Nie pokazuje on WSZYSTKICH Polaków, lecz odosobniony przypadek.
I - szczerze mówiąc - nasza wojenna historia nie była kryształowo czysta. Zdarzały się takie
historie, w każdym społeczeństwie są jednostki takie, jak pokazane w filmie - gotowe by zabić z
czystej nienawiści.
I nie mówcie mi, iż jestem antypolakiem, gdyż nim nie jestem. Po prostu akceptuję fakt, iż w
okupowanej Polsce dochodziło do takich mordów. BARDZO RZADKO, ale jednak dochodziło -
bo to żydzi, bo była okazja, bo bieda - a jak wiadomo "żydy bogate są". Zdecydowana większość
Polaków pomagała żydom, tak, lecz byli też szmalcownicy;
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmalcownik) więc nie mówcie mi, iż "JESTEŚMY
NIEWINNI,POMAGALIŚMY ŻYDOM, A TO ANTYPOLSKA PROPGANDA !!!", gdyż zdarzały się
takie przypadki - nie da się zaprzeczyć.
przeciwko żydom nic! przeciwko żydom-mordercom, manipulantom którzy najpierw finansują Hitlera a potem fałszują historie i obwiniaja inne narody - tak, przeciwko żydom, ktorzy morduja palestyńczykow też! i przeciwko tym z urojeniami wielkościowymi też! przeciwko normalnym uczciwym Żydom nic nie mam.
Magdaleno, bój się Boga, toż już prawie ludowy Marksizm o dwóch lewych rękach. To tylko grubo ciosany, o kwadratowych rękach, prosty chłop lub robotnik jest godny miana uczciwego? Myślę, że dla Ciebie dobrą lekturą będą dzieła Wasilewskiej, zaś filmy wyłącznie z Mossolitu.
Ja jednak myślę, że we współczesnym świecie mniej liczą się dwie prawe ręce, a więcej - umiejętności wykorzystania pracy. Kapitał - umysłowy, społeczny, finansowy - potrafi dopiero uruchomić dystrybucję.
Wiesz, myślę że z pewnością byli i Żydzi murarze, tak jak krawcy, szewcy, Żydzi - menele i alfonsi.
Pewnie tylko, jak Żyd zlecił budowę samym żydowskim murarzom, to też był wyklęty, bo Polakom pracy nie dawał. Swoją drogą, rzadko który architekt czy właściciel buduje własnymi rękami, od katedry po domek jednorodzinny, możemy więc mówić chyba tylko o uczciwych posiadaczach gołębników, stodół etc.
Oczywiście, Żydów (na ziemiach polskich) przez dłuższy czas dotyczył zakaz uprawy i posiadania roli. Stąd napływ do miast, patrycjatu, umiejętności rachunków i czytania. Potem, przy unowocześnianiu gospodarki, to się opłaciło - i zaczęło budzić zawiść (tak to głupie przepisy obracają się przeciwko samym ustawodawcom).
W Rosji, bez takich zakazów, było całkiem sporo Żydów - rolników, spokojnie żyjących z pracy rąk.
żyd=mason=komunista=gej=faszysta=polakożerca=złodziej=kanalia=bumelant=świnia orwellowska=poganin=sodomita=celebryta=bolszewik=alkoholik=watażka=zdrajca=speku lant
Dopisz sobie jeszcze paru Żydów (skoro każdy mason to Żyd):
Henryk Dąbrowski
Józef Wybicki
Tadeusz Kościuszko
S. Moniuszko.
Skoro Żydzi nam hymn napisali i w nim występują, to może pora już... wyjechać? Zabić się? nie wiem....
Może najpierw trochę poczytać o tym, co chce się pisać.
ps. Breivik nie był masonem, to nie jest tak prosto - interesował się i fascynował masonerią.
