowi by siedzieli cichutko bo wiadomo co by im za to groziło.

ocenił(a) film na 7
Gimlur

Tutaj jest masę tych "prawdziwych Polaków" od momentu jak film wyszedł, reszta to sługusy Rosji, Niemiec lub Żydzi w ostateczności pedały. Także twoja wysoka ocena filmu wprowadza cię do wyżej wymienionych :-)

ocenił(a) film na 8
rafib1975

Pewnie tak, ale nie przejmuję się tym. W końcu według ich wodza ja stoję tam gdzie stało zomo...

ocenił(a) film na 7
Gimlur

Dam ci rade nie wiem czy posłuchasz ale tych "prawdziwych Polaków" nie zmienisz. Sam juz próbowałem i w sieci i mam znajomych którzy mają takie poglądy. Skończyło się tak w sieci już nie tłumacze chyba że mi się nudzi a ze znajomymi skończyło się tak możemy gadać o wszystkim prócz polityki.

ocenił(a) film na 8
rafib1975

Muszę przyznać Ci niestety rację. Ja po prostu czasami nie wytrzymuję, ale nie warto wdawać się w polemikę bo oni i tak wiedzą swoje. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
Gimlur

póki co zamiast polemiki insiprujesz się "polityką miłości" Donalda Tuska:)

ocenił(a) film na 1
rafib1975

Ja zupełnie nie rozumiem o co Wam chodzi z tymi "prawdziwymi Polakami". Przecież z przekonania jesteście internacjonałami (skoro nie jesteście narodowcami). Wniosek z tego płynie jeden - Polakami jesteście jedynie dla tego, że się tautaj urodziliście. I nic więcej. Wy chcecie mieć tutaj Europejski kołhoz a nie Polskę. Bylibyścia chociaż na tyle odważni, żeby to przynać. Dlatego z taką łatwością przychodzi Wam plucie na Naszą ojczyznę.

Ja nie twierdzę, że Polacy to święci. Swojego brudu za paznokciami trochę mają. Bo gdyby tak nie było bylibyśmy w innym miejscu naszej historii i w innej roli. I za pewne sprawy (tchórzostwo, zdrady narodowe, przekupstwo) teraz płacimy. Ale Wy zupełnie odwracacie proporcje. Stawiacie WSZYSTKO na głowie.

ocenił(a) film na 2
ulisses_prime

Otóż to. Jako naród święci nie byliśmy i nie jesteśmy, mądrzy tez niespecjalnie (30-40% poparcia dla PO). A nasze narodowe przywary dobrze zilustrował choćby Smarzowski w "Weselu", a opisał Ziemkiewicz w "Polactwie". Tylko co innego krytyka a co innego propaganda "pedagogiki wstydu" serwowana przez Pasikowskiego i środowiska GW.

cuboy

a wydawało mi się, że to na PiS głosują ci gorzej wykształceni? oj cuboy, głupiec z ciebie typowo polski (tu wychodzi twój cienki umysł)
najlepsze jest, że wy faszyści wszystkich przeciwników porównujecie do komunistów, a prawdą jest (nieosiągalną dla was, jak zresztą jakiekolwiek ciut bardziej skomplikowane idee, niż idee plemienne;), że i faszyści i komuniści, to jedno i to samo gówno i ci i ci byli głupi, aczkolwiek bardzo gorliwi w narzucaniu ludziom swoich chorych, prymitywnych idei

ocenił(a) film na 7
ulisses_prime

Po pierwsze kiedy pluje na Polskę? Po drugie to nie ja dziele rodaków na "prawdziwych Polaków" lub nie, 11 listopada było jasno pokazane kto dzieli. Przykład z brzegu co pedał nie może być prawdziwym Polakiem jak było w przemowie kolesia z MW. A ja już widzę jak ten koleś stanął by w obronie kraju gdyby taka była potrzeba. I kolesie w tym marszu pokazując jednoznaczne gesty (zamawiam pięć piw) to są dla ciebie "prawdziwi Polacy"?

