PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156764
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Propaganda

ocenił(a) film na 1

"Propaganda - celowe działanie zmierzające do ukształtowania określonych poglądów i zachowań zbiorowości lub jednostki, polegające na perswazji intelektualnej i emocjonalnej (czasem z użyciem jednostronnych, etycznie niewłaściwych lub nawet całkowicie fałszywych argumentów"

Mam prośbę do ludzi zafascynowanych tym filmem. Odpowiedzcie, czy w tym filmie znajdują się FAŁSZYWE argumenty, które za pomocą perswazji emocjonalnej kształtują poglądy zbiorowości lub jednostki?

ulisses_prime

Czy każdy kto występuje w obronie filmu i wścieklicy atakujących jest "zafascynowany" Pokłosiem? Czy to aby nie "fałszywy argument"?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Nie odpowiedziałeś na pytanie.

Ale ja odpowiem na Twoje. WIĘKSZOŚĆ ludzi, którzy tutaj piszą pozytywne komentarze na temat tego filmu są po prostu zafascynowani tym filmem i podchcodżą do niego bardzo emmocjonalnie. Tak jakby pierwszy raz w życiu usłyszeli, jakimi to mordercami jesteśmy. Niech się przyzwyczajają. Jeszcze dużo razy o tym usłyszą, aż im zbrzydnie.

ulisses_prime

Nie zwykłem wypowiadać się w imieniu większości. Pewnie brak mi twojej odwagi.
Może w imieniu własnym: zafascynowany nie jestem, bo filmu jeszcze nie widziałem. Więc nawet nie mogę stwierdzić, czy udany. Ale wygląda na to, ze ważny.
Chciałbym, żeby Francuzi robili filmy o współpracy Vichy z nazistami, Litwini o tym, jak mordowali Żydów w pogromach, Węgrzy o strzałokrzyżowcach, a Polacy o tym, jak odstawiali Niemcom Żydów za kilka Judaszowych srebrników. Bo każda z tych opowieści jest prawdziwa i bolesna.

ocenił(a) film na 9
zweistein

ja oglądałem, zafascynowany jestem, ale nie dlatego że po raz pierwszy o tym słyszę tylko dlatego że po raz kolejny ktoś o tym mówi i tym razem przedstawia to w genialny sposób i nic nie ukrywa, nie zrzuca winy na innych. A poza tym sam film jest świetnie zaplanowany i zrealizowany

wiklef

A nie boli cię, ze świat będzie widział Polaków jako prymitywnych antysemitów?

ocenił(a) film na 1
zweistein

To, że was nie boli taki obraz, to widać i słychać. "Prawdziwi polacy" nie ma co, jeżeli jeszcze ktoś miał wątpliwości.

ulisses_prime

Tak, już wcześniej zauważyłem, że to ty decydujesz, kto jest Polakiem.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Nie decyduję. Ja zwyczajnie oceniam. Moje prawo widzieć w tobie "niePolaka" .A oceniam na podstawie twojego rozumowania, które jest na prawdę pokrętne. "Jesteś za, a nawet przeciw" chyba coś, jak twój idol. Bardzo chcesz być prawdziwym Polakiem :) (wnioskuję z tego, że strasznie się oburzasz, jeżeli ktoś ci powie, że nim nie jesteś). Jednocześnie lubisz sobie "popluć" fikcyjnym filmem na Polskę. Dr Jekyll and Mr Hyde ....

ulisses_prime

O, sporo o mnie wiesz: że nie jestem Polakiem, kto jest moim idolem, że lubię sobie popluć na Polskę, może zgadniesz też ulubiony kolor? Pewnie różowy?

Polskość - na szczęście -nie należy tylko do ciebie i twoich kolegów.

ocenił(a) film na 9
wiklef

Podzielam opinię :)

ocenił(a) film na 1
zweistein

mało kto jest tak głupi jak my żeby się tym chwalić i obniżać swoje i przyszłych pokoleń morale. inni wolą pokazywać się w glorii chwały. I moglibyśmy tak zrobić, nasza historia jest obfita w takie wydarzenia więc nie musielibyśmy kłamać.

Ale spoko niemcy doprowadzają do tego, że to nie niemcy tylko naziści mordowali żydów (i nie tylko jak będziesz chciał to sobie sprawdzisz ile w wojnie zginęło żydów a ile np. Polaków, zdziwisz sie) i to w polskich obozach śmierci za to my pokazujemy siebie samych jako zapalczywych antysemitów (nawet w latach 2000ecznych) krzyżując żydów na drzwiach od stodoly, a jak żyję nie przypominam sobie takich cyrków...

