PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Ja tylko czekam aż nakręcą film o Żydach w polskiej SB, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci. Czemu takiego filmu nie zrobią? Czyżby ktoś w tym kraju bał się reakcji jąkały Adasia z Wyborczej albo izraelskiego ambasadora?

ocenił(a) film na 9
Lisowczyk

Jeśli w polskiej SB byli Żydzi, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci, to chciałabym zobaczyć o nich film. Tak jak zobaczyłam 'Pokłosie' czy 'W ciemności'. Interesują mnie wszystkie aspekty polskiej historii.
A jeśli tak bardzo łakniesz filmu o grzechach Żydów przeciwko Polakom, to spróbuj napisać scenariusz albo książkę na ten temat, czemu nie? Czyżbyś bał się reakcji Adama Michnika (dlaczego 'Adasia' - czy jesteś z nim na ty?) albo izraelskiego ambasadora?
Jeśli czegoś chcesz, to nie stój w kącie i nie kryj się za plecami innych - zrób to.
Jeśli zrobisz to dobrze - zobaczę lub przeczytam. Obiecuję. A bierni narzekacze tylko mnie wkurzają.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Lisowczyk

Wiem jakim ciężkim wyzwaniem jest znalezienie pracy w Polsce. Też długo jej szukałam a, będąc kobietą, miałam dużo mniejsze szanse na jej znalezienie niż Ty. Więc założyłam własną firmę, zamiast jojczyć i labidzić. Ciężko było, nadal mogłoby być łatwiej ale sobie radzę. I patrzę w przyszłośc z optymizmem. Nawet już jedną osobę zatrudniam. Może z czasem zatrudnię więcej?
Dlatego tacy ludzie jak Ty mnie wkurzają. Gdy nie podoba mi się zastana rzeczywistość to usiłuję ją zmienić a nie narzekam. Dla mnie mój kraj to nie Tuskolandia, tylko Republika Skwaśniałych Narzekaczy. Bo, niestety - takich jak ja jest tu mniejszość.
A jeśli zachce mi się filmu albo książki na jakikolwiek temat i będę wiedziała, że nikt innyn tego nie chce zrobić - to pewnie się sprężę i sama napiszę.

ocenił(a) film na 8
acomitam

Z ciekawości - jaka to firma?

ocenił(a) film na 1
Martin von Carstein

sex shop u Wandzi ;)

ocenił(a) film na 1
antyromantyczka

Pewnie Ciuchex albo Dziadex, albo solarium z jednym łóżkiem + tipsy żelowe. :)

ocenił(a) film na 8
ElRio

A chociażby taka. Każda jest lepsza, niż narzekanie, że Tusk pracy nie załatwił.

ocenił(a) film na 1
Azzurro

OK, ale jak dotąd, jedyne co Tusk "załatwił" Polakom to harówa do 67 roku życia. Kochasz go za to?

ocenił(a) film na 8
ElRio

Ja i tak mam inne warunki przejścia na emeryturę, więc mi to nie przeszkadza. Ludzie żyją coraz dłużej i rozumiałabym takie oburzenie, gdyby trzeba było pracować do 80'tki, a nie tylko 2 lata dłużej. Najważniejsze, żeby ta reforma przyniosła korzyści i podwyższyła wysokośc emerytur.

ocenił(a) film na 1
Azzurro

Ślepota lemingów jest jak widać bezbrzeżna. Niech wam zrobią w 79 roku życia emeryturę a wy jeszcze będziecie ich wychwalać. Moje gratulacje. Halo! Czy jest tu ktoś normalny???

acomitam

no to drodzy państwo prosze wziąć pod uwagę, że założenie własnej firmy jest jak widac lekiem na całe zło. Zapobiega również "jojczeniu i labidzieniu" (???????).
Darujcie sobie zatem jakiekolwiek komentarze, ponieważ to "wkurza" niezwykle przedsiębiorcze feministki, które mają gorzej od mężczyzn na tym "łez padole" ale za to są zdecydowanie mądrzejsze i lepiej sobie w życiu radzą.
Gratuluję.

