PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Mógłby mi ktoś wyjaśnić co takiego Polscy Żydzi robili "Prawdziwym Polakom", że ci doszli do
wniosku, że fajnie będzie ich zapędzić do stodoły i spalić wszystkich razem z dziećmi. Argumenty
takie jak: żydzi do krętacze, chciwe potwory które wzbogaciły sie na "Prawdziwych Polakach" mnie
nie satysfakcjonują bo są niewystarczalne do uzasadnienia spalenia kogoś żywcem. Póki co
wygląda to tak, że "Prawdziwi Polacy" skopcili swoich sąsiadów ze zwykłej zazdrości i chęci zysku.

Ps. co was skłoniłoby do spalenia sąsiada wraz z jego potomnymi?

Mnie hmmm zabójstwo członka mojej rodziny? Możliwe, ale raczej oszczędziłbym jego dzieci...

Nnorm

Jak już cytujesz to tak, by wypowiedź nie traciła tego co autor chciał przedstawić:

''W świetle zaprezentowanych danych statystycznych teza o dużym udziale Żydów i osób pochodzenia żydowskiego w kierownictwie UB sformułowana została na podstawie prawdziwych przesłanek i jako taka odzwierciedla fakt historyczny. Wyniki badań nie przynoszą jednak odpowiedzi na pytanie: w jakim stopniu liczby mogą stanowić argument w toczącej się już od wielu lat silnie emocjonalnej dyskusji?''

Nikt normalny przecież nie napisze, że ''Żydzi stanowili 90% UB '', ale nie powinno się zaprzeczać, że Żydów w Ub było sporo. Problemem jest ( i tutaj chyba się ze mną zgodzisz) stwierdzenie na jakiej podstawie ustalano narodowość., przez co czasem wychodzą dziwne statystyki.

Co do cytatu, A. Grabskiego. Taki zabieg jest powszechnie stosowany od zarania dziejów. Często wyolbrzymiano pewne fakty i liczby, by pokazać swoich w lepszym świetle(a przeciwników jako tych złych). I nie ma znaczenia, czy lewica, prawica, komunista czy nacjonalista...itd

Czekam również na odzew pewnego pana, który stwierdził, że ilość Żydów w UB była bardzo śladowa, wręcz zerowa

ocenił(a) film na 6
barte27

Czyli złe, bo wg ciebie antysemickie? Wcześniej przytaczałem artykuł z biuletynu IPN.. też antysemicki?

Tak złe bo subiektywne, w badaniu historii nie powinno mieć to miejsca. Na podstawie, powiedzmy, obiektywnego źródła jakim jest IPN (z założenia nieupolityczniony) i jednego biuletynu chcesz udowadniać, spisek żydowski? Nie bądź żałosny, polecam odstawić literaturę korwina i michalkiewicza, myśl, a nie powtarzaj ich antysemickie dyrdymały.

grabarz666

Twój cytat; ''Historia to nie matematyka, bo w matematyce nie ma miejsca na subiektywizm, w historii jest. '' po czym piszesz ''Tak złe bo subiektywne, w badaniu historii nie powinno mieć to miejsca.''. Wychodzi, na to, że złe bo ''panu Grabarzowi666 tak nie pasuje''.

Stwierdzenie, że Żydów w UB było dużo nie jest 'spiskiem' na miare Jedwabnego, ale faktem...no tak racja, obraża Żydów, więc musi być nieprawdziwe;/

Z twoich wypowiedzi aż bije łuna tvn'u i ruchu palikota(albo innego kału). Jak tak bardzo boli cie Jewdabne to oddaj z 1000zł na organizacje żydowskie, przynajmniej będziesz mieć czyste rączki i sumienie.

ocenił(a) film na 6
barte27

Proponuję cofnąć się do podstawówki, aby nauczyć się czytania ze zrozumieniem, w każdym bądź razie wyjaśnię, bo zapewne cię to przerośnie: to, że w historii nie powinno być subiektywizmu, nie znaczy, że go nie ma - patrz prace wielbionych przez ciebie antysemitów.

O Jedwabnem nie wypowiadałem się, więc czym podniecasz się?

