PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Ja tylko czekam aż nakręcą film o Żydach w polskiej SB, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci. Czemu takiego filmu nie zrobią? Czyżby ktoś w tym kraju bał się reakcji jąkały Adasia z Wyborczej albo izraelskiego ambasadora?

dorcus

Hm czyli podtekstowo, jak rozumiem, mnie uważasz za przejaw owych sił prowokacyjnych; natomiast, bo ja wiem, wpisy lisowczyka, EIRio, markina wychowanego na dziełach Henry'ego Forda uważasz za zdrowe? czy my żyjemy w tym samym kraju? naprawdę antysemityzmu w Polsce nigdy nie było i nie ma? są natomiast spiski wrażych sił i prowokacje? Delikatnie to ujmę - inaczej to widzę.

jos_fw

w mojej wypowiedzi nie ma żadnych podtekstów. Piszę ogólnie, bo tak podchodzę do tego, co tutaj się dzieje, bez większych emocji.
Nie piszę, że antysemityzmu nie było i nie ma. Piszę, że jest, wg mnie oczywiście, sporadyczny. Natomiast nastroje antysemickie są ciągle, w róznych celach i odstępach czasu podsycane. I nie przez użytkowników forum a przez takie "dzieła" jak omawiany tutaj film.
Na forach kazdy ma prawo (przynajmniej jak do tej pory) wyrazić własną opinię. Zdrową czy niezdrową. Każdy widzi to na swój sposób i według tego ile potrafi zrozumieć i znieść.
Owszem, widzimy to inaczej.
Staram się zrozumiec powody takich a nie innych reakcji każdej ze stron.

dorcus

Moim zdaniem, takie filmy jak Pasikowskiego (udany czy nie, rzecz drugorzędna) są właśnie reakcją na bardzo silny nurt antysemityzmu w Polsce. Czyli sądzę, że jest odwrotnie niż Ty to ujmujesz. Na każdym forum (KAŻDYM - sportowym, kulturalnym, politycznym) antysemickie wpisy są normą. Na meczach piłkarskich, na ścianach blokowisk.
Jestem zwolennikiem wolności słowa i przekonań, ale poglądy, które już raz sprowadziły potworne nieszczęście i ludobójstwo chluby nikomu nie przynoszą, a czy ich głoszenie nie powinno być reglamentowane - nie ma pewności.

jos_fw

Jaki antysemityzm? Co to za pojęcie? Czy jaka kol wiek inna nacja wprowadziła podobne biznesowe pojęcie? Staje się to tak nudne i żałosne że obraża prawdziwe "docelowe" ofiary. Ginęli Polacy, Żydzi a mówi się wyłącznie o Holocauście a czy ktoś jeszcze pamięta że w Oświęcimiu przez pierwsze 2,5 roku (nie całe) byli osadzani jedynie Polacy?! Czy macie pojęcie że na antysemityzmie i Holocauscie robi się interes, po tym jak Żydzi uzyskali od Niemców 100mld dolarów odszkodowań i wymusili na Szwajcarii 12 mld, od Polski zażądali 60 mld czyż to nie paradoks? Kraj który był największą ofiarą 2 wojny ma teraz płacić odszkodowania?!?! Apeluje opamiętajcie się.

_MasterPain_

I co nie wstydzisz się tych bezdusznych idiotyzmów, jakie wypisujesz?

jos_fw

Czy ty na prawdę jos_fw masz tak sprany ten łeb żeby wychylić się ponad to co się dzieje?? To o czym pisze masterpain jest prawdą, na holobiznesie żydzi wyciągnęli i cały czas ssą mnóstwo kasy. I tu nie chodzi o to czy się lubi żydów czy nie (osobiście nic do nich nie mam, mam sąsiada żyda, naprawdę spoko człowiek) tylko o pewien obiektywizm a nie głaskanie ich po główce, bo są tak strasznie pokrzywdzeni... Musisz uaktualnić wiedzę z podstawówki, bo nie wszystko jest tak jak Ci pani na historii czy polskim mówiła... A co do filmu to fajnie byłoby jakiś przeciwstawny kontrast pokazać, a jest ich mnóstwo, natomiast widz nie znający historii (a wiadomo jak ludzie ją znają) odbierze ten film jednoznacznie.
PS hehe, jakiś czas temu wyobraź sobie że północy Izrael zorganizowano WYBORY MISS HOLOCAUSTU. Hava Hershkovitz, 79-latka, która przed nazistami musiała uciekać z rodzinnej Rumunii, wybrana została najpiękniejszą kobietą ocalałą z Holokaustu.
Także pozdrawiam i życzę miłej aktualizacji wiedzy z podstawówki.

