Ja tylko czekam aż nakręcą film o Żydach w polskiej SB, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci. Czemu takiego filmu nie zrobią? Czyżby ktoś w tym kraju bał się reakcji jąkały Adasia z Wyborczej albo izraelskiego ambasadora?
A to nie wiesz, że to jedna i ta sama osoba ? Mocno przyczynił się do obalenia komunizmu .. ??
I komunistów też ? Kwaśniewskiego, Jaskierni, Wiatra, Borowskiego ? W jakim Ty świecie żyjesz ?
Wałęsę zrobiono prezydentem bo był totalnym głąbem z agenturalną karierą. Kaczyńscy nie pozwoliliby w życiu na to, na co pozwalał Wałęsa. W momencie kiedy sprzeciwili się Wachowskiemu i jego wpływie na decyzje Wałęsy, zostali odsunięci od władzy.
Logika taka: komunizm został obalony, a nie komuniści nie. Tylko zmienili stołki, w czym dobitnie pomogli Wałęsa, Wachowski, Kwaśniewski i Michnik.
Przykładów na to akurat są tysiące. Od politykierów typu Miller, Kwaśniewski, Oleksy przez wszelkiej maści SB-eków, milicję, TW (Solorz, Walter, Olechowski, Czarnecki) aż po .. dyrektorów PGR-ów z moich okolic, którzy uwłaszczyli się na państwowym, wróć narodowym, majątku. Ale oczywiście miałeś prawo tego nie zauważyć, Michnik, Walter i Urban już się o to postarali.
A ty jestes TCHORZ. Obrazac kogos zza parawanu nick na necie moze tylko skonczony tchorz..... btw bardzo trafne slowa Walesy, na ktorego plecach Kaczynscy wylezli do wladzy, a potem go zfradzili.....
Na szczęście mnóstwo odważnych się znalazło, którzy to Wałęsie w twarz powiedzieli i to nawet publicznie. Zwłaszcza jego dawni współpracownicy.
Warto wspomnieć, że bohater filmy jest oparty na prawdziwej postaci, tyle, że prawdziwa postać wygrała u siebie wybory... no ale co tam, Polacym, wiadomo, antysemicka swołocz.
Pewnie. Przeciętny Polak ma antysemityzm we krwi i wyssany z mlekiem matki. Dobrze, że Żydzi mieli takich opiekunów jak Stalin czy Hitler. Oni chronili ich przed krwiożerczymi polaczkami. A tak w w ogóle to Gross w swej najnowszej książce Polskość=Nienawiść udowadnia na podstawie średniowiecznych dokumentów, że Polacy w zaborze rosyjskim podczas lat głodu łapali żydów i robili z nich hamburgery.
Ciekawe co wyssał JE Gross, który ma matkę Polkę. Zapewne również antysemityzm stając się tym samym własnym wrogiem.
:) ale zawsze warto dodać, że tak się składa, że Polacy są najliczniej reprezentowaną nacją nagrodzoną oznaczeniem Sprawiedliwi wśród narodów świata (najwyższym Izraelskim oznaczeniem, dla nie Żydów). Ale to szczegóły których się czepiam bo jestem zaślepiony nienawiścią :)
Skoro już się czepiamy szczegółów to pewnie wiesz dlaczego najwięcej Polaków jest odznaczonych tą nagrodą? Nie, nie dlatego, że jesteśmy tacy wspaniali - to wynika ze statystyki - w Polsce było najwięcej Żydów, również ściaganych z całej Europy. Prawda jest taka - w Polsce było najwięcej zbrodniarzy mordujących Żydów i najwięcej bohaterów ratujących Żydów, bo było tu najwięcej Żydów. Tylko tyle
oczywiście się zgadzam :) ta sama statystyka wymiksowana z żydowską kolaboracją w latach 39-41 (nie mam tu jakiś wielkich pretensji do Żydów, to raczej Stalin bardzo umiejętnie grał tą kartą) sprawia, że musiały się też wydarzyć zbrodnie ze strony Polaków. Film natomiast pokazuje bardzo wąski wycinek rzeczywistości, która (pominąwszy zupełnie inna historię Pana Romaniuka) niewątpliwie też miała miejsce.
Wow! A to odkrycie. Czyli fakt, że ratowali tracąc życie, tracąc całe rodziny, całe wsie, jest bez znaczenia? Po prostu było tu więcej żydów więc ot tak więcej ludzi miało w tyłu swoje życie i ich ratowało, nic specjalnego?