Jesteś typowym korwinistą nie mogącym przeżyć, że twój guru nie może przekroczyć 2% poparcia. Frustrację swoją manifestujesz stwierdzeniami typu entuzjasta tvn i rpp, aha zapomniałeś dodać gw.

grabarz666

Wielbionych? Jeśli dla ciebie przytoczenie fragmentu to wielbienie....
I tak się nie wykrecaj, bo jeśli ktoś przytoczyłby fragment Grossa, to byś nawet nie wspomniał, że ''subiektywne'' . Tylko z radością byś przytakiwał jakie to prawdziwe i słuszne, bo prożydowskie.
Przytoczyłem Jedwabne, bo jakbyś nie zauważył cała ta burza na forum kręci się wokół ....tadam famfary i inne bzdety...JEDWABNEGO. Szok co nie? Ja nie wypowiadałem się np o Korwinie, a musiałes zmanipulować 'i wtrącić 'że wielbie antysemitów i korwinów''. Ale po co ja to piszę, przecież i tak twoja duma to zignoruje;)

Typowy korwinista? Nawet jakbym był za Korwinem(a nie jestem), to i tak poglądy jego zwolenników są zdrowsze niż wypociny krypto i jawnych pedałków z RPP i o zgrozo SLD. Może jestem sfrustrowany tym, że z naszego kraju robi się syf, a jednym z tego czynników jest zbytnia tolerancja , ale to wcale nie oznacza, że zaraz jestem ''za korwinem'' za kaczorem'' itd.

Pisz co chcesz, nie zamierzam się kłócić o takie bzdety z byle kim. Po prostu szkoda czasu na kogoś kto tylko potrafi szczekać. Pewnie w swoim wyobrażeniu masz 200 IQ i wiedzę absolutną co sprawia, że wierzysz w swoje obalanie argumentów zdaniem ''bo tak i ch*j'', a pracownicy IPN'u przy tobie to jakieś studenciaki. Koniec kropka. Ustępuję.

ocenił(a) film na 4
grabarz666

"Może spróbujesz na początek Normana Davisa, raczej nie upolityczniony naukowiec".

Chociaż za samymi narodowcami średnio przepadam, to jednak aż złapałem się za brzuch ze śmiechu omal nie spadając z krzesła. Dzięki za uśmiech na kres dnia:).

ocenił(a) film na 6
tc1987

Miło, że bawi cię twoja niewiedza.

ocenił(a) film na 7
grabarz666

Tak przytoczył ci książkę faceta który za komuny był w PZPR a później pisał felietony do Naszego Dziennika i Radia Maryja. Więc samo się narzuca jakie ma podejście do świata, że cały świat to spisek Żydowski. Idealny autor dla radykalnej i skrajnej prawicy.

powrot_glodzilli

Nie mam nic do Żydów, był to ciekawy folklor w naszym wielonarodowym państwie. Mogliby wnieść dużo dobrego i do naszej kultury i do gospodarki, gdyby ich Sowieci razem z Niemcami nie wymordowali. Zresztą i dzisiaj dużo ludzi żydowskiego pochodzenia zajmuje lub zajmowało ważne stanowiska w państwie, nie oburza mnie to, tylko dziwi, że jest wokół tego takie tabu. Takie samo tabu jak wokół związków Żydów z komuną. A że nie lubię tematów tabu w debacie publicznej (zwłaszcza tak ważnej), więc i ja dam link do ciekawego wywiadu. Jeżeli już musimy rozdrapywać stare rany, róbmy to uczciwie mówiąc o obu stronach, a nie tylko o jednej, czyli Polakach.
Historyk Krzysztof Jasiewicz w wywiadzie dla "Rz" mówił m. in.:
"Prokomunistyczne nastroje Żydów na terenach, które Sowieci zajęli w wyniku paktu Ribbentrop-Mołotow, odnotowały źródła bolszewickie, żydowskie, a nawet brytyjskie. W Public Record Office w Londynie są dokumenty brytyjskiej służby dyplomatycznej, które opisują bardzo problematyczne zachowania Żydów po wkroczeniu Sowietów na Bukowinę w 1940 roku. Na okupowane tereny mieli zjeżdżać Żydzi z całej Rumunii, a miejscowa ludność miała ich tam obrzucać kamieniami."