domboss

Nie chodzi,( miałem ochotę napisać chłopcze, ale będę się powstrzymywał od protekcjonalności, choć sama się narzuca), o wiedzę z podstawówki (tak słyszałem o przemyśle "holokaust" dawno temu, pewnie dawniej niż Tyi ów masterpain - login sporo mówi o człeku); chodzi o mentalność dzieci, jaką tu prezentujecie. Jakie, k...wa znaczenie ma biznes (przyznaję - nie podoba mi się takie wykorzystywanie tragedii, ani szantaż emocjonalny nią wzmagany) wobec samego holokaustu i jego niewyobrażalności? jakie znaczenie ma to, że znaleźli się Żydzi idioci, wobec tego, że palono w stodole kobiety i dzieci? Ochłoń, pomyśl, otrząśnij się z tej obezwładniającej dziecinności

jos_fw

popatrz sam na to co napisałeś- cytuje "Jakie, k...wa znaczenie ma biznes wobec samego holokaustu i jego niewyobrażalności" no właśnie chyba nie znikome, skoro robi się na tym milionowy biznes (to nie jest sprzedawanie pamiątek pod Auschwitz), dodatkowo sam piszesz że Ci się nie podoba (nie jesteś pierwszy)
Idąc dalej- cytuje "jakie znaczenie ma to, że znaleźli się Żydzi idioci, wobec tego, że palono w stodole kobiety i dzieci" tych "Żydów idiotów" musi być sporo, skoro od czasów IIWW do dziś minęło tyle lat a nadal holobiznes kwitnie, także nie jest to jakiś niszowy problem.
a gdzie ta moja obezwładniająca dziecinność się ujawnia?? nie wiem, brak sensownego argumentu i ściąganie mnie do swojego poziomu?

domboss

Ręce opadają. Nie mam nic do dodania, a Twój poziom jest naprawdę dla mnie nieosiągalny. Na szczęście

jos_fw

Lubie taką rozmowę :) brak argumentów = dyskredytacja drugiej osoby... i to niby ja przejawiam obezwładniającą dziecinność...

domboss

ja też lubię, jak ktoś robi samodzielnie z siebie idiotę. nie przeszkadzam mu w takim wypadku :]

jos_fw

Idiotę to Ty robisz z siebie od dłuższego czasu. Przeczytałeś cokolwiek na temat wydarzeń w Jedwabnem czy łykasz wszystko co Ci przedstawił Gross i Pasikowski ?

pizecik

Przeczytałem Grossa, filmu nie widziałem. czytam też prawicową durną publicystykę - ostatnio Semkę w Uważam rze. RZałosne

jos_fw

A kimże jest ten Gross, że tak ufasz jego wersji i tezom ?

pizecik

A kimże jest Semka? Gross jest publicystą, nagłośnił ważny problem. Prawicowa wizja historii, tzw. "polityka historyczna" (nie tylko u nas wszak stosowana - niemiecka mitologia wypędzonych pełni podobną rolę) jest rodzajem pałki, a nie narzędzia naukowego.

jos_fw

Nie nagłośnił problemu, tylko Cię okłamał najzwyczajniej. Pytam kim on jest, że wierzysz mu tak bezgranicznie .. ?

pizecik

Nie wierzę mu bezgranicznie, nikomu nie wierzę bezgranicznie. Ja mogę powiedzieć, że prawica w tej sprawie kłamie. Są poszlaki, które na to wskazują, są nastroje antysemickie w naszym społeczeństwie, co chwilę słyszę o "pejsatych" i "czosnkowych". Dlaczego bezgranicznie wierzysz wersjom podważającym relację Grossa i historyków, którzy ją potwierdzają?

jos_fw

Nie ma wersji historyków, które ją potwierdzają. Żadnego historyka tam wtedy nie było, a świadkowie twierdzą co innego. Za wyjątkiem zeznaniom z procesu łomżyńskiego, na których to oparł się Gros.

