PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506803}

Poradnik pozytywnego myślenia

Silver Linings Playbook
2012
7,2 308 tys. ocen
7,2 10 1 308263
6,9 67 krytyków
Poradnik pozytywnego myślenia
powrót do forum filmu Poradnik pozytywnego myślenia

Schematyczny, do bólu oczywisty, ale mimo to warto obejrzeć. Dobrze zrealizowany i z dobrą obsadą.

ocenił(a) film na 2
cosanostra_2

Wszystko prawda. Można oglądac i można nie oglądac. Jak ktoś jest zainteresowany problemami psychicznymi kiboli pierwszej i drugiej generacji. W sumie obsada jest świetna, aktorzy dobrze oddają zachowania ludzi zlekka niedorozwiniętych i z psychozami maniakalnymi. Można pocwiczyc praktyczne słuchanie szybko mówionego języka angielskiego w wersji amerykańskiej, bo dźwięk jest bardzo dobry i aktorzy mają super dykcję, nawet po kilku piwach.

Można też odpuścic i poczytac cos innego, bo z tego filmu naprawdę nic nie wynika. Lepiej przeczytac streszczenie i poczytac w zamian cos mądrzejszego.

ocenił(a) film na 2
Wujek_Sylwek

Podam przykład "czegoś mądrzejszego". Na forum dyskusyjnym tego filmu na IMDB jest kilka postów od użytkownika TheAdlerian, który był praktykującym psychiatrą w szpitalu publicznym w Pensylwanii. Tytuł wątku jest "8 months in an institution for walking in on a guy doing your wife...". Są tam bardzo ciekawe spostrzeżenia dotyczące nie filmu, ale rzeczywistości sądzenia i leczenia w PA.

http://www.imdb.com/title/tt1045658/board/thread/209852893?d=209853133&p=1#20985 3133

ocenił(a) film na 8
Wujek_Sylwek

Wiesz, nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby rozpatrywać ten film w kwestii jego zbliżenia do rzeczywistości.

ocenił(a) film na 2
cosanostra_2

> Wiesz, nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby rozpatrywać ten film w kwestii jego zbliżenia do rzeczywistości.

Wiesz, a ja Ci zazdroszczę, że mogłeś zawieśic niedowierzanie (ang. suspend the disbelief). Ja już nie potrafię doszukiwac się sztuki na targu końskim (sorki, targu filmów kręconych pod Oskary). Ja powiniennem był ten film ominąc, ale zapomniałem sprawdic listę nominacji Oskarowych.

ocenił(a) film na 7
Wujek_Sylwek

No film jest co najmniej drażniący lekko. Praktycznie wszyscy bohaterowie to psychole z tym, że tym "oficjalnym" jest tylko jeden - Pat. No bo to on wyszedł z zakładu.