przed obejrzeniem zastanawiałem się co może być takiego niesamowitego w filmie obyczajowym
z nutką komedii romantycznej, że wszyscy się tak nim zachwycają. teraz już wiem. naprawdę
ciekawa historia przede wszystkim świetnie zagrana. na uwagę zasługuje też bardzo fajny montaż.
a ta jennifer, matko, nie dość, że gra dobrze to wygląda jeszcze lepiej ;)
skłaniam się ku 9/10
zaciekawił mnie film, choć przyznam, że denerwowało mnie trochę sposób w jaki nakręcili film - zbliżenia na twarz, dość częste, trochę teatralnie, kamera też się trzęsła niekiedy. Dziwne, nie jestem przyzwyczajona do tego.
dokładnie film nie ma super fabuły ale wciąga na dziwny sposób i moim zdaniem zasługuje na oskara za najlepszy film i najlepszych aktorów pierwszoplanowych wszyscy dali popis
aktorzy na oscary raczej szans nie mają. sam film zdecydowanie większe. ale stawka wyrównana niesamowicie i nie podejmę się typowania zwycięzcy.
Oscary to jedna wielka niewiadoma nieraz faworyci odchodzili z niczym weź pod uwagę chociażby zeszły rok i ,,Artystę'' spodziewał się ktoś? NIE :)
hm, dla mnie nagroda dla "Artysty" nie była żadnym zaskoczeniem, bo to był najlepszy film. w tym roku "Poradnik" nie ma szans, konkurencja jest nie do przeskoczenia.
Zgadzam się! super film! bardzo mi się spodobał :) Niby nic nadzwyczajnego, ale jestem zadowolona, jak wejdzie do Polskich kin to się przejdę :) warto, nie żałuję 2godzin spędzonych oglądając ten film :)
to nie pierwszy film który oglądam z Jeninifer i musze powiedzieć, że zapowiada się z niej bardzo dobra aktorka! Niech tylko nie bierze jakiś beznadziejnych ról w głupiutkich komedyjkach.. :)
Niby nic a jednak świetnie się go oglądało. Szkoda jedynie, że zazwyczaj film który wybieram na sen jest filmem zaje..... :P ostanio Lot...i sen o 4 ;)
zgadzam się w 100%.
ja własnie dałam temu filmowi 9, zarówno za kapitalną grę aktorską w zasadzie całej obsady. ale główna para bohaterów - mistrzostwo, między nimi wytworzyła się piękna chemia na ekranie. zresztą pomiędzy cooperem, a grającym jego ojca de niro - również! ale to przede wszystkim lawrence i cooper dali piękny popis gry aktorskiej.
ponadto świetna, niebanalna historia i to w jaki sposób została pokazana przez reżysera..
będę trzymała kciuki w czasie rozdawania oskarów, chociaż jeśli chodzi o - przynajmniej dla mnie - ważniejsze nagrody filmowe, tj critics choice awards - to tutaj Poradnik zdecydowanie dobrze sobie poradził (zgarniając 4 m.in. najlepsza komedia, najlepsza aktorka komediowa, najlepszy aktor komediowy, najlepsza obsada).