"Teza, że to prześladowania, jakich Żydzi mieli zaznać w II RP, skłoniły ich do kolaboracji z sowieckim okupantem, jest trudna do obrony. W 1915 roku, gdy na teren zaboru rosyjskiego wkroczyły wojska niemieckie, a potem w 1920 roku, gdy na teren Polski wkroczyły wojska bolszewickie, Żydzi również witali najeźdźców chlebem i solą."
http://www.rp.pl/artykul/432524.html?p=1

O tematyce trudnych polsko-żydowskich relacjach na tym poziomie najniższym, sąsiada z sąsiadem, polecam dokumenty "Historia Kowalskich" - do obejrzenia za darmo na stronie vod tvp czy "Po-lin. Okruchy pamięci". Uczenie uczniów historii poprzez takie filmy jak "Pokłosie" to jakieś nieporozumienie.
http://www.filmweb.pl/film/Po-lin.+Okruchy+pamięci-2008-480047

ocenił(a) film na 6
powrot_glodzilli

Zacznijmy od tego jak Żydzi byli traktowani przez władze państw, w których się pojawili... tylko my jesteśmy na tyle durni, by tym cwaniakom zaufać, to i teraz mamy. A było hołotę pogonić i byśmy mieli wspaniały kraj, a tak mamy bagno. I nie piszcie, że jestem antysemitą, bo wtedy ja nazwę was... antygooner92itą i będzie to tak samo logiczne ;)

ocenił(a) film na 8
powrot_glodzilli

widzę że nie rozumiecie pytania, CO POLSCY ŻYDZI ZROBILI "PRAWDZIWYM POLAKOM" PRZED II WOJNĄ ŚWIATOWĄ ŻE CI POSTANOWILI ICH SKOPCIĆ Z DZIEĆMI W STODOLE? Żydokomuna i inne brednie mnie nie obchodza bo to następstwo tych wydarzeń, niektóre osoby powyżej chyba powinny się zastanowić nad terapią. Pitolicie bez sensu a ja proste pytanie zdałem. Ten ktory napisal ze Jedwabne to wymysl zydokomuny, zapisz sie pierwszy do psychiatry.

ocenił(a) film na 1
powrot_glodzilli

Zamiast wysyłać kogoś na terapię, kup se nieoczytany chłopie książkę do historii i poczytaj o żydokomunie. Ewentualnie wejdź sobie na wikipedię (bo widzę, że do książek masz awersję) i tam się dokształć. Być może przestaniesz bredzić o sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia.

Co do pytania. Dokładnie kto, kogo i gdzie skopcił z dziećmi w stodole? Dawaj źródła i świadków. Jak nie ich nie masz, to zamilcz i nie siej propagandy i kłamstw.

ocenił(a) film na 4
ulisses_prime

To dla ciebie volkdeutsch i facet który w lipcu 1941 był w łagrze na Syberii nie są wiarygodnymi świadkami? A kysz endecki antysemito - za karę obowiązkowa wycieczka pod Ścianę Płaczu, Masadę i do fabryki wiadomych skarpetek do kompletu:).

ocenił(a) film na 1
powrot_glodzilli

głodzilla - zanim napiszesz podobne farmazony proponuję Ci zagłebić się trochę w historię Polski. Wyczytasz tam między innymi, że nie było bardziej tolerancyjnego kraju dla Żydów w Europie jak Polska. "Dzięki" temu własnie tak wiele ludności tej narodowości mieszkało na terenie RP. Polacy czasem im troche zazdrościli przedsiębiorczości, czasem podłapywali od nich żyłkę handlu, ale oprócz jakichś kilku incydentów i sporów nie było żadnej chorej nienawiści - ludzie żyli obok siebie, robili razem interesy etc. Potem przyszły kreatury pokroju Hitlera, które miały tylko jeden cel - wybić te narodowości do nogi (szczególna nienawiść do Żydów i Polaków, ogólnie do Słowian). Kreatury te zaprowadziły nieprawdopodobny terror na ziemiach polskich i zakazały jakiejkolwiek pomocy Żydom pod groźbą śmierci - i nie tylko śmierci dla tych co pomagali ale także dla całych rodzin osoby, która pomogła Żydowi.

