PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=339226}

Polak potrzebny od zaraz

It's a Free World...
2007
6,0 4,4 tys. ocen
6,0 10 1 4373
5,9 9 krytyków
Polak potrzebny od zaraz
powrót do forum filmu Polak potrzebny od zaraz

Wyjatkiem jest sytuacja gdzie,zycie cie zmusi(nie mylić z chciwoscia).Polacy którzy wyjezdzaja do pracy za granice i pracuja tam dla obcych firm powinni miec zakaz powrotu do ojczyzny która porzucili dla pieniedzy.To tyle w tym temacie-zdrajcy!

ocenił(a) film na 5
Berith7777

witam! tak z ciekawości,Berith7777 a ty gdzie pracujesz i dla kogo?

ocenił(a) film na 7
lizardking75

Jestem behawiorysta zwierzat.

Berith7777

berith - pisze do ciebie Polak mieszkający w POlsce kóry jest wdzięczny polskim emigrantom z całego świata bo gdyby nie ich kasa którą wielu z nich pompuje w nasz kraj z emigracji to ta POlska zginęłaby szybciej niż myslisz

ocenił(a) film na 7
ryan45

Daruj sobie.Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Berith7777

Tak jest żołnierzu.Spocznij.

ryan45

BRAWO!!! TAKA PRAWDA!!! Tylko bezmyslni moga wypisywac takie brednie, ze ten kto wyjechal jest zdrajaca ...Takie pisanie powinno byc karane bo to dyskryminacja !!! ZA KOGO SIE UWAZA TEN Berith 7777 ...mmm...??? Niech sie pochwali ile wniosl solidna praca, a nie cwaniactwem i oszustwem do skarbu panstwa ??? Niech najpierw o swoich osiagnieciach napisze a wtedy poprosi o rozmowe innych jak w ogole zechca z nim dyskutowac??? Pozdrawiam serdecznie ...

ocenił(a) film na 5
Berith7777

Znalazlo sie trzech debili co nosa z tego zad*pia - Polski nie wysciubili i bredza cos od rzeczy...

@Berith7777 Poziom twojej glupoty jest porazajacy chlopie.Idac twoim tokiem myslenia ludzie pracujacy w miedzynarodowych korporacjach, takze w Polsce to zdrajcy ! Buehehehe. Oczywiscie jedynym slusznym i patryiotycznym jest praca dla polskiego "Pana" zwanego "biznesmenem" nalepiej za darmo i byc wiecznym meczennikiem :D Jestes behawiorysta zwierzat ? To wspolczuje tym biednym zwierzakom...

@mloda_strzelba
"Nie wiem czy zdrada, ale na pewno spore sqrwienie. Wyobraź sobie, polskie murzyny zaiwaniają na za rzecz obcego kapitału i dziedzictwa obcych narodów, które to na koniec dnia charkają tym emigracyjnym Polaczkom w twarz za to kim są. Zabawne w sumie :)"

Hehehe kolejna co nie ma pojecia o czym pisze :D Murzynem i niewolnikiem jest sie tylko i wylacznie w Polsce - minimum wyplaty,maksimum pracy.Juz pisalem wyzej - korporacje takie np jak IBM,Hewlett-Packard maja swoje oddzialy takze w Polsce,a jednak zarobki sa diametralnie rozne w tych samych firmach, wiec kto tu jest murzynem ? Pracowalas kiedys za granica czy bredzisz o tym co zobaczylas w telewizji ? W normalnym kraju takim jak Irlandia pracownikowi sie dziekuje za wykonana dobrze prace niby glupie "Thanks czy good stuff" ale czlowiek czuje sie doceniony nie wspominajac o wyplacie.Co do "sqrwienia" - a ciebie jeszcze d*pa nie boli ?! Co miesiac dyma cie ZUS, US i rzad z Tuskiem na czele.Jestes tak slepa ze nie widzisz,ze nasz kochany kraj ci "charka" w twarz, a ty w imie jakiejs wyimaginowanej idei udajesz ze deszcz pada. :D Zabawne to bedzie jak zobaczysz swoja emeryture po 67 latach uczciwej pracy w republice bananowej,krainy mlekiem i miodem plynacej :D

"Biorąc pod uwagę, że wyjechała w większości sama miernota lub poniżej przeciętnej, ktorym się nie udało w Polsce, to nie ma czego żałować"