Poza tym gdybyś się zainteresował, to na terenach Ukrainy, w ZSRR także było multum żydów i tam również Niemcy mordowali ich jak insekty. Mało tego, Ukraińcy bardzo ochoczo pomagali Niemcom. Mieli swoje oddziały. U nas coś takiego było???
Aż bolesne jest odpisywanie na te...
Wow, aleś Ty odkrywczy! czyli antysemityzmu u nas nie było? Mordów na Żydach też nie? Oczywiście, że Sprawiedliwi - indywidualnie rzecz rozpatrując - byli wspaniałymi ludźmi, szczególnie na tym ponurym tle. Jaką natomiast widzisz nieścisłość w moim poście - statystycznie rzecz ujmując, tak to właśnie wychodzi. Jak w każdym narodzie - mieliśmy szmalcowników, silne lobby antyżydowskie (które, jak widać, przetrwało do dziś) i wspaniałych ludzi (najmniej licznych). A wiesz dlaczego Ukraińcy tak chętnie wzięli się za współpracę z Niemcami - bo Stalin w latach trzydziestych grube ich miliony na śmierć zagłodził.
No, to zgadzamy się poza drobiazgiem takim, że antysemitów i mordujących żydów było stosunkowo mało, a ratujących i ryzykujących wszystko wielu.
Ja się jednak odniosłem wyłącznie do stwierdzenia, że ratowali tylko dlatego, że było dużo żydów a nie, że byliśmy bogobojnym, stosunkowo porządnym narodem. Co moim zdaniem jest idiotyczną bzdurą wyciągniętą albo z kompletnej niewiedzy, albo z takich oszczerczych opracowań jak książki Grossa.
Aha. Jeszcze jedna bzdura. Gdzie stwierdziłem, że nie było antysemityzmu? Właśnie tu jest problem. Nie potrafisz "zerknąć" z boku.
Nie stwierdziłeś, tylko po prostu to pominąłeś milczeniem. Różnica między nami jest w akcentowaniu - Ty uważasz, że szklanka jest w połowie pełna, ja że pusta. Ale, że w połowie - to zgoda. Byli dobrzy i źli Polacy. natomiast z Twą sielankową wizją naszego narodu nie zgadzam się.
Obawiam się że się nie doczekasz, zacytuję Bogdana Zdrojewskiego, ministra Kultury i... Dziedzictwa Narodowego, chwalącego Pasikowskiego za "odwagę podjęcia trudnego tematu". dziś najodważniejsi kręcą filmy o zbrodniach Polaków, tylko tchórz mógłby nakręcić Twój film, a takich minister nie chce znać!
Pan minister mógłby pod względem intelektualnych preferencji i wyglądu robić za lokaja. To ministerstwo go przytłacza. Biedak.
Zauważ, że polska kinematografia nie jest w stanie nawet zrobić porządnego filmu o polskich momentach chwały. Dla mnie to skandal i hańba. Za to co zrobił Hoffman z tematem bitwy warszawskiej powinien zgolić swe zmurszałe jaja w ramach pokuty i wstąpić na 10 lat do kamedułów.
Z kolei Włosi (Fellini w grobie się przewraca) zrobili bitwę pod Wiedniem zaprawdę Polsce się przysługując pod względem marketingowym.
Tak z tym ministrem wyjechałem bo przeczytałem: http://www.prawica.net/32072 i z satysfakcją zobaczyłem cytat z siebie:) To ja jarząbek:)
To zrobił Hoffman, czy ten Italiano to tragedia, Włoch pal go licho, dziad, ale boli mnie Kawalerowicz, Hoffman, przecież ci ludzie robili kiedyś świetne filmy!
Gdyby nie było ludzi tak oburzonych jak Wy, to robienie takiego filmu nie byłoby już odważne... Don't you get it?
To ty nakręć. Pianę na ustach już masz a więc na początek wystarczy, może jest jakaś organizacja lansująca polską martyrologie cie zasponsoruje (w Toruniu poszukaj coś się znajdzie). Włożysz żydom w ręce karabiny a naszych rodaków postawisz pod ścianą, a i możesz ich zagonić do stodoły a żydzi z pianą na ustach i plując jadem będą strzelać do Polaków - narodu wybranego (jak się sprzeda w środowisku radia maryja to biorę 10% tantiem)
Przy okazji może pomyśl o nakręceniu filmu jak toi bracia Kaczyńscy obalają komunizm i jak jeden z nich ginie w samolocie zestrzelonym rosyjską armatą przez zamachowca samobójcę.
No i pan Pospieszalski reklamę zrobi w TV, pan Ziemkiewicz pewnie nie obejrzy ale napewno poleci i będzie zachwycony.
Patrz jaki przepis na sukces.