ocenił(a) film na 1
rafib1975

Ty chyba nie rozumiesz, co napisałem.
Po pierwsze, nie odnoszę się do jednostek, bo to jest jasne, że każdy ma swoje indywidualne poglądy na pewne sprawy. Chodzi o to, że homoseksualista (dlaczego pedał? Hmmmm czyżby nuta homofobii :) ) - to tylko przykład takich środowisk - prawie zawsze ma poglądy lewicowe. Tak? Poglądy lewicowe łączą się NIEROZERWALNIE z internacjonalizmem (owszem są wyjątki, które jednak potwierdzają regułę) . Wytłumacz mi LOGICZNIE, jak internacjonalista może być Polakiem, już nie mówię, że prawdziwym. Dla niego być Polakiem to tylko wpis w dowodzie osobistym i nic więcej go z tym, jak to mówią "nowocześni ludzie" zaściankowym krajem nie łączy. Więc o co Ci chodzi? Chcesz mi wmówić, że tacy ludzie, dla których Unia Europejska – Europaństwo jest celem samym w sobie są Polakami oddanymi ojczyźnie. Chyba żartujesz. Staniemy się nie suwerennym państwem tylko landem, jednym z wielu. No ale tak, Polakiem będzie - z nazwy, czego pewnie bardzo, ale to bardzo się w tej nowoczesnej Europie wstydzi, prawda?

Kiedy plujesz na Polskę? Popierając fikcję. Jestem w stanie zaakceptować, że masz swoje stanowisko w sprawie pogromów Żydów. Ok. Myśl sobie, pisz na ten temat co chcesz. Ja mogę się z tym nie zgadzać. Można o tym dyskutować. Ale jeżeli popierasz i promujesz swoimi wpisami fikcję - żeby była jasność - TEN FILM, która bez najmniejszego zająknięcia robi z nas, jako narodu antysemitów to co robisz? Nie kłamiesz razem z tym filmem, nie plujesz na ten naród?

Co zaś się tyczy 11 listopada. Oczywiście standard o dzieleniu rodaków. To że ktoś manifestuje swoje poglądy tzn., że dzieli kogoś? To co nie można już powiedzieć, że się jest prawicowcem bo Wy poczujecie się podzieleni? Wpier.........ją Wam takie bzdety do głów codziennie w TV a Wy później te brednie powtarzacie. No jasne bo, najważniejsze żeby była jedność, ale nie taka jaką sobie wymyślą ludzie sami do tego dochodząc, ale jedność sztuczna pod sztandarami miłościwie nam panującej władzy. Mogę odwrócić to odwrócić i powiem tak. Jeżeli brać pod uwagę statystykę, to na marszu było od kilku do kilkunastu, kilkudziesięciu (w zależności kto liczy :) ) razy więcej ludzi niż na pozostałych zgromadzeniach. Tak na logikę, czy społeczeństwo bardziej zagadza się z poglądami 100 000 osób zgromadzonych na "Marszu niepodległości" czy z 1000 na marszu "Porozumienie 11 listopada". Kto tu kogo dzieli?

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Dzieleniem jest właśnie to co Ty robisz. Jak komuś się film nie podobał to jest tym dobrym, ale jak komuś się podobał to jest zdrajcą itp...

ocenił(a) film na 1
Gimlur

Ale człowiecze zrozum, że wszyscy ludzie mają odmienne zdania, każda społeczność jest w taki czy w inny sposób podzielona. Jedni lubią to inni tamto. I zaklinanie rzeczywistości, żeby się nie dzielić jest po prostu śmiesze i awykonalne. Wy i mainstream próbujecie nas obarczyć o dzielenie. Czyli co żeby obalić Wasz argument i żeby było pięknie i żeby była jedność to mamy się wyrzec własnych poglądów i przyłączyć do tej propagandy szkalującej naród polski? Wtedy nie będzie podziałów i będzie tak jak Wy sobie to wymyślicie. My mamy siedzieć cicho i nie dzielić!!!! Heeheeeee, ciekawa perspektywa ....

Są takie sprawy, które są fundamentalne. Jeżeli ustąpimy i nie będziemy przedstawiali swojego stanowiska to Wy będziecie propagować własne teorie, które są nieprawdziwe. Ja nie mówię, że jesteście zdrajcami. Wy robicie po prostu za pożytecznych idiotów. Wykorzystują Was w walce o dusze i umysły Polaków i propagują te pomysły za granicami Polski.

W jednym macie rację - trzeba walczyć ze zbrodniami i je rozliczać. ALE nie robi się tego za pomocą FAŁSZU i KŁAMSTWA, jakim jest ten film. Na czymś takim chcecie budować sprawiedliwość? Co, cel uświęca środki?

