PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506803}

Poradnik pozytywnego myślenia

Silver Linings Playbook
2012
7,2 308 tys. ocen
7,2 10 1 308263
6,9 67 krytyków
Poradnik pozytywnego myślenia
powrót do forum filmu Poradnik pozytywnego myślenia

Jest dla mnie zaskoczeniem, że za tak przeciętną grę została nie tylko nominowana ale i nagrodzona Oscarem. Film jest dobry, jej postać ma po prostu taką charakterystykę, że jest intensywna, rozkołysana i wybuchowa. Dostała Oscara za jedną scenę w barze? Co to jest?
Nie rozumiem jak to się stało, może po prostu konkurencja była słaba w tym roku.

ocenił(a) film na 8
burujava

no ale nie każdy umie też to zagrać-ona ma w sobie jakiś magnes, coś jak Mia w Pulp Fiction mi sie kojarzy..:) a konkurencja nie tyle słaba co wyrównana..

everyman84

ona dostała Oskara? o.O no bez jaj

ocenił(a) film na 8
emalwina

helllloooołłł????Malwina dziewczyno twój post to szczyt ignorancji..my tu nie dyskutujemy czy oscara dostała( o tym wiemy już wszyscy od x-czasu), ale czy zasadne było jego przyznanie..:)

everyman84

bez przesady z tą ignorancją Oskary to żadna dobra nagroda. A nawet jedna z najbardziej tandetnych jedynie co to ma medialną oprawę ponieważ w hollywood jest duża kasa nic poza tym.
Ja też nie wiem kto i za co dostawał Oskary wiem, że Argo dostało no hmmm

ocenił(a) film na 8
markin

czytaj ze zrozumieniem..emalwina robi wielkie oczy ze dostała oscara- no przecież przyznanie było dużo wczesniej i wie o tym ktoś kto trochę kuma kina, poza tym statuetka jest przy profilu-jak ktoś strzela zdziwienie to jest dla mnie ignorantem..podobnie jak nie ma ogólnego rozeznania. A oscary to najważniejsze filmowe nagrody i kropka- a medialna jest bo skoro najważniejsza to jak ma nie byc medialna-logika...

everyman84

czytaj ze zrozumieniem Oskary to taka medialna kupa i nie dziwię się emalwinie, że ma gdzieś taką nagrodę i się nią nie interesuje zasadniczo jak większość co kumają więcej niż informacje w telewizorze

ocenił(a) film na 8
markin

co to za wazelina? ignorantka jak ty do tego troll..-sam jestes medialna kupa ZASADNICZO-i nie jak większośc-tylko mniejszośc dlatego winszuje bo możesz sie czuć wyróżniony należąc do wąskiego grona...

everyman84

oskary to gala wąskiego grona przemysłu filmowego mianowicie tylko USA a konkretnie Hollywood a nawet tylko konkretnie kilu wytwórni nie przypominam sobie aby za główną rolę otrzymała aktorka w greckim filmie.
Więc się tak nie śliń na te gówniane oskary bo są tam filmy tylko hollywoodzkie a jak każdy kinoman wie to tandeta dla prostactwa.

ocenił(a) film na 8
markin

kolejny odlatujący artysta i hejter onanizujący sie przy produkcjach europejskich, chcący sobie nadać fałszywego szlachectwa poprzez negacje amerykańskiego kina komercyjnego. oczywiście że wąskiego grona..to są nagrody przypominam Amerykańskiej Akademii Filmowej- no to komu mają przyznawać nagrody jak nie sobie? poza tym mają kategorie dla zagranicznego więc o co Ci chodzi..(w tym kilka polskich startowało), w głównych kategoriach też światowe startują(masa nominacji dla europejskiego "miłość" w tym roku), poza tym chcesz Grecji?? proszę bardzo "grek zorba"-3 oscary..a jesli nie dostał to widocznie były lepsze role w tym roku. to równie dobrze możesz sie przyczepić że Brytyjczycy przyznają BAFTY tylko sobie a nie innym a Polacy Orły tylko sobie zamiast innym z europy bo to są wąskim gronem-idą twoim tokiem rozumowania. a Poza tym znajdź mi dla przykładu np. film historyczny europejski tegoroczny z głównymi rolami gdzie ktoś zagrał lepiej niż np. laureat oscara tegoroczny day-lewis "lincolna" to z chęcią oddam statuetkę jemu. a jest jeden czekaj - "bitwa pod wiedniem" dałem rade 15 minut obejrzec choc bardzo sie starałem. Po drugie -skoro Hollywood takie zło to po jaką chol..rę cała europa tam ciągnie jak pies do kości? bo wie że wykładnikiem prawdziwym miedzynarodowego sukcesu aktorskiego jest zaistnienie tam..kino u swoich podstaw powstania pomyślane było jako kolejna rozrywka dla mas-miał bawic i uczyć wiec to logiczne ze skierowana jest do szerokiej publicznośc i dystrybucji-dopiero z czasem miała nabrac misji i partycypowac sie na konkretne grupy odbiorców. a że USA jest mekką kina więc i oscar jest najważniejszą nagrodą filmową choć zgodze sie ze nie jedyną..

