Ja tylko czekam aż nakręcą film o Żydach w polskiej SB, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci. Czemu takiego filmu nie zrobią? Czyżby ktoś w tym kraju bał się reakcji jąkały Adasia z Wyborczej albo izraelskiego ambasadora?
Czyli co wypada na to, że największym problemem jest ten film, że się o tym mówi, a nie że palono ludzi w stodołach, jaki jest związek żydowskiej ludności ze wsi małych miasteczek, z Bermanem, Żydami w UB ? Byli komunistami ? Absurd - jeśli istniał aktyw komunistyczny to w dużych miastach, większość to byli religijni Żydzi, a antysemityzm po prostu szedł w parze z ksenofobią plus możliwością zagarnięcia bezkarnie żydowskiego mienia.
Kolego.
Lepiej przeczytaj.
http://myslnarodowa.wordpress.com/2012/07/05/pogrom-jedwabne-prawda-zbrodnia-mor d-niemiecki-niemcy/
Lisowczyk, mógłbyś podać jakieś linki do artykułów o tym? Z wielką chęcią bym poczytał o tych zdarzeniach, bardzo mnie to zaciekawiło. Jednak szukam materiałów bardziej naukowych, niż publicystycznych, lubię sam wyciągnąć wnioski z jakiego artykułu, a w prasie publicystycznej to wiadomo jak to jest z tym ;/
Swego czasu wyszedł magazyn uwarzam że, właśnie z tym tematem.
Jak będzie Ci się chciało to poszukasz wersji papierowej :)
poczytaj sobie Henrego Forda "Międzynarodowy żyd" jest tam cały rozdział chyba 15 o Polakach i o tym jak żydzi nie chcieli doprowadzić do niepodległości Polski z zaborów.
Chłopie Stany się naprawdę wstydzą za Forda i jego współpracę z Hitlerem (to jest ich trauma), a Ty polecasz lekturę jego bluzgów?! To może od razu zróbmy z Mein Kampf Lekturę szkolną, co o tym sądzisz, biedaku?
No widzisz jacy ci Amerykanie. I filmu o tym nie nakręcą. I o zawracaniu statków z uchodźcami Żydowskimi, i o bankach, i firmach amerykńskich finasujących Hitlera.
poświęciłem się i przeczytałem część Twoich spisów w tym temacie.. ty naprawdę masz zryty łeb... jak to ktoś wcześniej napisał- antypolak z małym rozumkiem,
Im bardziej idiota twego pokroju będzie mnie obrażał, tym mniej czuję się urażony. Odbieram obelgi kretynów jako zasłużone komplementy.
Kretyni, to jedyna grupa ludzi która może być zgodna z twoimi wypocinami... już Ci udowodniłem ile Twoje wypociny są warte, i to chyba dotarło bo zamilknąłeś jak grób.
Niczego nie udowodniłeś poza swoim idiotyzmem; zresztą wystarczy zerknąć na Twoją filmografię i wiadomo z kim się ma do czynienia.
hehe dostęp do tego konta ma chyba z kilkanaście osób jak się mylę, zostało stworzone po to aby można było sobie trailery oglądać, ponieważ nie było takiej możliwości bez zalogowania (nie wiem jak jest teraz, dawno tu nie byłem), ktoś to konto założył nawet w 2004 roku, są tylko 2 udziały w rozmowach z czego jedna z tobą, rzeczywiście masz idealny podstawy aby sądzić że wiesz z kim masz do czynienia :). good luck
mówię o twoich dziesiątkach, do których niestety dostęp mają wszyscy. Chłopaki nie płaczą? Awatar? Litości...
już wiem o co chodzi z tymi dziesiątkami, tylko mam wrażenie że nie czytałeś mojego wpisu... nvm. nauczka, żeby założyć swoje konto a nie korzystać z ogólnie dostępnego
Nasi szanowni dygnitrze chwalą Pasikowskiego za podjęcie się ekranizacji tak trudnego tematu..Czyn heroiczny niemalże..Bo przecież potrzeba nie lada odwagi, by ciągnąć temat polskiej wszechwiny za wszystko co się w świecie za przeproszeniem spieprz*yło.. Polskie obozy śmierci - to już było, polska nienawiść i skrajny nacjonalzm - też temat oklepany. Pasikowski powinien zrobić następny film o kolaboracji narodu żydowskiego z radzieckim okupantem, aldo żydowskich żołnierzyach Hitlera...wtedy poghadamy o odwadze..