ocenił(a) film na 8
acomitam

może to głupie, ale zrobiło mi się wstyd za chamów powyżej
więc od siebie, dzielącego gatunek z co poniektórymi ( czego szczerze żałuję ) - przepraszam
i pozdrawiam ( również drobny przedsiębiorca w kraju narzekaczy, malkontentów i pohukiwaczy :) )

ocenił(a) film na 8
Killdup

i ja również pozdrawiam :) mają tu swoje Pokłosie 2" ale coś od życia chociaż... po prostu ignorować chamów :)

ocenił(a) film na 8
literkaABC

Ja niestety nie jestem normalny. Nawet nie wiem, co to znaczy.
Ale lubię być miły. A może bardziej staroświecko - kulturalny.
Wszystko się dziś dezawuuje. Nie mam zamiaru wznosić jednak żadnych barykad.
Ale chamstwo trzeba nazywać chamstwem. Nie jest sztuka pierdzielenie głupot anonimowo na portalu jakimkolwiek.
Najzabawniejsze jest to, że te wszystkie małe i nikczemne stworki w realnym życiu kulą ogonki i nawet nie parskną z tych swoich tłuściutkich ryjków.
Odwaga internetowa, dobre! ;)
pozdrawiam ciepło
em

ocenił(a) film na 8
Killdup

dziękuję bardzo serdecznie, jakakolwiek próba (podejścia) pod dyskusję kończy się tym, iż automatycznie (z racji odmiennej opinii) przynależę do Rothschildów, NKWD, etc...zabawne bo nawet żartuje sam z siebie pisząc (w ogromie tych wszelakich inwektyw), iż płacą mi za to, w dodatku w szeklach :) oczywiście to kolejny zaczyn do zgnojenia mnie przez tych wszystkich, którzy na sztandarach czarno-czerwonych, pod patronatem Zawiszy i sienkiewiczowskiej utopii daja upust swej jakże wylewnej w obelgach frustracji, zastanawia mnie przyczyna takiego zachowania (spisek, wieczne doszukiwanie się jakichs ukrytych prawd nieobjawionych) smutne to jakże ale prawdziwe, pozdrawiam serdecznie :)

ocenił(a) film na 8
literkaABC

Moim zdaniem przyczyna jest prosta - relatywizowanie,a prościej - brak pokory.
Nie wiem, czemu na ten naród to padło - no wiem, długo byłem historykiem - ale brak dystansu to jest w polszy choroba narodowa.
No i religia robi swoje - tak wielkiej hipokryzji jak w katolicyzmie nie zauważam wśród innych wyznań.
Do tego mit wiecznie uciśnionego narodu wybranego - no i otrzymujemy narodowo-konserwatywno-katolicki sos ( błoto...) w którym umaziani są nawet postronni obserwatorzy i aktorzy w tym prowincjonalnym teatrzyku.
Ludzie w Polsce zapomnieli do czego w głównej mierze służy lustro.
Kraj milionów, co pierwsi rzucają kamieniem...
Celność flagi wbitej w kupę poraża...

ocenił(a) film na 8
Killdup

gdy myślę słowo Polska wiem, że szatan nigdy nie pójdzie tu na bezrobocie

literkaABC

interesujący wniosek..
Nie mogę wyjść z podziwu czytając tutaj tyle "głębokich" przemyśleń.
Kreatywność ludzka nie zna granic.

ocenił(a) film na 8
dorcus

...

ocenił(a) film na 8
Killdup

i owszem duża w tym zasługa kościoła, tak bardzo upolityczniony w ostatnich latach jak nigdy zaś, martyrologia, żeby przepraszać za własny odmienny osąd? to lustro biało-czerwone odbija się zgagą uwidziwszy to wszystko...