No ale to niemcy maja bmw, audi, siemens, miele, deutche bank, man i wiele innych dzieki czemu sa bogaci a my jestesmy tak naprawde w du**e. Bo to co mamy teraz to jest na kredyt :D:D

Dodam jeszcze ze pewna cegielke do tego "arcydziela" dolozyla Rosja. Reszte dopisz sobie sam...

krzyskrzys

Jak głupi są Gombrowicz, Mrożek, Iredyński, Głowacki? Czy to też agenci Moskwy?
I czy niemieckie BMW jest na pewno efektem tego, że Niemcy udają że to nie oni byli nazistami?

ocenił(a) film na 1
zweistein

krzyskrzys ma świętą rację.
Prawda jest taka, że jeśli nie potrafimy (poprzez działanie w polityce zagranicznej, promocji kraju itp.) przekonać przeciętnego mieszkańca Europy - już nawet pomijam Amerykę - o tym, jak to było podczas tej wojny.
Choćby o fakcie, że powstawały niemieckie obozy zagłady na ziemiach polskich, wielu mało dbających o takowe fakty sobie skraca nieco tę informację i potem wychodzą z tego "polskie obozy zagłady" i tak szerzy się fałszywa informacja).
Przez wzgląd na tę naszą - nieszczęsną - narodową NIEUDOLNOŚĆ do uświadamiania innych narodów o pozytywnych faktach w dziejach naszego kraju, lub choćby o czystej prawdzie która w nas nie godzi, żaden CEP NIE POWINIEN MIEĆ PRAWA do nakręcenia jakiegokolwiek filmu ukazującego nas w świetle w Żydobójców, bo od tego już tylko krok do przypisania nam współudziału (pełnej współpracy z Rzeszą) w pogromie Żydów (a może nawet wybuchu wojny) i utwierdzenia przeciętnych mieszkańców Europy, którzy "średnio" interesują się historią, iż te obozy zagłady, były polskimi obozami zagłady!

Litości....
Trzeba nie mieć nawet krzty patriotyzmu w sobie, by takie nakręcić tak hańbiący film w czasach, gdy nie potrafimy przekonać opinii międzynarodowej o wielu trywialnych faktach z naszej historii, przez co niesłusznie przypisuje nam się mnóstwo brudu, a zasług nie zauważa...
Dlaczego tylko w Polsce potrafimy sami z pełną premedytacją wyrzucać nasze brudy, często nawet najdrobniejsze, podczas gdy inne kraje skrzętnie tuszują "niewygodne" dla nich fakty.
Najlepszym przykładem są właśnie Niemcy, którzy nie tak dawno temu nakręcili film o tym jak to na Bałtyku statek z "wypędzonymi" z nowej Polski obywatelami ówczesnych Niemiec, zatonął, a na jego pokładzie znajdowało się kilka tysięcy osób. Zrobili z tego ogromną tragedię (nie przeczę temu), ale wszystko było tylko po to, aby odwrócić uwagę od "niesprzyjających" wydarzeń które miały miejsce w tamtym i nieco wcześniejszym okresie.

Niemcy sami siebie kreują jako ofiary wojny, a nie jej sprawcy!!!
Ale w Polsce oczywiście musi pojawić się nieco patologii, tłumaczonej zwykle tym, że powinniśmy się "odróżniać od innych narodów", czy w pozytywny, czy w negatywny sposób, to już jest mało istotne, a że łatwiej w negatywny, to wychodzi jak wychodzi...
I jeszcze później w wywiadach ma czelność taki paskudny typ używać wulgaryzmów i bronić swego "dzieła" za wszelką cenę. Bo wszystko w imię PIENIĄDZA - to on rządzi światem. Ważne, aby tylko nakręcić coś o czym będzie głośno i nachapać się przy tym możliwie jak najwięcej.

Brawa dla wszystkich aktorów którzy mieli odwagę odmówić udziału w tym filmie (np. Bogusław Linda)!!!

Naczelni "patrioci" IV Rzeczpospolitej Polskiej:
1. W. Pasikowski
2. J. Tomaszewski
Wielka szkoda, że nie przyszło im egzystować w czasach wojennych, bo wtedy być może spotkałby ich los godny ich poziomu patriotyzmu.
Jak to było popularne w obozach: "Zabity przy próbie ucieczki..."