http://myslnarodowa.wordpress.com/2012/07/05/pogrom-jedwabne-prawda-zbrodnia-mor d-niemiecki-niemcy/
informacje na tej stronie są wiarygodne? bo wiesz każdy może sobie stworzyć strone albo bloga i napisać tam co chce.
No, no "żydowscy żołnierze Hitlera..." Tego jeszcze nie było.
To ja coś mam - zaginiona formacja SS-Juden, ubrana w czarne mycki i hałaty, zamiast regulaminowego Totnekompf - czaszka na tle gwiazdy Dawida. Współpracująca z Afrikakorps w celu wyeliminowania ważnych wrogów hitleryzmu - arabskich plemion. Wyodrębniona z SS-Krakau (w czarnych rogatywkach i kosach zamiast piszczeli w totenkompf) w 1942. Przerzucana do USA, próbowała stworzyć pokrewne dywizje SS-Winetou i SS-Pontiak z rdzennej ludności amerykańskiej, Po wojnie pozostali, by prześladować państwo polskie, wywołać kryzys roku 2010 i wspierać państwo Izrael w walce z Solidarnością.
A kto nie wierzy, ten leming i samżyd
Fakty nie klamia. Mowiac scisle - zolnierze pochodzenia zydowskiego, ktorzy sluzyli w armii za czasow Hitlera, (w tym dwoch marszalkow polowych, pietnastu generalow i wielu oficerow.) Jednym z najbardziej znanych byl general Edward Milch podwladny Goeringa - szefa Luftwaffe. Prznajmnej 20 wojskowych pochodzenia zydowskiego zostalo odznaczonych Krzyzem Rycerskim - najwyzszym odznaczeniem niemieckim . Najliczniejsza grupe stanowili tzw. Mischlinge, czyli "pol-zydzi", wielu z nich zostalo mianowanych "aryjczykami" przez samego Hitlera, jak chocby genareal Luftwaffe Helmut Wilberg .
Przepraszam za brak polskich znakow.
Tam gdzie są ludzie, nie ma faktów, tylko interpretacje (kto napisał - podpowiem: nie Żyd).
Jeśli ktoś potrafił ukryć swoje pochodzenie w Niemczech - musiał być niezły, więc z pewnością zasłużył na order.
Tylko o czym to świadczy? Akurat to nie Wermacht ani Luftwaffe przeszły do historii "horroru naprawdę".
Jeśli chodzi o domieszkę krwi żydowskiej - praktycznie każdemu można coś znaleźć, pewny nie może być nikt.
ukryc? Przeciez administracja wojskowa dokladnie wiedziala kto jest pochodzenia zydowskiego, kto jest pol/zydem a kto aryjczykiem. Wydawano nawet specjalne dokumenty zaswiadczajace o pochodzeniu. Nie ma faktow? Milch byl Zydem z pochodzenia, Hitler mianowal go aryjczykiem i udekorowal najwyzszym odznaczeniem za zaslugi. To jest fakt, nie interpretacja. Istnieja dokumenty potwierdzajace te informacje.
Oczywiście, dokumentacja III Rzeszy, państwa prawa, ma tu monopol na prawdę.
Słuchaj, nie neguję, że było w Wermachcie (ale raczej nie partii i jej bojówce - SS) paru zakonspirowanych (bo przecież nie jawnych - chyba w to nie wierzysz?!) ludzi pochodzenia żydowskiego. To pochodzenie jest na tyle specyficzne, że często nieuświadomione przez "nosiciela" albo skutecznie przez niego wyparte na rzecz nowej narodowości.