A tak poza tym to obejrzyj se Kac wawe, odpoczniesz trochę bo ci żyłka pyknie jak będziesz takie ciężkie filmy jak Pokłosie oglądał.
A jak ci źle w kraju to zjeżdżaj za granicę i tam szukaj pracy skoro u nas źle. Widzisz jakiś problem? Nikt cię tu nie trzyma. A i jednego zapienionego mniej będzie.
"Włożysz żydom w ręce karabiny a naszych rodaków postawisz pod ścianą, a i możesz ich zagonić do stodoły a żydzi z pianą na ustach i plując jadem będą strzelać do Polaków " Ano tak bywało, tylko że nikt o tym filmu nie nakręci, właśnie przez takich jak Ty. Druga sprawa nie Tobie decydować kto tu ma mieszkać, a jak mu tu źle to może próbować zmienić kraj, wbrew Tobie, bo ma do tego prawo i nie musi wyjeżdżać.
:D jasne że tak bywało. Nawet często. Ba! Do dziś nas mordują, aż się boję wyjść wieczorem na ulicę tyle tych żydów chce mnie zgładzić Polaka biednego :)
Na pewno bliższą nam historią jest czas gdy mordowali naszych przodków Żydzi, niż ta w której myśmy ich. Nawet Adam Michnik Ci to potwierdzi, zna swojego przyszywanego brata;)
Proszę podać, gdzie miała miejsce taka zbrodnia. Gdzie Żydzi zagnali Polaków do stodoły i podpalili? Jakieś kompetentne źródło? Jeśli nie masz, toś oszczerca albo....
Proszę podać te dowody na liczne działania Żydów w służbach bezpieczeństwa.
To może ktoś się skusi i coś nakręci - z legend o Vladzie Draculi można raczej tylko niemodny i niestraszny horror sklecić.
Poczytaj o zbrodni w Koniuchach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Koniuchy_(Litwa)
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=3199
A nadreprezentacja osób żydowskiego pochodzenia to temat znany. (Różański, Romkowski, Brystygierowa, Mietkowski, Fejgin...)
Ale to są działania partyzantki armii czerwonej. Z pewności bywali w niej ludzie pochodzenia żydowskiego, jak i ukraińskiego, białoruskiego etc. Oddział zmobilizowany do krwawej jatki to nie to samo, co "cywilni" mieszkańcy.
Chociaż oczywiście - nie ma ludzi bez winy. Ale to nie tłumaczy mojego bestialstwa - że ktoś popełnił gdzieś inne bestialstwo.
Takich Jedwabnych też było bardzo wiele.
Ależ my tak naprawdę nie wiemy, co stało się w Jedwabnym! Gross to hochsztapler - nie ma nawet wykształcenia historycznego, prawdziwi historycy (głównie polscy, ale nie tylko) wskazywali na jego kłamstwa, przeinaczenia i manipulacje. A skoro nie wiemy, to nie mówmy, że wiemy, a tym bardziej nie wyciągajmy przedwczesnych wniosków.
Oficjalne śledztwo IPN potwierdziło spalenie ludzi i udział ludności polskiej. Istnieje oficjalne wydawnictwo ludzi z wykształceniem historycznym.
A propos, czy jest jakieś wydawnictwo o zbrodni w Koniuchach? Bo, jak mniemam, wikipedia to chyba źródło jeszcze bardziej zawodne niż książki Grossa
Do tego śledztwa też było dużo zastrzeżeń, zignorowano fakt znalezienia niemieckich łusek oraz z niewiadomych powodów przerwano ekshumację (gdy jej wyniki przestały pasować do tezy). Dużo wskazuje, że było ono prowadzone pod presją, bo sprawa była głośna, poza tym ówczesny prezes Leon Kieres był zwolennikiem tezy o winie Polaków i mógł wpływać na podwładnych. Wspomniane łuski nie pasują do oficjalnej wersji. Dlatego najlepiej i najbezpieczniej założyć, że nic nie wiemy. A co do zbrodni w Koniuchach, IPN po odejściu Leona Kieresa zajął się na poważnie wieloma sprawami, w tym tą: http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/114/Informacja_o_sledztwie_dotyczacym_zbrodn i_popelnionej_w_Koniuchach.html Poza tym sprawa ta była opisywana:
Cohen R., 2000 : The Avengers. Alfred A. Knopf, Nowy Jork.
Kowalski I., 1969: A Secret Press in Nazi Europe: The Story of a Jewish United Organization. Central Guide Publishers, Nowy Jork.
Lazar Ch., 1985: Destruction and Resistance. Shengold Publishers, Nowy Jork.