everyman84

jedno długie bla bla bla
pisałem coś o kinie europejskim ?
Ciągnie za kasą.
Wiesz jakim zaszczytem jest zagranie w kinie europejskim tym miernotom holywudzkim ? Pewnie, że nie wiesz.
Transformersy best movie ever.

ocenił(a) film na 8
markin

jesteś kołkiem i trollem-wystarczy wejść na twój profil-lecz sie człowieku...
naczelny hejter kina amerykańskiego daje 10/10 filmowi "300" który jest symbolem i sztandarem holywudzkiego kina..hipokryta zafajdany

everyman84

sztandarem i symbolem kina amerykańskiego uuuu ciekawe
dostał 10 bo ścierwo kumuno-unijne i wszelkiej maści lewacy go nie nienawidzą hahhaa

ograniczony na głowę jesteś

ocenił(a) film na 8
markin

a kto go zrobił jak nie hollywood-kosmici? jak cos jest scierwem to dostaje 1 a nie 10, wiec sam jestes ograniczony

everyman84

łosiu czytanie ze zrozumieniem nie boli

ocenił(a) film na 8
markin

a logika i konsekwencja nie boli...oczywiscie jak sie wie co to jest...łosiu- i gówn... mnie obchodzą lewacy, komuny i unie tu jest portal filmowy-spadaj leczyc frustracje gdzie indziej...

everyman84

ale czytać ze zrozumieniem już się nie nauczysz

ocenił(a) film na 8
markin

do rozumienia i czytania bełkotu ta znajomość nie jest potrzebna..moja jest użyteczna na innym poziomie-ale ćwicz ćwicz wszystko przed tobą...tylko nie ujadaj już bo sie oplujesz a to przeszkadza w artykulacji mysli..

markin

Trochę się zagalopowałeś. Nie wrzucaj wszystkich filmów hollywoodzkich do jednego worka. Nie każdy film amerykański to tandeta. Tak samo jak nie każdy europejski film to arcydzieło. Poza tym jeśli twierdzisz, że wszystkie filmy hollywoodzkie w historii to tandeta, to znaczy że albo widziałeś mało filmów albo widziałeś złe filmy albo po prostu to prowokacja.

ocenił(a) film na 8
markin

nie kuuruwa tylko ze oskar otwiera drzwi do najlepszych rol za zaj..ista kase - na choooj mi ta nagroda ja pier...e

użytkownik usunięty
everyman84

Też miałem nieodparte wrażenie , że wygra jak wyszedłem z kina, nie widząc nawet całej konkurencji z tego roku i się nie pomyliłem. Była jakaś nieliniowość tej roli.

ocenił(a) film na 8
burujava

Też myśle że było kilka scen naprawdę dobrych w jej wykonaniu ale myśle że inne aktorki bez problemu by sobie z tym poradziły. Ten oskar właśnie chyba zależał od chcarakteru jej postaci. Niemniej skoro go dostała niech się dziewczyna cieszy ;) ja prędzej nagrodziłabym Bradleya za rolę