Emsi91

Szukam i szukam, ale nic nie napisałeś o złowrogiej antypolskiej działalności Mrożka i Gombrowicza.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Przez nieuwagę umieściłem swój post jako odpowiedź do twojego. Miał być odpowiedzią do postu krzyskrzsys umieszczonego bezpośrednio nad twoim. Przepraszam za pomyłkę. :-)
Teraz już nie da się tego naprawić, podobnie jak tego, że "Pokłosie" wyszło na świat.

Emsi91

OK, kolego.

użytkownik usunięty
Emsi91

Zgadzam sie w 100%

zweistein

zweistein - a ja chcę zobaczyć filmy o tym jak "partyzantki" żydowskie zabijały Polaków np. w Koniuchach.

pancernik3000

Tak, taki film też powinien powstać - na początek może dokument, który rzetelnie potraktował materiał źródłowy i wskazał konteksty (historyczny, narodowościowy, psychologiczny, etc) Bo tylko osadzenie wydarzeń w kontekście (wszystko jedno - Auschwitz, Koniuchy czy Jedwabne) pozwala zbliżyć się do wyjaśnienia i zrozumienia.

ocenił(a) film na 1
zweistein

No patrz, a ja czytając te wszystki wypowiadzi ludzi popierających ten film, cały czas byłem przekonany, że wyjaśniać i zrozumieć tak złożone procesy jak antysemityzm można na podstawie filmów fabularnych. Kurde jak to człowiekiem można zakręcić. Cały czas się uczę tej nowooświeconej logiki :)

Poza tym może Szanowny kolega przedstawi nam w takim razie rzetelny film osadzony w kontekście historycznym na temat Jedwabnego.

ulisses_prime

No tak, trochę naiwny jesteś. Chcesz dowiedzieć się o złożoności zagadnień o których mowa, musisz jednak siegnąć do literatury., nie wściekać się na fikcję fabularną. Zacznij może od takiej, chyba pouczającej lektury?
http://www.holocaustresearch.pl/index.php?show=477

Nie znam filmu o Jedwabnem, chętnie uzupełnię swoje braki.

ocenił(a) film na 1
zweistein

>>> No tak, trochę naiwny jesteś.
Być może trochę ci się tylko tak wydaje ... :)

>>> Nie znam filmu o Jedwabnem, chętnie uzupełnię swoje braki.
To ja się ciebie pytam o taki film. Sam przecież napisałeś - "Bo tylko osadzenie wydarzeń w kontekście (wszystko jedno - Auschwitz, Koniuchy czy Jedwabne) pozwala zbliżyć się do wyjaśnienia i zrozumienia". Nie wykręcaj się teraz, że nie znasz. Przecież to jest podstawą do "wyjaśnienia i zrozumienia". Czyż nie ?

>>>> musisz jednak siegnąć do literatury
Mały cytat
""Naukowość" tych "badań" bije po oczach. Po pierwsze: w latach 1939-1944 Żydzi nie mogli się "tułać po Polsce" - bo to było albo Generalne Gubernatorstwo obejmujące: Dystrykt Warszawski, Dystrykt Radomski, Dystrykt Krakowski, Dystrykt Lubelski i Dystrykt Galicyjski albo tereny włączone do Rzeszy (Niemieckiej). Z terenów koło Poznania i Bydgoszczy i np. miasta Oświęcim Niemcy Polaków wyrzucili już w 1939 r.A poza tym w samym Generalnym Gubernatorstwie Niemcy masowo przejmowali polskie majątki i zasiedlali , gdzie się tylko dało polskie gospodarstwa rolne ( np. Zamojskie). Już sobie wyobrażam, jak się mogli "natułać" w Zamojskiem Żydzi po osiedleniu się Niemców rumuńskich z osławionymi Rodzicami późniejszego pana Prezydenta Niemiec. Jeśli dodamy do tego, że np. częstym zachowaniem Zydów schwytanych na drogach leśnych, polnych i rolnych - przez niemiecką policję, Wehrmacht czy inne takie BYŁO PODAWANIE INFORMACJI O CHŁOPACH,KTÓRZY DALI IM KROMKĘ CHLEBA LUB UBRANIE -w trakcie wędrówki- to można sobie wyobrazić ten entuzjazm chłopów do jawnego wspierania "wędrujących Żydów". Dodajmy do tego żydowskich prowokatorów na usługach Gestapo (a jakże) oraz gęstą zabudowę polskich wsi i częste przeszukania gospodarstw w poszukiwaniu tzw. niekolczykowanych świń czy krów przez niemieckie władze okupacyjne to mamy skalę "skrótów myślowo-badawczych" dokonanych przez panią "naukowiec".Dla potrzeb professsorrra Grossa to Ona się nada. Podobny poziom metodologii, obiektywizm etc. A na początek "ta Polska, po której tułali się Żydzi". W Rzeszy mogli się "potułać" pełny kwadrans przed śmiercią, więc dzisiaj nie ma czego badać."