„Rzeczpospolita”, 2004 (22.05)
Ekshumację przerwano z wiadomych powodów. Otóż sprzeciwiły się jej środowiska żydowskie. Wiesz - znalezienie ran postrzałowych na szkieletach i niemieckich pocisków i większej ilości łusek byłoby im bardzo nie na rękę. Wszak Niemcy już im zapłacili...
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/114/Informacja_o_sledztwie_dotyczacym_zbrodn i_popelnionej_w_Koniuchach.html
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/245/114/Informacja_o_sledztwie_dotyczacym_zbrodn i_popelnionej_w_Koniuchach.html
No więc podobnie się czepiając, nigdzie, w cytowanym przez Ciebie streszczeniu, nie ma słowa o mordzie... Żydowskim na Polakach (poza jednym nazwiskiem). Jest o rzezi wsi dokonanej przez partyzantkę sowiecką, z udziałem Litwinów. Mieli ci oni do nas żal za Żeligowskiego (bo też i nieładnie), stąd zapewne nazwy typu "Śmierć okupantom".
Ja skądinąd wiem, że w oddziałach biorących udział około 50 osób stanowili Żydzi Ale stąd do zbrodni obciążającej cały naród jest trochę droga hmm... daleka, przecież były to oddziały dowodzone, nie spontaniczna jatka. Mimo wszystko sprawa warta ścigania w Izraelu, ale nie wypowiadania mu wojny ;)
Tak więc, jeśli mówisz o Jedwabnem - nie wiemy, to tutaj nie wiemy także.
Co do tych łusek - było o nich mówione wyraźnie. Nie może być tak, że dowolnie sobie interpretujemy prace IPN, pod tamtym kierownictwem odrzucamy, pod tym akceptujemy.
Łuski nie są jeszcze dowodem, ewentualnie poszlaką wskazującą na jakiś udział Niemców, czego także nie negowano. Aczkolwiek gdzie w Polsce nie pokopiesz, wykopiesz jakieś łuski, w ogrodzie rodziców i domu (z lat 20.) znalazłem łuski do działek przeciwlotniczych, fragment miny talerzowej, a nawet całą paczkę amunicji do mausera (+ szabla mojego styjo-dziadka, polskiego oficera).
Jestem z zamiłowania życiowym psychologiem
Widzę dwa kompleksy w Twoim przypadku: toruński i kaczy.
Niech zgadnę: za młodu jakiś kleryk z rodzimej plebanii nakłonił Cię do zwiedzenia spodu sutanny w zamian za Snickersa i stąd pewien rodzaj traumy? Pewnie też w każde wybory zabierasz swojej babuni dowód ;)
Co do kaczek: myślę, że gdy śnią Ci się Kaczyńscy puszczają Ci z trwogi zwieracze. Jest to z powodowane poczuciem niższości w stosunku do elity z Warszawy :)
A tak już na serio: jeżeli według Ciebie film Pokłosie jest ciężki to chyba nie masz dużych wymagań intelektualnych.
Jeżeli chodzi o Kaczyńskich. Obaj są doktorami prawa i współtworzyli Solidarność. Może się pochwal czego Ty dokonałeś jako człowiek? Z przyjemnością poczytamy :)
Jeżeli już nawiązujesz do katastrofy smoleńskiej. Jest od groma dowodów, że to nie był zwykły wypadek ale co taka mamałyga jak Ty może o tym wiedzieć :)
popieram twoją inicjatywę.Oczywiście poprawność polityczna wymaga,by kręcono filmy nie antysemickie,więc flm ten jest czarno-biały,Polacy-potwory,Żydzi-bezbronne owieczki.W filmie w ogóle nie przedstawiono genezy niechęci Polaków do Zydów,wynikającej m.in z witaniem armi czerwonej przez Żydów w 39' jak wyzwolicieli,zaciąganiu się Żydów do milici podczas "Pierwszego"sowieta,czy popieraniu przez wielu Żydów komunizmu.Dlaczego nie nakręcą filmu o powstaniu skidelskim(odsyłam do wikipedii )?Nie ma to jak robic czarny PR Polsce i to jeszcze za nasze pieniądze.Szechter i Gross mają się już do czego zaspokajać.
Naprawdę, geneza niechęci Polaków do Żydów jest znacznie, znacznie starsza - o mordercach Jezusa mówiono, zdaje się, już w średniowieczu, chyba nie przewidziano że iluś tam Żydów (jak i polskich miłośników komunizmu: co? Cała PZPR była żydowska czy jak? Bankierzy i kupcy nagle wspierali komunizm?) w wieku XX będzie po niewłaściwej stronie?