Jakbyś poczytał trochę więcej a nie tylko sugerował się marnym, zeszmaciałym filmidłem, to dowiedziałbyś się, m innymi, że:
- Polacy to naród, który zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce wśród Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata (wpisz sobie w gógyl to się dowiesz co to)
- śledztwo dotyczące mordu w Jedwabnem zostało przerwane na prośbę-groźbe Żydów i to akurat wtedy kiedy na miejscu zbrodni znaleziono niemieckie łuski oraz przestrzelone czaszki - co mogłoby udowodnić winę Niemców w tej zbrodni oraz przymuszanie Polaków do mordów na Żydach pod groźbą śmierci. Póki nikt nie zbadał wnikliwie miejsca zbrodni, póki Żydzi upierają się, ze to tylko wina Polaków (niewątpliwie mając w tym jakiś cel - łatwość roszczeń do odzyskiwania majątków swoich przodków) nie dając dokładnie zbadać tego miejsca, dopóty nie uwierzę w brednie i bzdury o krwiożerczości i zbydlęceniu Polaków.
Także jeśli sugerujesz się tylko głupim przerysowanym filmidłem to tego typu pytania wsadź sobie w d...
Wg mnie pytanie powinno brzmieć:
- co byś zrobił jakbyś miał za plecami niemiecki karabin i nakaz zabicia Żyda? rzuciłbyś się na szkopa co równałoby się - pewna śmierć, czy zachowałbyś się jak ostatni tchórz, jak szczur (jak człowiek najczęsciej się zachowuje w sytuacji kiedy jest w ogromnym strachu, kiedy jest poddany okrutnemu terrorowi) i zabiłbyś żeby ratować swoją skórę? Ja teraz siedząc sobie w ciepełku mogę farmazonić że wolałbym żeby mnie ten szkop zaciukał, ale jeśli miałbym rodzinę i szkopskie skur...iałe karabiny byłyby wycelowane także w nią - już zacząłbym się poważnie zastanawiać.
Proszę cię więc o jedno mądralo - zanim napiszesz podobne gó..o to zastanów się nawet i milion razy. i poczytaj trochę, dokształć się, chyba ze główka od myślenia boli - wtedy pozostaje tylko łykać co ci w telewizorku powiedzą i czerpać wiedzę z filmów śmierdziela pasikonika

użytkownik usunięty
siery4

Kolejny ahistoryczny półgłówek, który radzi się zagłębić w historię Polski, masowa projekcja psychologiczna albo uznawanie historii za pisaną przez ludzi, którzy w skrócie mają do powiedzenia tyle, że żydostwo jadło polskie noworodki i gwałciło kobiety albo na odwrót, żydostwo chce zniszczyć wszystko co niekoszerne, a zwłaszcza biedną Polskę, żydostwo stoi za wszystkim, głównie komuną. Co poza waszą ukochaną obustronną odpowiedzialnością zbiorową ma SWNŚ do pogromu? W którym alternatywnym wszechświecie żyjesz, że śledztwo zostało umorzone z powodu dobrych słówek, a nie braku żyjących świadków? W którym alternatywnym wszechświecie żyjesz, że nie dość, że znaleziono jakieś czaszki (?) to niemieckie (?) łuski, które nie były z pierwszej wojny?

użytkownik usunięty
siery4

O, już widzę o co chodzi, wypowiedź Koli w innym temacie o słynnym płaszczu pocisku, który nie był płaszczem. :) Nie wiem czy zazdrościć takiego świata fantazji, z jednej strony fajnie, ale wykreowany jest w klimacie spisku, zbrodni i antypolskich zamachów.
Nie na każdym kroku, nie co milimetr, co długość plancka.

ocenił(a) film na 1

mylisz się bezmózga pacynko - żadna wypowiedź Koli - trochę czytam, trochę się tematem interesuję. I nie wyzywaj ludzi fajansiarzu, bo to bardzo nieładnie. Nie wkładaj mi także w pióro słów, których nie napisałem ćwoczku - skoro uważasz, że żydostwo jadło polskie noworodki to naprawdę w twej łepetynce chyba dwa tik-taki się o siebie czasem obijają ;)

Masz rację (widzisz, jak chcesz to i potrafisz być mądry) znaleziono łuski cytuję za tobą pipeczko "które nie były z pierwszej wojny", bo pochodziły z II Wojny Światowej. Kołek, który myśli że wydarzenia w Jedwabnem miały miejsce podczas I Wojny Światowej śmie jeszcze wygłaszać swe mądrości w temacie - gratulejszyn :) Obejrzyj sobie więcej filmów s-f pana pasikonika cybuchu, tam ci prawdę na tacy podadzą.
Zamiast rzeczowej rozmowy umiesz tylko pierdzieć cycu. Nie dziwię się, yntelygencyji twej - nic dziwnego, jak siedzisz cały dzień w pierdów oparach. Hasta la vista ciemniaku!