Dlaczego nie wierzę w ludobójstwo Polaków na Żydach ? Dlatego, że byłby to jedyny taki przypadek w historii tamtych rejonów. A dla hitlerowców to była norma i tamtego lata i wcześniej.
"Zbrodnia w Szczucinie, Zbrodnia w Uryczu, Synagoga w Będzinie. Po 1939 jeszcze niejednokrotnie staroniemiecką (a nie – staropolską) tradycją palono ludzi żywcem: Zbrodnia w Ciepielowie 1942, “4. VII. 1943, Bór Kunowski – 43 osoby spalono żywcem w stodole za udzielanie pomocy oddziałowi partyzanckiemu, składającego się głównie z Żydów, którzy uciekli z getta.”;”VIII. 1944, Sasów – za udzielanie pomocy około 100 Żydom ukrywającym się w pobliskich lasach, Niemcy zamordowali i/lub spalili żywcem wszystkich mieszkańców wsi, pilnując, by nikt nie uciekł z płomieni.”, 18 V 1943 roku w Szarajówce Niemcy spalili żywcem 58 osób, zastrzelili 9 i zniszczyli całą wieś., Zbrodnia w Podgajach – SS-mani spalili żywcem jeńców z 3. pułku piechoty 1 Dywizji WP."

jos_fw

Oto film zrealizowany przez Izraelczyka, pochodzącego z syjonistycznej rodziny Yoava Shamira. Stara się on w nim uczciwie dowiedzieć, czym jest tak zwany "antysemityzm".

http://www.youtube.com/watch?v=4NkjI8k9-6E&list=PL05687E11BBDF2A79&index=9&featu re=plpp_video

wisienoza

hłe hłe hłe

jos_fw

Co potwierdzają? Niby fantastykę historyczną Gyrossa? Czytałeś Grossa? Może "Strach i "Sąsiedzi". Jednym słowem antypolskie bajki o charakterze politycznym, mające na celu siać w zachodnim społeczeństwie antypolskie, filosemickie nastroje i doprowadzić do wyłudzenia od Polski tych 60 milionów złotych. Tylko z jakiej racji, za co? Komu? I pod jakim tytułem prawnym? Od kogo? U mnie w rodzinie nikt Żydów nie zabijał, nie wydawał, nie bił. Ale i nie pomagał. Żyd jest największym rasistą. Żyd nie obsieje pola dwoma gatunkami pszenicy, nie utka tkaniny z dwóch rodzajów włókien. Żydy zawsze miały zakodowane że, są "narodem wybranym" Chcesz kilka cytatów co Wasi rabini mówią o nas gojach?

Silesia_Superior

nie dyskutuję z trollami

jos_fw

To że nie potrafisz znaleźć innych argumentów poza zaszufladkowaniem swoich przeciwników jako trolli świadczy o twojej słabiźnie intelektualnej. Jeśli nie dostrzegłeś sprzeczności w swoich wywodach, no to tylko współczuć - w której klasie gimnazjum jesteś? Za każdym razem podziwiam ten erystyczny spryt u takich adwersarzy jak ty. Jedną z oznak trollingu jest nazywanie adwersarzy trollami, nie podając jednocześnie żadnego merytorycznego argumentu przemawiającego za podnoszonymi przez siebie argumentami.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

W World Trade Center zginęło 11 września 3000 ludzi po 1500 na każda wieżę. Ile miały pięter. A jaką z każda wież miała powierzchnię.Jak wielka była ta stodoła w Jedwabnem. Ponoć spalono w niej 1500 Żydów. Nawet podpalona deska która zwali się człowiekowi na łeb nie jest w stanie go zabić. Trzeba byłoby lać benzyną każdego z tych ludzi. Skąd się wzięło sto hektolitrów benzyny w latach czterdziestych we wschodniej Polsce jak tam ludzie nawet chleba nie mieli. Wiesz ile pięter miało WTC. Myśl to nie boli, ale twój IQ musi ci rozwalać czaszkę.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Tak Panie koszerny. Czytamy "Gyrossa", pogratulować rozumu. Panie "czosnkowy jos".