ocenił(a) film na 8
literkaABC

taka dygresja - kościół w komunie miał wroga - czerwonych - i jednoczył ludzi hasłem szatan = komuch
teraz szuka realnego wroga, bo w takiego jakoś łatwiej uderzyć, ba! - nie trzeba tłumaczyć zbytnio meandrów jakiejś materii nieodgadnionej jak duchy i gusła. krew z krwi, teza,a pod nią trochę argumentów podszytych dogmatem i znowu miejsce na piedestale walki o rząd dusz
a z nim profity szerokim strumieniem płynące...
a wiara? Bóg?? zasady???
WTF???!!!

ocenił(a) film na 2
literkaABC

Typowy lewak z Palikociarni, tu zacytuje tobie A. Einsteina "Tylko Kościół autentycznie stał na drodze Hitlerowi w jego kampanii na rzecz wyparcia prawdy. Nigdy wcześniej się Kościołem nie interesowałem, ale teraz odczuwam wielkie wzruszenie i podziw, ponieważ tylko jeden Kościół miał odwagę i upór by stać po stronie intelektualnej prawdy i duchowej wolności. Przez to jestem zmuszony przyznać, że to, czym kiedyś pogardzałem, dziś wychwalam bez powściągliwości"
Źródło: „Time”, 23 grudnia 1940

Zastanów się co piszesz lewaku

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

5 miesiecy po czasie, ale co tam. Nie moge zniesc jak takie matolki wprowadzaaja ludzi w blad. Powyzszy cytat to przekrecone slowa Einsteina. On sam wyjasnil to 10 lat pozniej:
"The wording of the statement you have quoted is not my own. Shortly after Hitler came to power in Germany I had an oral conversation with a newspaper man about these matters. Since then my remarks have been elaborated and exaggerated nearly beyond recognition. I cannot in good conscience write down the statement you sent me as my own. The matter is all the more embarrassing to me because I, like yourself, I am predominantly critical concerning the activities, and especially the political activities, through history of the official clergy. Thus, my former statement, even if reduced to my actual words (which I do not remember in detail) gives a wrong impression of my general attitude."

ocenił(a) film na 2
marklar666

Daj źródło i po polsku to polskie forum

mlodszylele

forum polskie ale Einstein nie polski :P

mlodszylele

http://www.skeptic.com/eskeptic/06-01-05/

a jak nie znasz angielskiego to se kopiuj tekst w google translate

acomitam

Mysle, ze za duzo sie po niektorych spodziewasz. Pan powyzej poswiecil zycie nienawidzeniu "wrogow Polski, gdyby teraz przestal, zostalby z niczym, brak sensu zycia jest tragedia......

ocenił(a) film na 8
Karim

racja, życie bez nienawiści i niespełnionych marzeń musi być przykre, pozdrawiam normalnych :)

ocenił(a) film na 10
acomitam

Gratuluję i życzę powodzenia! Proszę się nie przejmować płytkimi komentarzami - osoby, które je zamieszczają najzwyczajniej w świecie Pani zazdroszczą :)

acomitam

"-Republika Skwaśniałych Narzekaczy-" To sie wyprowadz, jedz se gdzies jak ci sie tu nie podoba!!!!

Niemcy bronia swojego kraju i mowia, ze co zlego to nie oni tylko Nazisci, Ruscy zganiaja wszytko na ZSRR a MY?
Tylko Polak potrafi oczerniac Polske i Polaka!!!! TO JEST ZENUJACE!!!!!! Patryjoci od siedmiu bolesci! Bardzo dobrze wiedzieli Niemcy i Ruscy co robia mordujac wiekszosc polskiej elity intelektualnej i Patryjotow. Teraz w Polsce mamy wiekszosc potomkow tych ktorzy zdradzili Polske i robia to do tej pory...........................................

lukasdlg

dobrze pisze. Polac mu.

ocenił(a) film na 1
lukasdlg

Stawiam piwo!