W niczym to nie zmienia historii holocaustu czy jawnie antyżydowskich wezwań w Mein Kampf. To, czy prywatnie Hitler był antysemitą, czy koniunkturalistą i cynikiem, wykorzystującym społeczne fobie, to zupełnie inna sprawa. To nie generałowie Wermachtu, zersztą formacji niezbyt darzonej zaufaniem przez Hitlera (stąd czyste ideologicznie Waffen-SS) byli odpowiedzialni za zbrodnie III Rzeszy.
Oficerska czapka niemiecka specjalnie miała to "siodło", żeby zlikwidować odkształcenie po jarmułce. Wszyscy SS-owcy byli bowiem żydami (a większość Żydami). Runy to zmodyfikowana menora, zaś swastyka symbolizuje ostateczne połamanie krzyża aryjczyka - Jezusa.
Noc długich noży zaś była wynikiem zemsty na SA za dodanie niekoszernego piwa do macy.
"Odpowiedź na wszystko" to chyba główny motyw tworzenia takich konstrukcji w wyobraźni. Jedni szukają odpowiedzi na wszystko w Absolucie, inni w atomie, ale najłatwiej w Żydzie.
Proces Bergen-Belsen, kojarzysz?
Kojarzysz proces Eichmanna w Jerozolimie w 1961? Ten sam sad skazal przynajmniej 15 bylych kapo, Zydow wspolpracujacych z Nazistami w obozach smierci.
No i co? To miałoby być włączone do filmu czy jak?
Z pewnością byli i żydowscy kapo, tak jak niemieccy, polscy funkcyjni itd. Policja żydowska i władze gett mają też wiele na sumieniu.
Jest znacząca scena u Borowskiego - Niemiec bije Żydówkę za to, że wypiera się dziecka, bo próbuje nie trafić od razu do komory gazowej. Niemiec uważa ją za wyrodną matkę. Sam przestaje być mordercą, bo przecież likwiduje tylko niegodne tej ziemi wszy.
Zamknij przedstawicieli dowolnych 10 nacji w klatce, powiedz że ten co skieruje innych pod lufy, będzie żył dłużej. I róbmy zakłady, kto prędzej dobiegnie do pałki? Eskimos, Francuz, Żyd, Polak, Ainu, Somalijczyk?
chodzi o to, ze nic nie jest tylko czarne albo biale. Wczesniej pisales, ze Zydzi w Wermachcie byli, ale nie jawnie. To niestety nie jest prawda. Sugerujesz, ze Hitler nie wiedzial kto jest matka jego marszalka polowego? Doskonale wiedzial, ze byl pol/zydem i wlasnie dlatego oficjalnie mianowal go aryjczykiem.
Niejawnie w znaczeniu, że nie mogli chodzić w jarmułce po Berlinie. To chyba oczywiste.
Nie wiem, co myślał Hitler i akurat w tej kwestii niezbyt mnie to obchodzi. Zapewne uważał, że dla dobrego wojskowego warto zrobić wyjątek. Aryjczykiem nie mógł mianować - to kwestia była genetyki - mógł zatrzeć jego autentyczne pochodzenie, czyli go nomen omen kryć.
Co to ma do rzeczy w związku z filmem?
A jak w tę trąbę już chcesz dmuchać: to Otto Skorzenny był Polakiem z Wielkopolski? (dla przypomnienia - też odznaczony i to w Waffen-SS)
Przejedź się do miejscowości Międzyrzecz, jest tam szpital psychiatryczny. Niemcy wymordowali wszystkich podopiecznych (tzw. eutanazja). Niemcy zarządzający akcją nazywali się: Grabowski, Plewa, Ratajczak....
Obawiam się, że takich "Niemców" o swojskich nazwiskach znajdziesz w Wermachcie więcej niż tych nieszczęsnych Żydów/półżydów. W końcu ok. 750 tys. Polaków stało się folksdojczami z I i II listy, a z 200 tys. z III i IV. Dodajmy jeszcze do filmu goralenvolk. Jeśli Cię to jakoś zbliży do "faktów" i "prawdy".
Co to ma do rzeczy? Przypominam, ze sam rozpoczales ten temat odpowiadajac a moj post.
Prosze mnie nie lapac za slowa, "mianowal go Aryjczykiem", dobrze wiesz o co mi chodzi.
