W moim odczuciu film jest rewelacyjny. Wiele osób na tym forum krytykuje go uważając, że jest nudny i nie wnosi nic mądrego. Film świetnie pokazuje jak wygląda, życie osób z problemami psychicznymi. Na forum przeczytałem, że fabuła jest nieciekawa, nieprzemyślana, teksty są złe a główny bohater cały film stara się odzyskać żonę, która go zdradziła. Widocznie wiele ludzi nie zrozumiało tego filmu. Tak właśnie miało być, tak zachowują się ludzie, którzy chorują psychicznie. Zdrada ze strony małżonki bohatera mogła być spowodowana zaburzeniami męża. Film świetnie pokazuje jak wygląda życie rodziny gdzie pojawiły się problemy psychiczne i może wydaje się to pokolorowane i śmieszne. Jednak ten śmiech jest gorzki, w rzeczywistości we wnętrzu ludzi borykających się z chorobą członka rodziny rozgrywa się dramat. Człowiek patrzący z boku na tą historię będzie się śmiał z niektórych scen bo wydają się śmieszne, od czasu do czasu pomyśli, że to głupia historia. Ale właśnie tak się tylko wydaje i tak to wygląda. Właśnie do takiego wniosku doszedłem po obejrzeniu tego filmu - sam się śmiałem podczas niektórych scen. Przeżyłem to na własnej skórze, w mojej rodzinie również jest osoba chora psychicznie. Byłem świadkiem scen jakby wyrwanych z tego filmu z tą różnicą, że wtedy się nie śmiałem tylko w moim wnętrzu szalały emocje co wcale nie było śmieszne, ale otoczenie myślało inaczej. Dlatego też polecam ten obraz, świetnie oddaje rzeczywistość. Idźcie do kina z odrobiną empatii a zobaczycie rewelacyjny film.
niestety jest tak, jak piszesz. wielu widzi w tym filmie jedynie przynudzajaca komedyjke o facecie, ktory opuscil psychiatryk. bawi ich wspominanie przeszlosci i smianie sie z jego dosc ekscentrycznych rozmow- chocby o tym, jakie bral on leki, a jakie jego towarzyszka.
mnie film bardzo urzekl i cieszy mnie niezmiernie, ze otrzymal juz niejedna nagrode, a widok goscia biegajacego w worku na smieci odzianym na bluzie dlugo nie zapomne.