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Kłamstwem jest dla Ciebie to że w Polsce żyli antysemici??? Pusty śmiech mnie ogarnia i żal dupę ściska że są ludzie o tak prymitywnych poglądach jak Ty. Masz klapki na oczach i z tej dyskusji widzę że to proces nieodwracalny u Ciebie niestety.

ocenił(a) film na 1
Gimlur

Z Tobą gada się jak ze ścianą. Tyle razy już wspominałem, że nie neguję faktu, że w Polsce występował antysemityzm, ale nie tak krwiożerczy jak w innych krajach. A Ty swoje. Mam Ci to drukowanymi literami napisać?

I żeby rozwiać już wszystkie Twoje wątpliwości to napiszę to już po raz setny, bo widze, że czytanie ze zrozumineiem Ci nie idzie za bardzoe, że za kłamstwo uważam całą tę historię w tym filmie. Tak ten film jest zwykłym wymyślonym kłamstwem. Ta historia nie opiera się na ŻĄDNYM historycznym dowodzie, więc jakim prawem mam na podstawie tego KŁAMSTWA przepraszać i kajać się za coś co się nigdy nie wydarzyło. Żebyś zrozumiał i się nie p.........ał do słówek napiszę, że cały ten wywód nie odnosi się do antysemityzmu i jego następstw.

Ogólnie chodzi o to, że nie będzie mnie umoralniał film, po którym będę musiał się tłumaczyć, dlaczego Polacy w XXI w. to dzikusy, którzy krzyżują ludzi.

Powiesz mi, że to taka artystyczna metafora, która odnosi się do faktycznych wydarzeń. Tylko, że ta" artystyczna metafora" funkcjonuja później w świadomości ludzi i zaczyna żyć własnym życiem, jak zwyczajna plotka, przerysowana, przejaskrawiona, FAŁSZYWA i ZAKŁAMANA.

ocenił(a) film na 1
Tytusinski

Jakieś konkrety? Bo jak na razie to jedziesz jakimiś komunałami o pseudointelektualnym bełkocie, hipokrytach itp, itd.
ŻADNYCH KONKRETÓW tutaj nie przedstawiłeś!!!! Trochę poplułeś i poszedłeś.

O jakie błędne założenia ci chodzi? Co?

ocenił(a) film na 7
ulisses_prime

po pierwsze nie mam problemów z homofobią. I nie mam nic do homoseksualistów napisałem to specjalnie i z premedytacją, tak geje są nazywani przez "prawdziwych Polaków" było to jasno powiedziane 11 listopada przez lidera MW i tez było powiedziane co się z nimi zrobi jaki i z komuchami i lewakami jak oni dojdą do władzy. I twierdzisz że pewne ugrupowania nie dzielą Polaków? To nie ja piszę, że jak dojdę do władzy zrobię "prządki" z tymi co się ze mną nie zgadzają. I że powinna być OBALONA ta władza z którą się sam do końca nie zgadzam ale została wybrana demokratycznie i to szanuje.
Nie, nie pluje bo sam napisałeś jest to film fabularny inaczej fikcyjny a jak ktoś tego nie może zrozumieć to już nie mój problem. A jeśli chodzi o sam problem sytuacji zabójstw Żydów przez grupek Polaków to sam IPN przyznał że na naszych terenach doszło do 30 takich przypadków. A dla mnie IPN jest bardziej wiarygodną instytucją niż jakieś dziwne strony internetowe.
Wracając na koniec do tego nie szczęsnego 11 listopada to nie mam nic do manifestowania ale jak wspomniałem wypowiedzi jednego z organizatorów o robieniu "porządków" to już mi się to nie podoba. I wspomniane gesty przez mnie nie odosobnione też mi się mocno nie podobają.

ocenił(a) film na 8
rafib1975

Czyli potwierdza się to o czym pisaliśmy wcześniej, każdy komu podoba się film albo ma inne poglądy od "jedynie słusznych" to zdrajca, internacjonał itd... Cóż zaiste bardzo "merytoryczne" argumenty, myślę że dyskusja z takimi ludźmi nie ma sensu, choć czasami się łudzę, że i oni mogą zacząć myśleć rozsądnie.

użytkownik usunięty
rafib1975

Zawsze tylko zza komputerka taki mądry jesteś? Byłem widziałem i ewidentnie za psiarnią (nie zasługują na nazywanie ich mianem, które mają napisane na polskim mundurze) stali prowokatorzy w kominiarkach. Wiadomo, że do marszy przyczepiło się wiele grup kibicowskich, które lubią robić borutę, jednak bez zupełnie nieuzasadnionej interwencji psiarni do niczego by nie doszło.