"Sam rozpocząłeś temat odpowiadając na mój post" - przepraszam za łapanie, ale chodzi mi o logikę, nie słowa. Myślałem, że temat rozpoczyna zagajający.
Ja się tylko chciałem ponabijać z żydowskich żołnierzy Hitlera. Dziękuję, już mi wystarczy.
Ponabijac?
Z takich spraw nie wypada robic sobie zartow. Podalam Ci konstruktywne argumenty, a Ty walisz teksty o SS-Juden, myckach i jarmulkach..
Z wszystkiego warto robić żarty :) To jedyne wyjście z absurdu
A co to ma do filmu Pasikowskiego? Wolno fajczyć Żydów, bo mieli oficera w sztabie Wermachtu?
A co z moimi argumentami? To może wolno i poniżać Polaków, skoro służyli też w Wermachcie (pewnie z ćwierć miliona)?
jak juz pisalam nic nie jest tylko czarne albo tylko biale
Nie pisalam nic o fajczeniu Zydow,...tym bardziej nie pisalam nic o jakimkolwiek uzasadnianiu tego co dzialo sie podczas wojny.
Co to ma do filmu? W mojej pierwszej wypowiedzi nawiazywalam do slow Ministra Kultury, ktory chwalil Pasikowskiego za odwage poruszenia drazliwego tematu...Smiech na sali, Pasikowski bohater.
Dobra, zgoda, nic nie jest jednoznaczne.
Temat jednak chyba trochę drażliwy jest, sądząc po forum. Oczywiście, że jest drażliwy po pewnej myśli. Ale jednak tematem filmu jest zacieranie pamięci, nie zasadność zbrodni. Zamordowania dziecka - mówię to jako ojciec o bardzo krótkim stażu - nie uzasadnia żadna zbrodnia popełniona gdzieś przez jego pobratymca.
Oczywiście, może być wiele innych, nawet drażliwszych tematów. Obawiam się tylko, że mniej chwytliwych.
mordowanie Polaków przez żydów można ładnie zobaczyć w czasie zaborów kiedy wydawali Polaków zaborcom a w zamian dostawali ich majątki, kamienice i złoto. Tak właśnie się dorabiali.
Przygarnij żyda do domu a kiedyś wrócisz z pracy i zobaczysz dom otoczony ostrokołem.
Dla żydów nie można być przesadnie dobrym.
Prawda jest taka, że oni gardzą gojami ale nie zawsze powiedzą to w twarz.
to faszyści przecież to jak inaczej mogą się zachowywać a niechęć do żydów nie wzięła się z powietrza tak w latach '30 w Niemczech jak i w Polsce
W Niemczech każdy wie skąd ta reakcja obronna Niemców wobec faszystów żydowskich a w Polsce to najbardziej w czasie zaborów kiedy zwyczajnie współpracowali z zaborcami i wydawali Polaków za kasę, majątki, kamienice.
Polska pomogła żydom i zaprosiła do Polski widocznie czas ich wyprosić.
tam mają romantyka rewolucjonisty ludowego Lorkę i tego wstrętnego burżuja Dalego. Tak czy siak za kilka lat się zacznie. Jak obserwujesz pewne zachowania to teraz żydzi się wcinają w Anglię i już powstają filmy i dowody że Anglicy są pochodzenia żydowskiego z 7 zaginionych plemion żydowskich którzy to powędrowali na wyspy i zapoczątkowali plemię Brytów :)
oczywiście BBC już się tym zajęło :D
Czyli to w sumie Żydzi (żydzi?) winni są Holokaustowi, bo przecież nienawiść nie wzięła się z powietrza... Co prawda sam Hitler trochę inaczej o tym w Mein Kampf pisał (bo akurat czytałem tego nudnego gniota), ale cóż... powoli wszystko staje się jasne.
Jedno pytanie - skąd niemiecka pogarda do Słowian (więc i Polaków - polaków?, czyli urodzonych niewolników /slaves/) Też pewnie uzasadniona, bo przecież "nie wzięła się z powietrza". Tak oto jedynymi bezwinnymi II wojny pozostają nieszczęśni, sprowokowani Niemcy.