ulisses_prime

Ale o co ci chodzi? Że - tak jak ty - nie mogę wskazać filmu, który spełniałby twoje potrzeby? Gdzie tu "wykręcanie się"?

Co do "tułania się Żydów": jeśli dobrze rozumiem to określenie, chodzi o tysiące Żydów, którzy uciekali z transportów do obozów śmierci i z likwidowanych gett - to o nich zapewne mowa. Pod pojęciem "Polska" rozumiane są , jak sądzę, tereny Polski z 1939 r, niezależnie od ich statutu w ramach niemieckiej administracji. Czy to, o czym piszę, brzmi nierozsądnie?
Coś tam cytujesz, ale co - nie bardzo wiadomo, tymczasem dobra szkoła uczy, żeby nie tylko zaznaczać cytat, ale też podawać jego źródło. Czy tu też może mylę się, jak zwykle? ;)

ocenił(a) film na 1
ulisses_prime

Jakoś nikt z obrońców tego "wiekopomnego dzieła" się nie kwapi odpowiedzieć :) Ciekawe dlaczego, hhhmmmm ...

użytkownik usunięty
ulisses_prime

Nie ma.

ale ja nie jestem obrońcą wiekopomnego dzieła bo to nie jest wiekopomne dzieło. to jest doskonały polski thriller i mam nadzieję, że powstaną również jeszcze lepsze.

ocenił(a) film na 1

Rozumiem, że "Nie ma" odnosi się do tych "argumentów z 1 postu"? Czyli, co? Scena ukrzyżowania Kaliny za nastawienie filosemickie jest oparta na faktach? Niezłe wam robią pranie mozgów, że w takie bajki wierzycie. To jest dopiero zatrważające. Co ja mówię mózgów, wy ich nie macie. Bo gdyby było odwrotnie, nie kompromitowalibyście się takimi bredniami...

ulisses_prime

Kto twierdzi i gdzie, że scena ukrzyżowania jest oparta na autentycznym przypadku? Kolega wyżej też tego nie napisał.
Warto też może zauważyć, ze Pokłosie jest filmem fabularnym, nie dokumentem, scenariusz jest kreacją wykorzystującą niektóre wątki historyczne, ale wcale nie ma obowiązku odtwarzać wiernie z historia każdego elementu fabuły. Toż to przedszkole, aż dziw, że trzeba tłumaczyć.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Pytanie: Odpowiedzcie, czy w tym filmie znajdują się FAŁSZYWE argumenty, które za pomocą perswazji emocjonalnej kształtują poglądy zbiorowości lub jednostki?

Odpowiedź @130885: Nie ma.

Więc kolega wyżej napisał to, co napisał. Zrobiliście z jego mózgiem niezłe HALO. Jeszcze jakieś niejasności?

Co do filmu. No tak, jak nie można obronić sceny ukrzyżowania inaczej to uciekacie się do stwierdzenia, że"Pokłosie" jest tylko filmem fabularnym, a jak pasuje to jest to film o polskim antysemityzmie - no przecież na potwierdzenie tego "scenariusz wykorzystuje niektóre wątki historyczne". Szkoda, że widz (szeczególnie zagraniczny) nie jest świadomy, że scena ukrzyżowania nie jest "historyczna"!!! Oj tam mały, nieistotny szczegół ....

ulisses_prime

No szkoda, że widz zagraniczny taki niedouczony jest. On, ten widz znaczy, jeszcze pewnie sobie myśli, że atak na Perl Harbor wyglądał zupełnie tak jak w filmie "Perl Harbor" a Żydzi walczyli z Niemcami jak to pokazał Tarantino, a naziści uciekli przed aliantami w kosmos.. Dlatego takie filmy powinien oglądać tylko wysoko uświadomiony narodowo widz polski, który wie, kim tak naprawdę są Żydzi i do czego są zdolni,żeby nas spotwarzyć w oczach międzynarodowej opinii publicznej.