Ta "miernota" przynajmniej miala jaja zeby cos ze swoim zyciem zrobic i nie dac sie dymac przez polski rzad do usranej smierci.Nie udalo sie w Polsce, to po to wyjechali zeby sprobowac gdzies indziej - proste i logiczne.Gwarantuje ci ze tym, ktorym sie udalo - co trudne nie jest w UK czy IE zyje sie lepiej w kazdym aspekcie zycia, pomijam tu pieniadze bo nie o nie mi chodzi.Chodzi tu glownie o podejscie do czlowieka czy to w sklepie czy w innym urzedzie,ale skad wasza wspaniala trojka moze to wiedziec skoro jestescie zwyklymi ignorantami.Napisze jeszcze raz - zobaczymy na starosc kto okaze sie "miernota" wy liczacy kazdy grosz czy ci ktorzy beda sie cieszyc zyciem i zwiedzac np swiat jak to robia Angliczy czy Irlandczycy.

@astok0
Slaby to ty jestes poki co z ortografii...Pojecia dziecko nie masz o zarobkach tutaj.Idac twoim tokiem rozumowania jak ktos chce byc "murażem" w Polsce to jest skazany na 2000 zl a wyobraz sobie ze taki fachowiec w Irlandii zarabial w czasie boomu 1000e...tygodniowo ! Znam wielu, ktorzy w ten sposob pobudowali domy posplacali kredyty w kilka lat - na pewno nie w 30.Wnioskujac po twoich postach
stwierdzasm jedno - jestes dzieciuch, ktory nie ma pojecia jeszcze o zyciu.Piszesz o szacunku ? My Polacy niestety sami siebie nie szanujemy nawzajem (czego dowodem jest ten temat), wiec nie wymagaj zeby inni nas szanowali.Powiem ci jedno - moze nas tu nie lubia, ale na pewno bardziej szanuja niz w Polsce.Piszesz o niewyksztalconych - a oni wg ciebie nie maja prawa do godnego zycia tylko do wegetacji w Polsce ? Zejdz na ziemie.Wszedzie sa niewyksztalceni,glupi czy zwyczajni prostacy bez wzgledu na narodowosc.Siedz sobie w tym grajdole i sie nie ruszaj,ale nie ublizaj ludziom, ktorzy chca miec po porstu lepiej.Czujesz sie lepszym Polakiem,a nie potrafisz sklecic poprawnie zdania w ojczystym jezyku i pisac cos o wyksztalceniu...

ocenił(a) film na 5
Samael071

Edit:

Ostatnie zdanie zle napisane -powinno byc:
Czujesz sie lepszym Polakiem,a nie potrafisz sklecic poprawnie zdania w ojczystym jezyku i smiesz pisac cos o wyksztalceniu...

ocenił(a) film na 3
Berith7777

Kazdy ma prawo pracowac na siebie. Gdybym mial bronic Polski to nie panstwa jako ustroju politycznego, a ziemii na ktorej sie urodzilem.
Kocham moja ojczyzne, ale zeby zyc godnie, a nie byc przyslowiowo ruchanym na kazdym kroku, musialem wyjechac.
Jestem dumny z tego, ze jestem Polakiem, ale nie jestem dumny z polityki kraju i tego jak traktuje sie obywateli.
Mieszkam obecnie w Londynie. Jestem tu dopiero od dwoch lat, ale moge powiedziec calkiem sporo o tym jak tu jest.
W Polsce duzo mowi sie o tym, ze Anglicy sa leniwi i nie pracuja.
Prawda jest taka, ze stereotyp wzial sie prawdopodobnie z tego, ze Anglicy przewaznie pracuja na wyzszych stanowiskach, tzw menadzerskich. Odrazu wyjasnie, ze nie jest to spowodowane tym, ze sie tu urodzili i dlatego dostaja taka pozycje. Oczywiscie, ze nie.
Anglicy pracuja bardzo ciezko, ciezej od Polakow, nie mowie o wszystkich oczywiscie.
Roznica miedzy Polakami, a Anglikami jest taka, ze Polak nazeka, ze ma duzo do roboty, a Anglik poprostu robi. Druga bariera jest oczywiscie jezyk, ktory jest niezbedny na pozycjach menadzerskich.
. Znam jednak wiele przykladow gdzie Polak jest na pozycji menadzerskiej i za pracownikow ma Anglikow.
W Polsce brakuje tego, co jest najwazniejsze, a mianowicie mozliwosci zrobienia kariery, co popedzalo by gospodarke. Urzedy sa tak skorumpowane, ze ciezko jest stworzyc nowy biznes, z nowymi miejscami pracy przez co produkowalibysmy popyt i podaz.
Anglia jest nastawiona na to i ulatwia zycie swiezym inwestorom.
Jako konkluzje podam przyklad mojej prywatnej osoby.
Dzieki 2 letniej pracy w Anglii (zaczynalem na zmywaku), kupilem w Polsce mieszkanie, mam juz polowe na drugie,
Kupilem jeszcze:
Laptop Dell Alienware (7500zl)
Dr dre beats ( 1000zl)
Nintendo 3ds xl (1000zl)
Xbox 360 (1400zl)
iPhone 4s (nie wiem ile teraz, ale byl po 2500 zl)
Rzeczy takie jak ciuchy itp nie lcze.
Odwiedzilem jak narazie tylko Paryz bo przewaznie na holideje jezdze do Polski.