ocenił(a) film na 1
acomitam

Ja pierdziele, największy cel unii europejskiej to szerzenie oportunizmu. Ja też mam firmę i zatrudniam więcej niż jedną osobę, ale nie bądźmy durniami, to się skończy, ciekawe co powiedzą w tedy firmowice z nieustającym optymizmem? Jestem tego pewny że Polska jest przed bankructwem i dewaluacją. A polaków ciągle się truje propagandą typu pier**lonego wladka walikonika!

ocenił(a) film na 1
Raze

Czemu? Przecież kraj tubylczy...

ocenił(a) film na 1
Raze

Nuda.... Każdy debil o tym wie, ale co gorsza myśli że to wiedzą najwyższa. A ja myślę że bym spał spokojniej jak by o tym nikt nie wiedział, a wiedział o tym co jest. Po za tym nasz kraik zwany polską, jest podległy i niesuwerenny, czyli my nie jesteśmy państwem, tylko coś na przekrój kraiku kolonialnego.

acomitam

Republika Skwaśniałych Narzekaczy bardzo dobre!,ale jednak w tym naszym kraju cięzko jest życ,dowodem na to miliony rodakow za granicą

Lisowczyk

Nie wiedzialem, ze w Polsce trudno znalezc prace? Po dobrej zawodowce albo studiach technicznych?
Chyba, ze ktos zakonczyl edukacje na etapie liceum ALBO poszedl na jakies kiepskie studia w stylu stosunki miedzynarodowe czy bibliotekoznastwo - no ale to wtedy ma problemy z praca na wlasne zyczenie ;)
Ale chyba wychodzimy poza temat dyskusji :)

Behoolder

Bibliotekarstwo jest jeszcze ok :)
Stosunki to rzeczywiście chała :)
Ale to poza tematem :)

Behoolder

Znam kilka osób, które z tytułem mgr inż. szukały pracy przez rok lub wciąż nie znalazły. W międzyczasie oczywiście praca w McDonaldzie itp. ale współczuję im bo pomiatają nimi głupki mgr zarządzania po zaocznych lub prywatnych.

ocenił(a) film na 1
Lisowczyk

Kolego nie Adama Michnika tylko Alojza Szechtera, brata Stefana Szechtera, syna Ozjasza Szechtera, komunistycznych działaczy i morderców Polaków:)

ocenił(a) film na 1
Karatakus

Samo sedno!

ElRio

a jakby Twój brat nie daj Boże kogoś zgwałcił, to byłaby twoja wina czy jego?

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Tiaaa... brata się nie wybiera, ale wiesz... geny te same! :)

ElRio

Cieszy mnie twoja radość. W takim razie należy izolować rodziny złoczyńców - zamykamy hurtem. Pomyśl, choć przez moment - przecież to nie boli

jos_fw

Bardzo słuszna uwaga.
W takim razie nie widzę również powodów, dla których dzisiaj Polacy mają przepraszać za swoich rodaków, którzy w ekstremalnych warunkach wojny (strachu, głodu, upodlenia) zachowali się byc może tak jak mieszkańcy wioski ukazanej w filmie.
Jakoś Twoje zrozumienie i tolerancja taka w jedną stronę, czyż nie jos_fw?

dorcus

Widzisz, gdyby grzech antysemityzmu był już przeszłością to ok. Ale sam widzisz, co dzieje się na tym forum. Nie potrzeba wcale ekstremalnych warunków, niestety...

jos_fw

Uważam, że prawdziwy antysemityzm jest tak naprawdę sporadyczny.
To, co obecnie obserwujemy, również na tym forum, to antysemickie nastroje bardzo umiejętnie i sprytnie podsycane przez ludzi, którym z róznych, im tylko wiadomych powodów, na tym zalezy. Ten film spełnił swoją rolę. Nie zdziwię się, jesli w najbliższym czasie ukażą się publikacje analizujące okropny "polski antysemityzm", I to wcale nie przez "fakty" ukazane w filmie ale przez falę "agresywnego antysemickiego" oburzenia, jakie wśród Polaków ten film wywołał.