A poważnie - to jest film fabularny, czyli fikcja fabularna, która ma oczywiste prawo do tego, żeby nie być dokumentem o II wojnie światowej. Tobie pewnie się wydaje, że w "Hubalu" albo "Ptaki ptakom" wszystko pokazano "po bożemu" tak, jak było.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Tak, widz zagraniczny bardzo, ale to bardzo jest douczony :) Szczególnie doształca się z historii Polski i stosunków pomiędzy nami a Żydami. Cieszyłbym się gdyby chociaż wiedział gdzie ta Polska leży.

Taki mały szczegół a wiele pokazuje - Trzeba było sobie poczytać komentarze na zagranicznych forach przed Euro2012, o tym jak to się kibice wybierają do naszego dzikiego kraju. W BBC o tym, że w trumnie można wrócić z tego rasistowskiego zaścianka - szczególnie Soul Campbell. A jak już przyjechali to się dziwili - "to wy k.....a tutaj papier toaletowy macie?". Tak wygląda wasza reklama naszego kraju za granicą. Sami rasiści, antysemici i złodzieje (nakręćcie jeszcze parę filmów i o tym naszym chlubnym procederze). Cieszycie się?

ulisses_prime

Weź nie histeryzuj tylko dzielnie podtrzymuj, że w Pokłosiu powinno być wszystko "tak jak było" - co pokazuje przecież Hubal, Ptaki ptakom albo Westerplatte. Bo to chyba te "właściwe" filmy historyczne, gdzie wszystko jest stuprocentową prawdą historyczną?

użytkownik usunięty
ulisses_prime

W co ty wierzysz? Że ludzie z zagranicy po obejrzeniu Pokłosia dojdą do wniosku, że w Polsce to się po wsiach krzyżuje ludzi? No proszę...

No przecież ten widz zagraniczny taki raczej głupi jest, i jak mu pokażą cosik takiego w filmie musowo uwierzy. Idąc tą drogą logiki należy wyprodukować film, w którym polscy bohaterowie paradują s obfitymi skrzydłami. Przygłupawy widz zagraniczny uwierzy, że Polacy to anioły.

zweistein

Oby za granicą nie obejrzeli naszego starego "Kingsajzu" - jak nic pomyślą, że w Polsce są (lub jeszcze niedawno były) krasnoludki. A gdy zobaczą "Ciacho"... biada nam!

ocenił(a) film na 1
Reimar

Logika doprawdy porażająca. Właśnie z wrażenia spadłem z dywanu na podłogę.
Nawet ja nie twierdzę, żę na zachodzie są aż tak głupi i zindoktrynowani żeby nie rozróżnić komedii od "prawdziwej historii polskiego antysemityzmu". Oni bardzo dobrze wiedzą o czym jest ten film. Oczywiście nie wszyscy, ale ci "prawidłowo uświadomieni" przez zachodnią lewacką edukajcę wiedzą to, co POWINNI wiedzieć ...

ulisses_prime

Żeby spaść z dywanu na podłogę? Wyczyn kaskaderski iście.

Też myślę, że podłe lewactwo przekonało już Zachód o tym, że naziści byli Polakami.

zweistein

Zachodnia Lewacka Edukacja czuwa! (nawiasem mówiąc, skrót ZLE brzmi prawie jak ZŁO... przypadek?)

ocenił(a) film na 1
Reimar

Być może ironia jest taką Waszą ucieczką przed rzeczywistością, ale ona Was przed nią nie obroni. Nie wierzycie w "spiski" (Wasz "najlepszy" i jedyny argument, którym obrzucacie innych, którzy inaczej myślą), w lewacką edukację to sobie nie wierzcie, Wasza brocha. Podobno człowiek nieuświadomiony to czlowiek szczęsliwy, ja bym powiedział, że GŁUPI ale to już inna kwestia.

A odnośnie tej edukacji - przeczytajcie wywiad z prof. Richardem Lukasem, być może wtedy porozmawiamy inaczej, bo jak na razie to wiedzę, że chowacie się za wymyślaniem jakichś głupot, skrótów od czegoś tam ... śmieszne to, ale co z tego wynika?