Nie wiem czemu zakładasz. że każdy Żyd to mason. Masoneria była jednym z ruchów wspierających polską niepodległość. Zastanów się, czemu na sztandarze Legionów Polskich J.H. Dąbrowskiego był napis "Wszyscy wolni ludzie są bracia", dodatkowo flankowany masońską węgielnicą i pionem (wolnomularstwo). - S. Kobyliński, Gawędy o broni i mundurze, s. 54-55)
Pomyśl, czemu katolicka Polska ma hymn bez... Boga. Ani razu! Rosja to "Boże, chroń cara", UK "Boże zachowaj królową", a u nas - cisza... Bo Wybicki był masonem?
I tak dalej?
To wyrzuć tamtą książkę. Chyba, że całkowicie przemeblujemy naszą historię:
http://wolnomularstwo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=44
Tak jak radzieccy Gruzini (Stalin, Beria), radzieccy Ukraińcy, Białorusini (bardzo liczni), etc. Ale to panie Żydzi, co coś wyjątkowego,
według portalu moikrewni.pl w Polsce mieszka około 5 tysięcy osób o nazwisku Kwaśniewski czy mam rozumieć że wszyscy są braćmi, synami i wnukami Stolzmana??
przepraszam, że nie o filmie ale jeszcze go nie widziałam.
Przecież z tym Stolzmanem to kolejna brednia.
WPROST to chyba jeszcze nie wyborcza:
http://www.wprost.pl/ar/?O=74798
Gdy Chaplinowi zarzucono, że jest Żydem, odpowiedział: przykro mi, ja tylko tak inteligentnie wyglądam.
zgadzam się w 100%. Film jest mocny i kontrowersyjny, ale komentarze na jego temat często są poniżej pewnego poziomu
Niestety, ale nie bardzo rzadko. Szmalcownicy i chlopi zabili lub wydali Niemcom znacznie wiecej Zydow, niz inni Polacy uratowali. Liczby sa bezlitosne, choc jednoczesnie nie sa precyzyjne i nigdy nie beda. Szacunki sa bardzo rozne, jest duza rozpietosc pomiedzy nimi. Niektorzy polscy historycy szacuja, ze Polacy zabili (lub wydali Niemcom) okolo 70-120 tysiecy Zydow. W tym czasie Polacy uratowali moze 40 000 Zydow, moze 50 000.
Co niezwykle przykre - w czasie okupacji do lata 1944 roku (nie liczac Kampanii Wrzesniowej) Armia Krajowa i inne polskie organizacje zbrojne zabily od 3 to 5 tysiecy Niemcow. To oznacza, ze w czasie okupacji Polacy zabili znacznie wiecej swoich sasiadow niz okupantow.
Co do samych pogromow, to zostalo udokumentowanych (potwierdzonych) juz 30 przypadkow. Drugie tyle nie ma pelnej dokumentacji. Wiekszosc pogromow dokonala sie w Lomzynskiem i na Podlasiu, ale do pogromow dochodzilo tez w innych regionach Polski. Prawda jest, ze ukrywajacy sie Zyd przede wszystkim musial bac sie Polaka. Niemiec, nie znajac topografii terenu i bedac obcym nie mial odpowiednich srodkow by zlapac Zyda, musieli mu pomagac miejscowi. Nigdy nie dowiemy sie ilu dokladnie Zydow zginelo z powodu denuncjacji polskiego sasiada.
Historycy chodza jak po rozzarzonych weglach, rozumieja jaki wydzwiek spoleczny moga miec ich odkrycia. Jednak rzetelny, profesjonalny historyk nie bawi sie w interpretacje, on zglebia prawde historyczna, taki jest jego zawodowy obowiazek.
Czesc naszego spoleczenstwa jest przygotowana na prawde i oczyszczenie. Natomiast czesc naszego spoleczenstwa - glownie ludzie chlopskiego pochodzenia i srodowiska patologiczne - jest gotowa zabic, byleby prawda nie wyszla na jaw.