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Łojeżu. Ty wierzysz w bajki Grossa gyrossa.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
jos_fw

Takie ma znaczenie, że palili ich NIemcy (nie "naziści" tylko Niemcy) a płacić za to mają Polacy. Bo o to w gruncie rzeczy idzie gra, mój antypolaku o bardzo małym rozumku. nie o pamięć, nie o wspomnienie, nie o refleksję... Nie. Gra idzie o 65 miliardów $. I ja, jako Polak, mówię żydom twardo: TAKIEGO WAŁA! Żadne filmy, żadna kolaboracja, żadna piąta kolumna wam nie pomoże. Nie dostaniecie od nas Polaków złamanego grosza. Bo choć to my wywołaliśmy wojnę, choć to my wymyśliliśmy holocaust, choć to my pobudowaliśmy w Polsce i nie tylko w Polsce polskie obozy śmierci, to i tak g*** od nas Polaków dostaniecie! :)

ElRio

co ty synku mówisz Żydom zwisa im i mnie kalafiorem. Tyle znaczysz, ile ważą twe szare komórki - zero. Ale nie nazywaj mnie antypolakiem, bo moje wpisy antypolskie nie są, a twoje są chamsko antysemickie i haniebne po prostu.

jos_fw

taki z Ciebie Polak jak i Twoje posty, pisałeś wcześniej- "login sporo mówi o człeku", ja dodam że avatar może powiedzieć więcej i jeśli jest to twoja facjata to nie dziwie że reprezentujesz osobę o IQ na poziomie planktonu...

domboss

Gówno wiesz o mojej polskośći. Jeśli dla Ciebie polskość oznacza paradowanie z kibolami i pochodniami i szukanie wrogów na siłę, a przy tym wychwalanie Polski jako narodu wybranego, to robisz krzywdę i sobie, i Polsce. A jak tego nie rozumiesz, to nie ma sensu z tobą gadać

jos_fw

hehe typowy lewackie zachowanie... jak się nie wpasowuje w Twoje ramy to automatycznie jest się dopasowanych do odpowiedniego środowiska hehe... jak to już jest naturalne, aż się boje co będzie dalej, pewnie zaraz stanę się faszystą, nazistą i może onanistą :) (bo pewnie antysemitą już jestem)

domboss

Twoje zachowania seksualne obchodzę mnie tyle, co twoje chore poglądy. Pław się w tym swoim bagienku samodzielnie. Z moją lewackością - pudło; uważam się za centrystę.

jos_fw

centrystę hahaha... ok, nie tylko ja się najwidoczniej pławie w bagienku, ale w sumie... uważać się możesz :)

domboss

Tak, żyjemy (jeszcze) w wolnym kraju

ocenił(a) film na 1
ElRio

przecież Hitlera sponsorowali żydzi wiec to byly żydowskie obozy zagłady

jos_fw

Konkrety, wskaż co uważasz za idiotyzm.

_MasterPain_

Większość obywateli polskich zamordowanych w obozach koncentracyjnych przyznawało się do korzeni żydowskich. "Przemysł holokaust" jak napisałem wcześniej, nie budzi mego entuzjazmu. Ale jest to sposób myślenia bardzo podobny do tego, który tu prezentują lisowczycy i inne dziwadła. Czyli: wprawdzie (być może) Polacy palili Żydów w stodołach, ale przecież Żydzi to 30% (co najmniej) SB, NKWD, UB. Ja takiego sposobu myślenia nie przyjmuję z powodów moralnych. Nie ma tu dla mnie związku przyczynowego, ani stosunku wynikania - nie ma znaczenia ilu Żydów było w aparacie ucisku (choć można by się pozastanawiać jakiego powodu), ważne natomiast, że palono kobiety i dzieci. Ergo - nie ma dla mnie dużego znaczenia "przemysł holokaust" wobec grozy samego holokaustu.

jos_fw

Odpowiedź zupełnie oderwana od tematu mojej wypowiedzi. Zapytałem co było tym "bezdusznym idiotyzmem" w mojej wypowiedzi.
Wnioskując, z twojej wypowiedzi, mniejsza liczba Polaków zginęła w obozach dlatego nie należy im się pamięć i szacunek , natomiast to że gro żydów uczestniczyło w mordach ,bestialskich mordach NKWD cie nie interesuje (polecam wycieczkę do Lwowa), pomyśl sam czyż to nie jakaś hipokryzja? Skoro istnieje pojęcie antysemityzmu, to ty jesteś przedstawicielem antypolonizmu. Każdy mord, tym bardziej na dziecku jest nie do pojęcia, bez względu na rasę i pochodzenie.