Nie chodzi o to, ze chce sie czyms pochwalic. Prosze tylko was o uzmyslowienie sobie teraz, co bym mial gdybym dwa lata temu zaczal na zmywaku w Polsce, a nie w Londynie :).

ocenił(a) film na 7
Parnassus

Życzę powodzenia-to nie sarkazm.

Parnassus

Pieknie i tak 3maj bo ten co przemawia przez niego zazdrosc bedzie pisal o patryjotyzmie a sam nie potrafi sie wykazac!!!
Nie zrozumiem nigdy tych co gdyby tylko mieli okazje i Odwage to naJczesciej, najszybciej kiedy juz wyjada zapominaja mowy ojczystej i uwazaja sie za wazniejszych od rodowitych ;(

ZDROWIA! POMYSLNOSCI! POWODZENIA! i zawsze pracuj na dobra opinie tych z ktorych sie wywodzisz... pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
ghl

Obecnie posiadam 4 mieszkania w PL i zamierzam na wiosne sie budowac ;-), wiec polecam emigracje.
Pozdrawiam :-))

Berith7777

Powinienes sie cieszyc bo jak wyjedzie cala ciemnota, miernota, nieudacznicy, biedota w sumie sami zdrajcy to w efekcie zostana tylko i wylacznie bogaci patrioci i Polska stanie do rozmow na szczycie nie G8 tylko G9. Marze o tym zeby zobaczyc to w koncu w BBC ONE.

Berith7777

Zastanow sie, pomysl a wtedy piszmow! Nie tacy byli co brednie pisali i pozniej slowa PRZEPRASZAM uzyli tylko aby pisac / mowic przepraszam trzeba poznac definicje slowa:O Wiesz co? POCZYTAJ A JAK TO NIC NIE POMOZE TO NIE PISZ JUZ WIECEJ TEGO CO MYSLISZ DOPOKI NIE PRZEMYSLISZ!!! Cyprian Kamil Norwid

Moja piosnka (II)

Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba…,
Tęskno mi, Panie.

Do kraju tego, gdzie winą jest dużą
Popsować gniazdo na gruszy bocianie,
Bo wszystkim służą…,
Tęskno mi, Panie.

Do kraju tego, gdzie pierwsze ukłony
Są – jak odwieczne Chrystusa wyznanie,
„Bądź pochwalony!”,
Tęskno mi, Panie.

Tęskno mi jeszcze i do rzeczy innej,
Której już nie wiem, gdzie leży mieszkanie,
Równie niewinnej…,
Tęskno mi, Panie.

Do bez-tęsknoty i do bez-myślenia,
Do tych, co mają tak za tak – nie za nie,
Bez światło-cienia…,
Tęskno mi, Panie.

Tęskno mi owdzie, gdzie któż o mnie stoi?
I tak być musi, choć się tak nie stanie
Przyjaźni mojej…,
Tęskno mi, Panie.

1854

To takie smutne, zalosne, ze tak malo w Tobie czlowieku czlowieczenstwa:(

Berith7777

Pracuję zagranicą. Wysyłam pieniądze do Polski. Dorobiłem się dobrych pieniędzy i chcę wszystko to przesłać do naszego kraju, inwestując w niego. Czy jestem zdrajcą?! Nie nazwałbym się tak. Twój punkt widzenia nie odzwierciedla rzeczywistości. Ja odnoszę wrażenie, że ci z nas, którzy wyjechali zagranicę, są częstokroć bardziej patriotyczni i aktywni życiowo niż ci, którzy w tym kraju pozostali. Nie wszyscy, gdyż generalizowanie zaliczałoby mnie do tych wszystkich ćwierciinteligentów, do których zaliczać się nie chciałbym. Dziękuję za uwagę i chwała Polsce!