Swoją drogą - ciekawe kto więcej Żydów zabił na wojnie, Polacy, czy policja żydowska w gettach...

ocenił(a) film na 7

Tak samo jak ty jestem mądry za komputerka. Tak zawsze jest prowokacja, pewnie jeszcze policji albo może tajnych służb ze wschodu. Tylko ciekawe było kilka innych marszów i było spokojnie a na tym jednym co rok jest tak samo. Tak nie uzasadniona interwencja była jak dostali kilka razy kamieniami lub petardami, może mieli jeszcze przeprosić ich że akurat tam stali gdzie oni rzucali. Przecież to jest ich wina że akurat tam stali. W zeszłym roku też spalone auta telewizyjne to też był przypadek, przecież nie musieli stawiać na drodze marszu tym bardziej, że to auto TVN.

użytkownik usunięty
rafib1975

Ja nie zacząłem pisać o wydarzeniu w którym nie brałem udziału, a na marszu byłem i było dokładnie tak. Psiarnia prowokowała. Po co im te kominiarki i a la "cywilne" zielono-czarne stroje bez oznaczenia, że do psiarni należą?

Sytuacja z powrotu z marszu, z metra. Z dwoma kumplami rozmawiamy na przystanku i miałem z jedną zatkniętą za kurtkę małą flagę (wziąłem z Sejmu, dawali w dzień otwarty). Pies nas zobaczył, obrócił się w naszym kierunku i po kolei patrzył na każdego nie odwracając wzroku przez jakąś minutę. Też nie prowokował?

Wiem, że łatwiej i lepiej posłuchać TVNu. Bez odbioru.

Dobrze prawi, polać mu.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Właśnie tym się taki "pseudo inteligent" z pod znaku pisu i rydzyka cechuje, że dla niego każdy kto ma inne poglądy to zdrajca plujący na ojczyznę... Może zacytujesz mi w którym to momencie niby oplułem ojczyznę... Otóż jesteś w błędzie. Kocham Polskę i właśnie w imię tego zawsze będę się przeciwstawiał głupocie i prostactwie moich rodaków.. Powiem więcej, to właśnie przez takich jak Ty, którzy uważali, że Polak-szlachcic jest "pępkiem świata" doszło do rozbiorów. A teraz słów kilka o filmie:
1. To absolutnie nie jest film historyczny. Nie można go odbierać jako obrazu wszystkich Polaków, ponieważ ukazuje hermetyczne środowisko jednej wioski. \
2. To nie jest żadna propaganda a ktoś kto powtarza podobne bzdury widocznie za dużo naczytał się gazety Polskiej lub podobnego szmatławca.
3. Sami zauważyliście że Polacy nie są idealni, więc dlaczego odbierać komukolwiek prawo kręcenia filmów o polskich przywarach? Czy tylko takie filmy jak Bitwa Warszawska czy Bitwa pod Wiedniem mają prawo powstawać. Czyli o Polakach można mówić albo dobrze, albo wcale?? Tylko człowiek bardzo zakompleksiony może tak uważać. Mnie ten film nie dotknął bo wiem że w Polsce żyli tak samo antysemici jak i bohaterowie, tak samo żołnierze AK jak i kolaboranci i nie można mówić tylko o jednych totalnie pomijając drugich.
Przed zabieraniem głosu na temat filmu radzę go najpierw obejrzeć, a nie sugerować się tym co się gdzieś wyczytało.

ocenił(a) film na 1
Gimlur

Gadaj z dupą o cię osra. PISy, Rydzyki, szmatławce Gazety Polskie itp. itd. same epitety. To jest okaz prawdziwej inteligencji...

A odnosząc się do "momentów merytorycznych":

1. O pluciu napisałem już do @rafib1975 .

2. Nie uważam, że Polska i Polacy są pempkiem świata. Mam świadomość swoich i naszych wad i występków, które popełniliśmy. ALE uważam, że mamy swoje prawo do godności, którą się nam odbiera takimi fikcyjnymi gniotami.

3. Ad. 1 Oczywiście, podobnie uważają na zachodzie, prawda? Zabawny jesteś ....

4. Ad 2 "Propaganda - celowe działanie zmierzające do ukształtowania określonych poglądów i zachowań zbiorowości lub jednostki, polegające na perswazji intelektualnej i emocjonalnej (czasem z użyciem jednostronnych, etycznie niewłaściwych lub nawet całkowicie fałszywych argumentów"
ODPOWIEDZ - czy w tym filmie znajdują się FAŁSZYWE argumenty, które za pomocą perswazji emocjonalnej kształtują poglądy zbiorowości lub jednostki?

