PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32413}

Porozmawiaj z nią

Hable con ella
2002
7,6 66 tys. ocen
7,6 10 1 65835
7,7 24 krytyków
Porozmawiaj z nią
powrót do forum filmu Porozmawiaj z nią

"Porozmawiaj z Nia"......

użytkownik usunięty

Film porusza najważniejsze życiowe kwestie....przynajmniej dla mnie:Przyjaźń, Miłość, Taniec...... bez tych "elementów" nie chciałabym chyba Życ.....
Nie będę porównywać tego obrazu do poprzednich....równie Magicznych, ale wydaje mi sie jednak ze niesie on z soba odmienną SIŁĘ!Wszystkie filmy Almodovara, które widziałam utkwiły w moim umyśle i dały mi możliwosc różnorodnych... refleksji nad niesamowitymi przypadkami(???) i zbiegami okoliczności.... Almodovar przenosi mnie w zupełnie inny świat chociażby pod względem kultury...jednak równocześnie niesłychanie mi bliski, barwny, wzruszający i porywający...a TAK WŁAŚNIE STARAM SIE KREOWAC SWOJE ZYCIE!!
W "porozmawiaj z Nią" nie bylo ani chwili zbędnego monologu, dlialogu, czy nietrafnego nurzącego obrazu, zatem użyję tu szumnego określenia i nazwę go WYBITNYM!
Pomimo tego iż jestem zwolenniczką Chaosu.....(oczywiście tego konstruktywnego...) jednak urzekła mnie cudnie i niezwykle starannie ukazana precyzja WSZYSTKICH SCEN!!Pod tym względem wydaje mi sie też PRZEŁOMOWY, ponieważ w poprzednich filmach Almodovara, pojawiało sie sporo dygresji...(i nie chodzi mi tu o ich wielowatkowość) lecz o artystyczny chaos niekiedy przerysowany do granic kiczu (tak apropos to przepadam za nim) , ale kiczu nie odrażającego, lecz interesującego...W "porozmawiaj z Nią" kiczu nie bylo.....Było za to dużo cudownych, realistycznych i zarazem "KOSMICZNIE" PIEKNYCH scen wyrazania Miłosci.....oraz Pasji............. Tak naprawde dość skromny i kameralny.

użytkownik usunięty

almoldowar
wydaje mi się, że owszem Almoldowar bardzo umiejętnie kreuje swoje postaci , otoczenie, wreszcie całe życie opowiadanej historii,lecz jednocześnie jedno wydaje mi się niemal pewne-nie da się powiedzieć,iż życie bohaterów tej opowieści toczy się według jakiegoś nawet bardzo oględnego planu.Odniosłem wrażenie,że od strony postaci historia jest bardzo nieprzewidywalna, owszem nie brak tu pewników, każda ma swoją własną osobowość inne cele,a właściwie ten sam cel tylko rozumiany inaczej przez pryzmat własnych potrzeb, ale życie zmusza ich do podejmowania decyzji tymczasowych, nie daje zakończyć rozpoczętych rozmów, nie pozwzala ślepo podążać wyznaczoną sobie wcześniej ścieżką.Almoldowar sugeruje jednak , iż życie to nie chaos,że każda nie zakończona rozmowa, każde rozstanie to wstęp do dalszej części życia, która nie jest dziełem przypadku. Każdy z bohaterów kończy swoją opowieść z nadzieją na szczęście, każdy robi to na swój sposób. Kreować możemy życie bohaterów naszej opowieści , to nasze prawo , żródło naszej radości . Lecz może i nasze życie to nie bełkotliwa opowieść pijaka i ten zgrabny , konstruktywny chaos to całkiem ciekawa historia, której warto wysłuchać do końca.Pozdrawiam

użytkownik usunięty

Inne dzieła
Przyznaję ze wstydem, że nie widziałm wcześniejszych filmów Almodovara, więc proszę o jakieś tytuły bym mogła nadrobić zaległości...

polecam
z tych, które widziałam szczególnie polecam "Wszystko o mojej matce" i "Drżące ciało" ale moim zdaniem "Porozmawiaj z nią" jest filmem całkiem innym od tych pozostałych, jest po prostu arcydziełem :)