ocenił(a) film na 8
brunettes91

hmm o tym sie nie dowiemy już czy by dały radę..- Lawrence jest młoda a mimo to zagrała mega dojrzale..w ogóle te jej przejścia nastroju świetne i przekonywujące-mimika też plus charakteryzacja i głos( choć scenariusz mocny). W ogóle fajna babka-taka niejednowymiarowa i z charakterem;) ja lubie jak w roli "nie widać aktora w aktorze" tzn nie gra na manierę, a tutaj nie było widać Jennifer, coś jak stworzenie kogoś nowego od podstaw...chociaż zgadzam się i przybijam pionę!! ja bym rzucił statuetkę do Bradleya-facet rozpie...system w tym filmie-pokazał że oprócz formy(przystojny, miły, komediowy facet) jest też treść w jego aktorstwie..no ale-jak Daniel Day-Lewis startuje jak na kilka lat to już wiadomo że reszta może byc tylko do towarzystwa a Bradley miał pecha że ten rok przypadł akurat teraz...

ocenił(a) film na 8
everyman84

Myśle że Lawrence jeszcze nie raz zabłyśnie, jest bardzo młoda ma już oskara myślę że otworzył przed nią wiele drzwi. I w sumie czekam na kolejne jej role takie jak ta... z charakterem i bardziej skomplikowane. Bradley mam nadzieję też doczeka się oskara ale musi mieć na koncie więcej takich filmów niż np. Kac Vegas ;)

ocenił(a) film na 8
brunettes91

tylko żeby jej nie sparaliżowało ten oscar-bo jak sie wysoko od razu powiesi poprzeczkę to potem juz cięzko utrzymać sie na szczycie i trzymac wysoki poziom, ale wierzę w nią:) zgadzam się-jemu pewnie tez sie drzwi otworzą teraz, chociaż na marginesie kac vegas w swojej kategorii komediowej tez jest niezły;)

burujava

ona jest po prostu bardzo słabą aktorką ona nie gra tylko jest w filmie to jak bracia Mroczek. Ale czas jest taki, że już ponad 75% "aktorów" w hollywood nie potrafi grać tylko zwyczajnie jest widoczna na ekranie. Tłum odbiorców i tak nic z tego nie zauważy bo to zwykle prostaki.
Nie odstaje swoim aktorstwem od Mroczków.

ocenił(a) film na 8
markin

miło wiedziec że w tym tłumie nie ma prostaków tylko jasnie oświeceni tacy jak markin którzy nam maluczkim prostaczkom tłumaczom współczesne kino. co za ulga

everyman84

wierz mi, że od tego schylanie plecy bolą

ocenił(a) film na 8
markin

ty to wiesz najlepiej...

ocenił(a) film na 8
markin

Nie obrażaj ludzi....prostak to Ty jesteś.

ewebat

taka jest prawda a że ty masz inne wyliczenia to znaczy, że się w takim środowisku obracasz

ocenił(a) film na 8
markin

Każdy ma prawo do własnego zdania, poglądów, myśli i tak dalej. A Ty zachowujesz się jak bóg, który chce pokazać wszystkim, że to co on ogląda jest najlepsze, to jak on ocenia innych jest najlepsze, pierdnie sobie - bić mu brawo....jesteś ŻAŁOSNY.

ewebat

nic podobnego nie każdy może wygłaszać publicznie opinii. Są przywileje i obowiązki o czym raczysz nie wiedzieć.

ocenił(a) film na 8
markin

Nic dziwnego, że tym kraju źle się dzieje, nawet nie będę Ci współczuć, szkoda mojego cennego czasu, wolę poświęcić go dla swojego plebsu.

ewebat

tutaj się zgadzam plebs dostał karteczki do urn i się panoszy plebsowa gospodarka i kultura

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
burujava

Aktor dostaje rolę - w scenariuszu określone jest, że bohater ma cechy charakteru takie siakie i owakie... jeden aktor zagra tego bohatera TAK, a drugi aktor zagra tego samego bohatera INACZEJ. Aktor kreuje przecież postać, wciela w życie, od Niego zależy, jak pokaże daną emocję, strach strachowi nierówny, złość złości, a wariactwo wariactwu.

ocenił(a) film na 6
burujava

A ja chciałem na serio pogadać ale zamieniło się w... W to co zawsze na filmłebowych forach. :)

ocenił(a) film na 6
burujava

podzielam Twój entuzjazm, niestety...