A ile - wg "oficjalnych statystyk" zginęło Żydów zabitych bądź zadenuncjowanych przez samych Żydów ?
czy w tych 70-120 tys. zabitych wg "niektórych polskich historyków" mieści się też te "1700" zabitych "przez Polaków" w Jedwabnem ?
w różnych krajach zdarzają sie takie jednostki, w izraelu to norma, żydzi mają nienawiść i pogarde do gojów wyssaną z mlekiem matki, najchętniej wymordowaliby cały Bliski Wschód
„w filmie jest scena jak sztur jest przybijany do stodoły, czy inspiracją dla tej sceny mogły być wydarzenia jak to robili w czasie wojny ŻYDZI:
Ustawili nas pod domem i Jakub mówi: ?Pan młynarz ma pieniądze, ale schował i nie chce nam oddać. Panowie rolnicy też mają kosztowności pochowane, bo przecież wiemy kto i ile kupował złota. A panowie księża również zaoszczędzili i pochowali. Ale wszyscy się uparli i mówią, że nie dadzą nam. No to zaraz zobaczymy, czy nie dacie".
"Daniel - krzyknął Jakub - dawaj gwoździe i młotek". Daniel to również do tej pory znajomy i kolega, ale nie teraz. Wywołany przyniósł w torbie gwoździe i młotek, a dwóch milicjantów złapało pierwszego księdza i przycisnęło do ściany. Uderzenie - gwóźdź przebił dłoń i został wbity w drewnianą ścianę domu. Za chwilę z drugą ręką dzieje się tak samo.
Całej czwórce księży przybito ręce do ściany, a nogami stali na ziemi. Przybici księża jęczeli z bólu, a krew płynęła po ścianie aż do ziemi. Jakub podszedł do nich i powiedział:
"No i czego jęczycie, przybiliśmy was tak samo jak waszego Chrystusa. Powinniście być nam wdzięczni za to, bo zaraz do nieba pójdziecie".
Zwracając się do młynarza, powiedział: ?Teraz, panie młynarz, pana kolej. Albo pan da to co pochował, albo pan Polak zaraz będzie przybity do ściany, a córeczkę też tak przybijemy, ale najpierw na nią ma chęć kierowca i jeszcze jeden". Wiedziałem, że to zrobią, bo już w okolicy to robili nie raz. Więc mówię do młynarza: "Oddaj im pan co masz, bo widzisz, że nie żartują". Jakby na potwierdzenie mych słów Jakub kazał tych dwóch rolników wyprowadzić w las i zastrzelić, mówiąc: ?Oni zapłacą za swoje pyski. Źle mówili o Żydach i więcej gadać już nie będą". Dwóch milicjantów wyprowadziło, popychając lufami, obu chłopów za budynki i rozległy się strzały.”
Liczba bzdur jakie wypisujesz przechodzi ludzkie pojęcie, po tonie w jakim piszesz wyczuwam w Tobie moralną spadkobierczynię szmalcowników,kapusiów,zdrajców oraz ciemnoty pochodzenia chłopskiego. Nie wiem nawet, jak polemizować z głoszonymi przez Ciebie idiotyzmami, informacje na jakich się opierasz wychodzą wyłącznie od pseudo naukowców, często ludzi ewidentnie chorych oraz z dokumentów tylko im znanego pochodzenia.
To jest powieść Bez strachu tego gościa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Albin_Siwak
Budująca i wiarygodna postać
Ja pierniczę, Albin Siwak?! Pamiętam tego komucha, jak jeszcze rządził w czasach PRL-u. Jaruzelskiemu, Kiszczak, Siwak - same tuzy wiarygodności, nie ma co :)
Na innym blogu chętnie bym zaproponował inną "zabawę w historię" - ilu obecnych orędowników "czystej etnicznie Polski" to dawni koniunkturaliści PRL. To byłaby historia ludzi małych lub niewielkich, wyniesionych do zaszczytów przez zapotrzebowanie systemu, obecnie mogących popaść w zapomnienie lub paść... w otwarte ramiona ojca Rydzyka i pokrewnych. Antysemityzm jest wygodnym mostem, jakoś tak chętnie sięgają po niego "nielubiący" cudzej swobody