_MasterPain_

Nie rozumiesz mojej wypowiedzi - usprawiedliwienie mordów dokonanych przez Polaków na Żydach tym, że byli Żydzi w NKWD jest czystym bestialstwem i antyhumanizmem. Każdy zły czyn winien być potępiany. Natomiast sposób myślenia - nic się nie stało, bo Żydzi są źli i byli w NKWD jest nieludzki po prostu, już nie mówię, że głupi, bo to chyba oczywiste

jos_fw

No ale przecież każda ostatnia produkcja filmowa ma pokazać jacy to Polacy źli, więc w czym problem?
Moje zdanie jest takie, jeżeli nakręcą 10 filmów o bohaterskich postawach, poświęceniu Polaków których nam nie brakuje, bo historia nas mocno doświadczyła i zauważ że Polacy to naród honorowy i w obliczu zagrożenia potrafimy się zjednoczyć (przykład. Powstanie Warszawskie - gdzie walczyły polskie DZIECI, wygrane Powstanie Wielkopolskie, Wizna zwana polskimi Termopilami, cała II wojna światowa, gdzie tematów na film można znaleźć mnóstwo) to wówczas zobaczę również pokłosie. Tymczasem jedyne co nasi wielcy artyści potrafią pokazać to stosunki seksualne brata z siostrą, partyzanci gwałciciele, niedługo pewnie i pederaści. Bo teraz taka moda, być na czasie, kontrowersja i skandale wróży sukces, jesteś Polakiem patriotą w dodatku hetero = jesteś faszystą, jesteś kolorowy homo niewiadomo jesteś cool, taka ogłupiająca moda mediów.

_MasterPain_

W każdym narodzie są bohaterowie i bestie - naród polski w tym względzie nie rózni się od większości innych. Rolą artysty jest ukazywanie świetnych i strasznych cech natury ludzkiej. Filmów o polskim bohaterstwie powstało przecież bez liku.

jos_fw

Tak? Chyba nie mówisz o 4 pancernych. Ja uważam że rożni się i to kolosalnie, jeśli jesteś kolejnym wyznawcą polskich obozów zagłady, nazywania Niemców Nazistami no bo przecie na Polskę najechali i mordowali Naziści, w żadnym wypadku Niemcy, na salonach byłoby to wyraźne fopa, to dalsza dysputa mija się z celem.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Moja rodzina nigdy Żydom nie pomagała (Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata), ale nigdy też nie była szpiclami. Moja rodzina tragicznie przeżyła "Przewrót majowy i rządy Sanacji", (patrz Bereza Kartuzka), II wojnę światową (dziadek dostał 6 krotną karę śmierci za służbę w NSZ), i 40 lat PRLu. Nie tylko żydkom źle się powodziło. Ale nikt nie będzie szkalował mojego kraju Rzeczpospolitej Polski, Narodu Polskiego ani mojej rodziny za zbrodnie popełnione na Żydach.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Na meczach piłkarskich piszesz że, napisy antysemickie są normą. A słyszałeś o ekipie sportowej "Jude Gang" z Cracovii (to od nich idzie najbardziej dostać po ryju), Widzew Łódź (ekipa w 100% żydowska), ŁKS Łódź (żydowskie założycielstwo i żydowska historia), Polonia Warszawa (polskie lewaczki plus warszawscy Żydzi), Gwardia Warszawa (ekipa w 100% żydowska), Warta Poznań (ekipa w 100% żydowska). Więc nie bredź mi o antysemityzmie na stadionach.

Matrix_Neo_fw

idiota z ciebie i troll, więcej nie pisz do mnie, bo budzisz obrzydzenie