5. Ad. 3 „Bitwa Warszawska”, „Bitwa pod Wiedniem” to takie same gnioty nie mające z prawdą historyczną nic wspólnego. Jeżeli chcemy kręcić sobie filmy s-f, to mówmy o tym otwarcie, ale nie udajmy że mają one coś wspólnego z rzeczywistością. Filmy o tak ważnych i trudnych sprawach, jak relacje polsko-żydowskie powinny opierać się na prawdzie historycznej a nie wizji reżysera. W przeciwnym wypadku dolewa się oliwy do ognia. Bo nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoli sobie pluć w twarz i jeszcze za to płacić!

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Ad 2. Godność się Polakom i Polsce należy. I na temat bohaterstwa Polaków powstawało bardzo dużo filmów poczynając od Kolumbów poprzez filmy które już wymieniłem po np. Nila czy Katyń. Co nie znaczy że filmy typu Pokłosie nie mają prawa powstawać.
Ad 3. uważasz że każdy film który powstaje powinien reklamować Polskę?? Już amerykanie swojego czasu szli tą drogą i rzygać się chciało jak w co 2 scenie była flaga amerykańska. A jeżeli na zachodzie są niewykształceni ludzie to powinni uczyć się historii z książek a nie z filmów które nie są historyczne.
ad 4. Widzisz ja nie czytam GW ani innych podobnych mediów, kieruję się swoim rozumem i gustem i absolutnie ten film nie wpłynął na to jak zacząłem postrzegać Polskę i Polaków, więc twój argument jest totalnie nietrafiony, ale dobrze że używasz argumentów a nie inwektyw jak to miało miejsce wcześniej. Nie każdy komu się podobał ten film jest zdrajcą Polski, internacjonałem itp...
5. Zgadzam się że to gnioty, ale tamte filmy aspirują do bycia kinem historycznym, a pokłosie nie ma takich aspiracji. Jeśli ktoś uważa inaczej to jest właśnie propaganda przeciw temu filmowi. Film to sztuka. każda sztuka ma prawo do wizji jej twórcy. Oczywiście nie każda wizja musi każdemu odpowiadać i tak to ma miejsce w przypadku tego filmu. Jeśli komuś to nie odpowiada to radzę przerzucić się na filmy dokumentalne. Ten film mógł "opluć" jedynie garstkę zakompleksionych na swoim punkcie Polaków.
W tym miejscu zakończę tą dyskusję, bo ani Ty mnie nie przekonasz ani ja Ciebie. Masz prawo do swojego zdania, ale nie myśl że każdy będzie je podzielał, bo zdrowo myślących Polaków, mających dystans do siebie samych i odróżniających kino historyczne od fabularnego jest dużo.

ocenił(a) film na 1
Gimlur

Z tego co mówisz to; film o każdej tematyce można nakręcić i promowac ponieważ to jest film i nie należy go brać na poważnie. I teraz mam pytania: czy jeśli by się zrobiło kontre do tego filmu i przedstawiło oblicze partyzantki żydowskiej to też taki film cieszyłby się taką propagandową promocja? Jestem przekonany, że środowiska żydowskie by zaprotestowały i nawet reklam w TV by nie było. Czy uważasz, że lepiej reklamować i kręcić jakieś filmy o charakterze antysemickim które nie znajdują w pełni odzwierciedlenia w historii a przy tym mówić ze film jest ok bo to film a jakby tak się zastanowić to powinniśmy się wsytdzić i być bardziej tolerancyjni czy nakręcić film na faktach i opowiedzieć prawdzią historie a nie historyjke? PS odsyła rózwnież i tutaj http://www.youtube.com/watch?v=u35odXNQgbQ&feature=g-u-u .

Gimlur

ha ha krytyka układu rządzącego Polską to "mowa nienawiści" i "faszyzm" więc jest za to kara. To, że nie ściga się jeszcze wszystkich internautów (chociaż ABW daje radę) to tylko przejściowy problem techniczny.
Tak czy inaczej, to że dałeś 8 pokłosiu wskazuje na to, że jesteś zakompleksionym półgłówkiem. Przeprosiłeś już za Jedwabne?

ocenił(a) film na 8
RobertLee

Widzisz tym się różnie od Ciebie że ja nikogo nie obrażam. A to że zabolał Ciebie mój komentarz znaczy że sam jesteś bardzo zakompleksiony i niedowartościowany. Ale nie martw się na to są leki...