Nie moge wklejać linków, więc wpiszcie sobie w google frazę - Holokaust Polaków, rozmowa z prof. Richardem Lukasem
Ciekaw jestem, co na to powiecie ....

ulisses_prime

Było nie spadać z dywanu na podłogę - lewacka GŁUPIA ironia nie miałaby okazji do ujawnienia się.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Widzę, że Lukas nie pasuje do ogólnej wizji różowego świata, którą próbujecie tutaj WSZYSTKIM wciskać, więc o nim nie gadajmy, po..lmy trochę o spadaniu z dywanu na podłogę. A co .......

Ciekawe rozmowy można z wami toczyć. O wszystkim byle nie o tym, co nie pasuje do sączonej żydowskiej propagandy wstydu.

I na koniec. Nie podejrzewam ciebie o głupotę. Widać jesteś dość przebiegły, żeby wciskać takie kity, jak tutaj. Trochę żal mi tylko tych idiotów, którzy wierzą takim jak ty. Kiedyś dostaną ostro po dupie za to tylko, że sa Polakami, dzięki waszym propagandowym kłamstwom. Ale wtedy może być już dla nich za późno. Zresztą dla wszystkich, i będziemy mieli "piękną" Judeopolonię nad Wisłą.

Hhhheeeehheeeee, pewnie nie możesz się doczekać. I się nie doczekasz!!!

ulisses_prime

Też myślę, że w końcu (wrzaskliwie, ale co tam forma) dogrzebałeś się do prawdy: jestem przebiegłym wyznawcą Judeopolonii. Przy okazji - bądź logiczny - albo bedzie ta Judeopolonia albo nie: bo w twoim tekście jest jedno i drugie, bez sensu, prawda? ;)

Co do mertorycznej rozmowy: zauwaz, że do dziś nie doczekałem sie odpowiedzi na pytanie o "prawdę historyczną" takich filmów jak "Westerplatte" albo "Ptaki ptakom". Zobacz: o wszystkim piszesz, tylko nie o tym, co najwyraźniej nie pasuje do twojej wizji...

ocenił(a) film na 1
zweistein

Gdybyś uważnie czytał, to w moim pierwszym zdaniu o Judeopoloni zastosowałem tryb warunkowy ("może być"). Drugie zdanie to tryb twierdzący :)

Co do filmów, sorry chyba przeoczyłem. Ale chętnie ci odpowiem. Przyznam szczerze, że żadnego z nich nie widziałem. Nie wiem co w nich jest. Ja historii nie uczę sie z filmów. Od razu zaznaczam, że nie uczę się jej również z materiałów źródłowych, bo nie jestem historykiem. Czytam naprawdę RÓŻNE opracowania i na ich podstawie wyciągam wnioski. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Innej drogi dla siebie i większości nie widzę. Wracając do filmów. Sądząc po twoim tekście, filmy te pokazują taką samą "prawdę", jak pokłosie tylko w drugą stronę. Ale tak, jak mówiłem - nie oglądałem, nic o nich nie słyszałem, nie czytałem o nich, więc nie mogę ocenić.

ulisses_prime

Czyli - dobrze rozumiem? - roztaczasz przerażającą wizję (na myśl o której zacieram ręce i wybucham radosnym rechotem, rzecz jasna) - by potem wspaniałomyślnie ją unieważnić. Wspaniałomyślnyś, o panie.

Odnośnie filmów - oburzając się na "Pokłosie" zmuszony jesteś oburzać się również na te filmy o tematyce historycznej, które ukrywają prawdę, przeinaczają ją bądź mitologizują. Będziesz konsekwentny?
Różnica między tymi filmami polega na tym, że "Pokłosie" nie twierdzi wcale, ze pokazuje konkretnie zawieszone w historii wydarzenie historyczne - ale Westerprlatte i Ptaki ptakom już tak. Czyja "wina" jest "większa"?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Czy ja wiem, czy taki wspaniałomyślny? Przecież ci unieważniłem tę twoją "wspaniałą" wizję, o której kiedy myślisz rechoczesz. :)

Co do filmów, które wymieniłeś oburzaj się. Jeżeli twoim zdaniem są przkłamane masz do tego prawo i masz prawo im wytykać błędy.