hud

W pełni się z Wami zgadzam.. Oglądałam J.L. raptem w dwóch filmach " Igrzyska śmierci" i w "Poradniku" . I szczerze mówiąc bardzo się zdziwiłam że dostała Oskara. Sympatyczna z niej dziewczyna , nie powiem , ale żeby od razu Oskar za taką rolę ? W tym filmie wszyscy zagrali poprawnie ale zdecydowanie nie oscarowo .. to samo czułam gdy obejrzałam oskarowy film pani S.Bullock.

ocenił(a) film na 10
burujava

przeciętną grę? żartujesz sobie? świetnie to zagrała, oboje świetnie to zagrali.

burujava

Lista otrzymanych przez Lawrence nagród za ten film (pominę równie długą listę nominacji i parę mniej prestiżowych nagród):

2012 Silver Linings Playbook Academy Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook AACTA International Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Austin Film Critics Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Alliance of Women Film Journalists Award for Best Ensemble Cast
2012 Silver Linings Playbook Broadcast Film Critics Association Award for Best Acting Ensemble
2012 Silver Linings Playbook Broadcast Film Critics Association Award for Best Actress in a Comedy
2012 Silver Linings Playbook Central Ohio Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Denver Film Critics Society Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Detroit Film Critics Society Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Georgia Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Georgia Film Critics Association Award for Best Ensemble
2012 Silver Linings Playbook Golden Globe Award for Best Actress – Motion Picture Musical or Comedy
2012 Silver Linings Playbook Houston Film Critics Society Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Independent Spirit Award for Best Female Lead
2012 Silver Linings Playbook Kansas City Film Critics Circle Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Las Vegas Film Critics Society Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Los Angeles Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook National Society of Film Critics Award for Best Actress Runner up
2012 Silver Linings Playbook Nevada Film Critics Society Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook North Carolina Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook North Texas Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Santa Barbara International Film Festival Award for Outstanding Performer of the Year
2012 Silver Linings Playbook Satellite Award for Best Actress - Motion Picture
2012 Silver Linings Playbook Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
2012 Silver Linings Playbook Southeastern Film Critics Association Award for Best Actress
2012 Silver Linings Playbook Utah Film Critics Association Award for Best Actress

Oscar, który jest ostatnią, najbardziej prestiżową nagrodą przyznawaną w świecie filmu, nie jest żadnych zaskoczeniem. Biorąc pod uwagę oszałamiającą ilość nagród, które przyznano za ten film Jennifer Lawrence, zwycięstwo kogokolwiek innego byłoby ogromną niespodzianką.

ocenił(a) film na 6
daniell_p

No tak, ale za co? Kiedyś jak przeglądałem sobie nagrody z Oscarów, potem oglądałem film, który dostał tego Oscara no i mogłem przyznać, że no rzeczywiście, słusznie dostało Oscara. Z Lawrence miałem tak: "Meh..."

daniell_p

to chyba jakaś pomyłka... była tak irytująca, że każda scena z nią to jak katusze, myślę, że są inne, bardziej utalentowane aktorki od niej. Fil, który mógł być niezły, jest beznadziejny "dzięki" niej

burujava

Ja uważam, że była świetna. Moje ulubione sceny z nią to ta przy kolacji u siostry, kiedy, moim zdanie, ona wcale nie wygląda jakby grała, ona na prawdę kłóci się z siostrą; oraz ta kiedy wybiega z domu na Patem, gdy ten przychodzi do niej do domu rodziców: " tell me about the big Nikki love" - jest absolutnie genialna.

meganjewell

zgadzam się, też tak uważam i mimo młodego wieku udało jej się sprostać roli i to całkiem dobrze, podobała mi się w tym filmie i jej mimika jest po prostu świetna, ale oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie, każdy ma inny gust, więc.... :) pozdrawiam wszystkich :P

ocenił(a) film na 6
burujava

ona ma nieprzeciętne ciało jak ja bym był na miejscu typa to bym książkę spier***ił bo bym poszedł jak zapraszała : P

ocenił(a) film na 7
burujava

Jak dla mnie w tym roku najlepiej wypadła Jessica Chastain - rola we "Wrogu Numer Jeden" świetna.

bierdus

Och, proszę, tylko nie ona... Ten film zanudził mnie na śmierć.

ocenił(a) film na 7
justynawycz

film od poczatku byl trzymajacy w napieciu.