Czy ekscesy ONR-Falangi Ozonu sprzed wojny to też efekt dalekowzrocznego profetyzmu?
I żeby nie było - trochę wiem o czym mówię. Żydowskiego przyjaciela mojego dziadka zamordowali Polacy z... AK (nie chcieli ukrywać się wspólnie z nim w jednym pomieszczeniu). Inny mój przodek widział polskie dziecko, denuncjujące wymykających się Żydów z łódzkiego getta. SS-man dał mu za to ... w twarz.
Nie twierdzę, że jakaś strona jest moralnie czysta, bo nikt na tym świecie nie jest, nawet chyba Apacze z Winetou na czele. Ale potrafić się przyznać to błędów - to nie słabość.
"Jestem z zamiłowania życiowym psychologiem" :D to tak ja 99% enternautów ... Ok, cytat wydał mi się zabawny :D
Nieeee no jak jesteś "z zamiłowania życiowym psychologiem" to ja nie mam nic do powiedzenia. Takich ludzi nam potrzeba. A na codzień zbierasz pewnie pod sklepem na piwo :)
W internecie sami życiowi psycholodzy a na codzień życiowe niedołęgi (mówisz że szukasz pracy i to wina tuska)
Nie martw się też skończyłem studia ale nie mam zamiaru się tym chwalić bo nie uważam żeby to było czym.
"Jeżeli chodzi o Kaczyńskich. Obaj są doktorami prawa i współtworzyli Solidarność" a gdzie tam, komune obalili sami tylko nikt nie widział.
A teraz ostatni sprawieliwy czyli Jaruś pod banderą radia maryja walczy o sprawiedliwość.Hue hue hue.
No cóż Pisowczyk w związku z tym że gardzę politykami a ty jesteś ich pachołkiem i nawet się z tym nie kryjesz pozwól że nie będę się kopał z koniem. Słuchaj dalej prezesa ale pozwól że ja nie będę wchodził w twój mały zakompleksiony świat i obrzucał się łajnem. Zresztą mam głęboko między pośladami i Pis i PO (i PSL i SLD i Ruch Palikota) więc chyba nie miałbyś żadnych argumentów żeby mnie mieszać z błotem (bo i wyborczej nie czytam).
PS. Współczuję jeżeli musiałeś robić księdzu laskę za Snickersa, ale nie schlebiaj sobie nie wszyscy mają takie kompleksy internetowy psychologu ;)
A tak w ogóle to fajnie że się wypowiadasz tak merytorycznie na temat filmu.
Wyobraź sobie, że pewnie nie zbieram pod sklepem na piwo. Jak mam ochotę, się napić to kupuję za swoje pieniądze. Zaskoczyłem Cię?
Gratuluję logiki. Zapewne Tusk nie jest winien fatalnej sytuacji społeczno gospodarczej a kilkanaście procent bezrobotnych to sami życiowi nieudacznicy. Zapewne w gimnazjum byłeś klasowym mentorem. Pogratulować. Ciekawe po kim masz takie pokłady intelektualne pod kopułą.
Gdzie człowieczku chwaliłem się, że skończyłem studia?
Używając Twojej logiki: jeżeli się chwali za coś Kwacha to trzeba być komunistą, jeżeli się zachwala PRL to trzeba być za powrotem systemu, jeżeli było się w klubie dla gejów chociaż raz to trzeba być gejem. Jesteś takim samym frajerem jak Niesiołowski, który wszystkich niezależnych dziennikarzy nazywa pisowcami :) Jest to oczywiście stricte bolszewicki zabieg mający zdyskredytować rozmówcę. Ależ z Ciebie podstępna bestia.
Laski nie robiłem ale Ty za to chyba masz jakiś problem ze sobą.
No właśnie się wypowiadam odnosząc się do tego filmu. Nie wolno mi? Jest to propaganda a to trzeba tępić. Mój tekst jest pozytywną prowokacją i chyba dobrą skoro ludzie tu wpadli i wymieniają poglądy.
W kazdym spoleczenstwie, szczegolnie po okresie przejscia z socjalizmu do kapitalizmu, bedzie duzy odsetek ludzi (moze nawet kilkanascie procent), ktorzy nie potrafia sie odnalezc w nowym porzadku. Nazywaj ich "nieudacznikami", ja raczej wole slowo "nieprzystosowani".
A mowiac o polskiej sytuacji spoleczno-gospodarczej jako "fatalnej" sam uprawiasz manipulacje, bo "fatalnie" to moze jest w rownikowej Afryce, a nie w kraju, gdzie sa autostrady, jezdza pociagi i chetnie przyjezdzaja zagraniczni turysci.