Natomiast "Pokłosie" mimo twoich zaklęć jednak pokazuje zawieszone w historii wydarzenie historyczne. Tak twierdzi i reżyser i producent, i domowy historyk Stuhr, i kosultant historyczny i jakimś dziwnym trafem MASA komentatorów, którzy przy okazji filmu ubolewają nad polskim antysemityzmem przyrównując film do wydarzeń z Jedwabnego. Tylko jakoś ty tego chyba nie chcesz zauważyć, ewentualnie wprowadzasz swoich czytelników w błąd! Celowo? NIe ładnie, nie ładnie tak kłamać .... !!!

ulisses_prime

Ale nie wrzeszcz, chłopie. Moim zdaniem to nie jest film o Jedwabnem, ale o zjawisku, choc Jedwabne jest jedntym z cześći składowych. Tak to rozumiem, jeśli ktoś twierdzi, ze to "film o Jedwabnem" jestem gotów z nim dyskutować.

Inaczej niz Pokłosie te filmy, o których pisałem odnoszą się do konkretnych wydarzeń historycznych - i tam nie są w stanie pokazać obiektywnej prawdy bez przekłamań. Może wskazesz film hisdtoryczny, który uważasz za prawdziwy i wiarygodny?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Jak tam? Nie ogłuchłeś?:) Przepraszam, nie wiedziałem, że tak strasznie nie lubisz wykrzykników. :)

Cyt. "jeśli ktoś twierdzi, ze to "film o Jedwabnem" jestem gotów z nim dyskutować"
No to chyba musisz sobie uciąć pogawędkę z reżyserem, producentem, konsultantem historycznym, aktorami i masą "ałtorytetów" z telewizorka i wytłumaczyć im o czym jest ten film, bo oni chyba nie wiedzą. Ja ci już na to nic nie poradzę, że to tacy niekumaci goście i walą bez zastanowienia to co myślą, jednocześnie rozwalając twoje staranie budowane teorie :)

ulisses_prime

Wiesz, negatywna ocena wrzasków podczas dyskusji w necie to nie jest mój indywidualny kaprys. Dziwię się trochę, że dla ciebie to taka nowość.

Owszem, mogę podyskutować, bo dla mnie - na podstawie tego, co o filmie wiem - nie wygląda on wcale jak "film o Jedwabnem". To nie jest żadna próba rekonstrukcji wydarzeń, które tam zaszły - choć pewne elementy fabuły do nich nawiązują.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