Gimlur

Przeprosiłeś już za Jedwabne polski antysemito?

ocenił(a) film na 8
RobertLee

Powtarzasz się, wymyśl coś oryginalnego.

Gimlur

Gdybyś nie był antysemitą to już dawno byś został ukrzyżowany, więc nie zaprzeczaj.

ocenił(a) film na 8
RobertLee

Zaiste "prawdziwy Polak i katolik " z Ciebie. Boję się tylko żeby ten jad którym tak po katolicku plujesz ci nie zaszkodził. Dyskusja z Tobą absolutnie nie jest merytoryczna, więc ją zakończę bo nie chcę się zniżać do takiego nędznego poziomu.

Gimlur

^kolejny antyklerykalny oszołom, rozmyślający dzień i noc o spiskach Rydzyka i Kaczyńskiego

RobertLee

łobełttliii, co z twoim mózgiem, jak ci znowu wpadł do kibla, to szybko go wyjmij, położysz na kaloryferze, trochę podeschnie i znowu będziesz miał to g.... w głowie:P

ocenił(a) film na 8
RobertLee

http://www.andrzejrysuje.pl/poklosie/

ocenił(a) film na 2
Gimlur

Polska to taki wolny kraj, w którym jeden pajac wyzywa prezydenta od pijaków, chamów i oszołomów i po tym wszystkim ma poklask w mainstream'ie a do młodzieńca prowadzącego krytycznego bloga wobec innego prezydenta rankiem wjeżdza 8 funkcjonariuszy ABW.

ocenił(a) film na 8
cuboy

W Polsce można lżyć, ubliżać, oskarżać o najcięższe zbrodnie np morderstwo prezydenta i jakoś nikomu nic się z tego tytułu nie dzieje więc ten przykład który podałeś jest po prostu śmieszny. Gdybyśmy nie żyli w wolnym kraju to nie miałbyś szans wypisywać takich bzdur. Jak wątpisz to zapraszam na Białoruś to nie tak daleko...

ocenił(a) film na 2
Gimlur

Bialoruś to własnie wprowadza twój guru Tusk z Komorowskim. Państwo, w którym zwalcza się opozycję za pomocą medialnej propagandy, w ktorym stosuje sie prowokacje policji i służb (11 listopada a ostatnio komiczna sprawa zamachowca z Krakowa), państwo, w którym rząd posrednio przyczynia się a następnie nie potrafi i nie chce wyjaśnić bezprecedensowej tragedii ostatnich lat, w której ginie Pezydent i Dowództwo Wojsk to państwo TOTALITARNE.

cuboy

krótka jest pamięć idiotów cuboy, ten żulik który prezydenta Mlaskacza obraził był ścigany w całym majestacie prawa, o to wtedy była przecież afera?

ale idiota wybiera i trzyma w głowie tylko te informacje, które nie naruszają tej tandetnej konstrukcji, jaką jest twój 'światopogląd'

ocenił(a) film na 6
cuboy

Próbując pozostać na polu filmowym, ciekawym jest, że takie "Pokłosie" dostaje zielone światło ze wszech stron, a takiego Roja to nie można dokończyć od lat.

ocenił(a) film na 2
Jaho63

Tym bardziej warto wspomóc i nagłośnić inicjatywę Antoniego Krauze, który zamierza nakręcić film fabularny o kulisach katastrofy smoleńskiej. Jest to inicjatywa obywatelska, która, w przeciwieństwie do "Pokłosia" na wsparcie publicznych instytucji liczyć nie może.
Co więcej, przed reżyserem, wciąż pietrzą się niezrozumiałe trudności z realizacją filmu (podobnie jak z "Czarnym Czwartkiem"), z tym, że obecnie jest ostrzegany, że wkracza na "niebezpieczny" grunt.
Cóż, nie pierwszy nie ostatni naraża się obozowi władzy... wystarczy wspomnieć gen. Petelickiego i całą masę niewyjaśnionych "samobójstw" ludzi związanych z katastrofą smoleńską.

cuboy

no i pokazał wam wczoraj Opania, co myśli o tej waszej inicjatywie obywatelskiej;)
i co myśli o Jadosławie Kłamczyńskim

ale pikuś, jakoś sobie to w głowach ułożycie, polecą pewno niedługo posądzenia o kryptoubecję itp., w kierunku M.Opani
myślę, że się nie mylę, prawicowy umysł jest tworem wybitnie prymitywnym, nietrudno go rozgryźć
a najlepsze w tym wszystkim jest to, że macie się za inteligentych - niedouczeni barbarzyńcy