(...)W Legionach Polskich, utworzonych po wybuchu I wojny światowej, służyli żołnierze pochodzenia niemieckiego, Litwini, Ormianie czy Ukraińcy. Znalazło się w nich także ponad 100 Węgrów, którzy zwracali w ten sposób dług Polakom, walczącym w 1848 roku pod komendą gen. Józefa Bema w obronie węgierskiej niepodległości. Jednak – oczywiście poza Polakami – ochotników pochodzenia żydowskiego było około 650; znacznie więcej niż legionistów wszystkich innych narodowości razem wziętych.(...)Niemal wszyscy określali się jako „Polacy wyznania mojżeszowego". Chociaż znali język polski, w większości pochodzili z rodzin niezasymilowanych. Zwykle byli też bardzo młodzi – większość nie przekroczyła 20. roku życia.(...)Polscy i żydowscy legioniści darzyli się zazwyczaj wzajemnym szacunkiem i życzliwością. Wpływały na to wspólny cel i ponoszone trudy życia wojennego. Żydowscy legioniści sumiennie wypełniali swoje obowiązki służbowe i odznaczali się odwagą na polu walki. Zaprzeczali w ten sposób stereotypowym opiniom o ich rzekomej bojaźliwości i niechęci do służby wojskowej. W dostępnych źródłach nie ma w zasadzie informacji o zachowaniach niezgodnych z obowiązkami wojskowymi. Przeciwnie – zawierają one liczne przekazy o pełnym poświęceniu i okazanym męstwie, jak w wypadku Leona Holzera, który w boju pod Modliborzycami, jak pisano we wniosku odznaczeniowym, „z jednym żołnierzem zaszedł na skrzydła nieprzyjacielskiego patrolu, wpadł na nich, rzucając granatami ręcznymi, zabija trzech, dwóch rani, jedenastu bierze do niewoli". Ofiarnością wyróżniali się też lekarze i sanitariusze – Emanuel Buxbaum, Edmund Gross, Berisch Joffe, Izaak Jungerman, Mieczysław Kapellner (Kaplicki), Władysław Finkelstein (Medyński) i Baruch Neuman, który poległ pod Jastkowem. Dobitnym świadectwem mężnej postawy żydowskich legionistów jest lista poległych, która obejmuje niemal 10 proc. wszystkich ustalonych żołnierzy Legionów pochodzenia żydowskiego oraz nadane w niepodległej Polsce liczne odznaczenia Virtuti Militari i Krzyża Walecznych.(...)Kiedy w listopadzie 1918 roku odradzało się państwo polskie, większość byłych legionistów żydowskich wstąpiła do Wojska Polskiego. Brali udział w walkach o granice Rzeczypospolitej, począwszy od obrony Lwowa i wojny z Ukraińcami, poprzez wojnę polsko-bolszewicką, a skończywszy na trzecim powstaniu śląskim. Po zakończeniu tych zmagań większość mieszkała w Polsce. Tylko nieliczni odegrali poważniejszą rolę w życiu publicznym: Henryk Gruber został prezesem PKO, gen. Jakub Krzemieński – prezesem NIK (blisko współpracował też z marszałkiem Piłsudskim), Mieczysław Kaplicki – prezydentem Krakowa.(...)We wrześniu 1939 roku dawni legioniści pochodzenia żydowskiego, którzy służyli w WP, wzięli udział w obronie Polski. Po przegranej znaleźli się w niewoli niemieckiej lub sowieckiej. Niektórzy zdołali przedostać się do armii polskiej we Francji. Podporucznik Leon Holzer, internowany w Braile w Rumunii, na propozycję kierownika miejscowej organizacji syjonistycznej, by udał się do Palestyny, odpowiedział odmownie, stwierdzając, że „jako polski oficer musi pójść tam, gdzie wojsko polskie się znajduje". Dotarł do Francji i został oficerem 1. Dywizji Grenadierów Armii Polskiej.(...)Większość dawnych Żydów legionistów pozostała w kraju na terenie obydwu okupacji, po czerwcu 1941 roku w całości zajętym przez Niemców. Niemal wszyscy zginęli ze swoimi rodzinami w niemieckich obozach zagłady. Ci, którzy dostali się do niewoli sowieckiej – jak dzielni dowódcy artylerii obrony Lwowa 1939 roku płk Maksymilian Landau i mjr Ignacy Schrage – lub zostali aresztowani przez NKWD, w większości zostali zamordowani w Katyniu, w Charkowie i w innych miejscach kaźni. Ocaleli nieliczni.(...)We wspomnieniu o Bronisławie Mansperlu pisał Juliusz Kaden-Bandrowski: „Jaki też interes, prawdziwy, osobisty interes ma Mansperl w trosce swej o walkę za Ojczyznę? Mansperl był Żydem. Istotnie, miał jeden wielki, prawdziwy, osobisty interes w walce za Polskę: przelewając za Nią krew, pragnął sobie zdobyć do Niej prawo, którego by mu nikt odmówić nie śmiał. Miał więc ten sam interes, który mamy nawzajem wobec siebie, w godzinie poświęcenia i ofiary. Ale tak właśnie bywa w życiu: gdy własny interes zowiemy bohaterstwem, bohaterstwo odmiennego od nas typu ludzkiego chętnie podejrzewalibyśmy o interes". Pamiętajmy o tych dzielnych ludziach, o tym, że bycie patriotą polskim nie było równoznaczne z wyrzeczeniem się religii i tradycji żydowskiej, a idea Rzeczypospolitej żyjących w zgodzie narodów nie była całkowitą iluzją. cyt za http://www.historia.uwazamrze.pl/art ykul/949992.html?p=1 Tak więc na naukę nigdy za późno. Czytaj ucz się i zmądrzej! Może ci się uda kto wie zrozumieć coś.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Jesli propaganda ma cos wspolnego z moralnoscia i etyka, z bronieniem humanistycznego systemu wartosci, z potepianiem zbrodni, z oczyszczaniem sie z brudow, to jestem za taka propaganda ;)

Co do falszu, to musialbys zdefiniowac co nim jest i wazyc proporcje. Ten film bardziej zbliza sie do aksjologicznej prawdy niz antysemickie ujadanie wokol tego filmu.

per333

Po 1 czy film który czerpie z książki antypolaka żydowskiego pochodzenia, który publicznie mówi jak to Polacy mordowali na równi z Niemcami może definiować co jest moralne, a co nie jest? Nikt tutaj nie neguje tego, że zbrodnia w Jedwabnem była, ale Spsób w jaki pjesaci próbują nam to wcisnąc jest żałosny. Żydzi powinni dziekować na kolanach Polskim bohaterom, którzy nawet za cenę życia pomagali im się ukryć. Co Polska dostaje w zamian? Kopa w ryj